Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahlášení dovolené

Od: tomasbaranek odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám prosím dotaz k nahlášení dovolené a následným komplikacím.

Hlásil jsem dovolenou na konci 27.8.2018 své nadřízené - vedoucí úseku. Dohodly jmse se, že nebude problém že to vedoucí zařídí (ústní dohoda). Na základě této dohody jsem si objednal dovolenou na období 15.-22.9. 2018. Dovolenou jsem zaplatil hned začátkem října. Nyní, když jsem věc probíral s vedoucí, bylo mi sděleno, že paní ředitelka nesouhlasí a dovolenou mi neposkytne. Jak v tuto chvíli mohu postupovat a mohu po zaměstnavateli požadovat náhradu za již zaplacenou dovolenou? Vzhledem ke storno poplatku přijdu o své peníze.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

"Čerpání dovolené se zaměstnavateli nenahlašuje", o dovolenou je nutné zaměstnavatele požádat písemně.

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Dokud jste od něj neměl termín dovolené písemně schválen (na ústní příslib jste neměl spoléhat), neměl jste zájezd kupovat.

Na úhradu vzniklých nákladů byste měl nárok v případě písemného schválení dovolené zaměstnavatelem a následnou změnu termínu, nebo v případě odvolání z dovolené.

hodnocení

3x

Vaše nadřízená - myslím vedoucí úseku - má pravomoc určovat svým podřízeným čerpání dovolené? Pokud ne, pak je vaše dohoda celkem k ničemu a nemáte ani nárok na náhradu výdajů.

ZP § 217

(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.

(3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.

hodnocení

2x

Tak i ústní dohoda je dohoda..a je platná.

Je otázkou, jak moc za svou pravdu chcete bojovat.

Zkuste dohodu..chtějte proplacení veškerých nákladů a škod co Vám vzniknou, pokud na to "máte".

V nejhorším případě si novou práci najdete dnes velmi rychle..

dov
hodnocení

1x

A co zkusit sám zajít přímo za tou ředitelkou s těmi papíry a odvolat se na svou vedoucí,že po domluvě jste s dovolenou počítal,zájezd objednal a následně chtěl podat písemnou žádost o dovolenou. Vymyslet nějakou historku,jak dovolenou potřebujete,jedete s nemocným rodičem... Jinak vaše ředitelka bude asi nějaká tvrdá sketa. To by tam opravdu nikoho nenašli,aby vás zastoupil? Vždyť v toto období mívají zaměstnanci většinou již po dovolených.

asd1
hodnocení

0x

Na ústní dohody hafá pes... Ale dohoda by měla platit, chtěl bych náhradu za stornopoplatky... Když by nedali, tak by měli na stole výpověď (pokud by nešlo o opravdu dobrou práci). Ještě můžeš sehnat náhradu, pak by to mělo být bez storna...

hodnocení

0x

TRošku to na nás hrajete nebo jste se upsal?Dovolená hlášena srpen 2018,objednán "zájezd na 15-22-září 2018 la toto jste zapitíte ža v ŘÍJNU,resp začátkem října? kdy to tak funguje že se toto platí až po absolvování zájezdu-rekreace?

Jediný jste trefil hřebík na hlavičku, ostatní si to ani pořádně nepřečetli, než začli odpovídat.

Pane jo, někdo omylem napíše říjen místo září a hned je tady z toho detektivka a podezírání, jestli je dotaz vůbec skutečný...

Velmi pravděpodobně se jedná o upsání, které na odpověď nemá vliv - tazatel se ptá na něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]