Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouření na pracovišti

Od: podsmrkem® odpovědí: 15 změna:
Dobrý den. Jak je to prosím s kouřením na pracovišti? Jsem nekuřák a ve fabrice je dovoleno kouřit. I po naléhání na majitele se nic nezměnilo. Zakázat kouření nechce i když je sám nekuřák. Prosím nevíte jak je to přesně v zákoně? Přijde mi to divné když se nesmí uz kouřit ani v hospode aby mě kuřáci otravovali v práci.
Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

ZP § 103

(1) Zaměstnavatel je povinen

l) zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy

§ 106

(4) Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost základních povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance. Zaměstnanec je povinen

e) nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště, nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele a nekouřit na pracovištích a v jiných prostorách, kde jsou účinkům kouření vystaveni také nekuřáci. Zákaz požívání alkoholických nápojů se nevztahuje na zaměstnance, kteří pracují v nepříznivých mikroklimatických podmínkách, pokud požívají pivo se sníženým obsahem alkoholu, a na zaměstnance, u nichž požívání těchto nápojů je součástí plnění pracovních úkolů nebo je s plněním těchto úkolů obvykle spojeno,

hodnocení

2x

@krtek66 - Pokud se neuzákoní další omezení, máš smůlu.
Ale nemá - nedodržování zákoníku práce lze postihnout stejně jako nedodržování jiného předpisu. Jen se většinou každý obává "do toho rejpat".

majsterjoe*

Věřím že se to jednou změní a lidi nebudou mít strach se ozvat. Teda ozvat se i jinak než večer v hosodě u piva.

iz*
hodnocení

2x

Kde se u Vás ve fabrice může kouřit? Nedovedu si představit, že by zaměstnanci kouřili přímo na pracovištích → např. při práci u strojů nebo u běžícího pásu. (Jestli zaměstnavatel zařídil kuřárnu, mohla by snad být možná její úprava, aby z ní kouř nepronikal, kam nemá.)

Jestli zaměstnavatel povoluje kouření na pracovištích, porušuje zákon. V tom případě byste mohl zaměstnavateli "pozvat kontrolu", která by mu nařídila nápravu a udělila pokutu.

Je ale otázka jestli to nějak změní jeho bezohlednost. Další otázka je, jak to u zaměstnavatele, kterému nezáleží na zdraví jeho zaměstnanců, je s dodržováním dalších zákonů. (Já bych si nejspíš našla práci jinde.)

doplněno 07.09.18 11:18:

@Krtek66,

škoda, že jste při svém »bohulibém tažení proti kuřákům« přehlédl, že v dotazu nejde o bezohlednost kuřáků. Ti v tomto případě kouří tam, kde jim to zaměstnavatel povolil. Problém je zde na straně zaměstnavatele, který buď zřídil kuřárnu na nevhodném místě, nebo kouření povolil v místech, kde je měl zakázat.

Nedovedu si představit, že by zaměstnanci kouřili přímo na pracovištích → např. při práci u strojů nebo u běžícího pásu.
Já taky ne, až do tohoto týdne. Změnil jsem zaměstnání a v nové firmě se kouří prakticky v celé budově. Jedinou výjimkou je kancelář THP. Kuřáků je, alespoň mezi dělníky většina. Takže i dnes existují firmy, kde se kouří...

lidus*
hodnocení

1x

Je to stále stejné. Kdo je bezohlednější kuřák nebo nekuřák? Já říkám, že oba. Přisedni-li si ke stolu k někomu, slušně se zeptám zda nevadí když kouřím, vadí-li NEKOUŘÍM. Přisedne-li si někdo ke mě a má kecy když si zapálím, kouřím dál, já tu byla dřív než on (týká se zahrádek). NA PRACOVIŠTI se snad nikde dnes nekouří, neznám jediné co by to bylo jinak. Pokud tomu tak není ztěžujte si. Mimochodem zákaz kouření v hospodě u nás na vesnici způsobyl uzavření hospody, otevženo pouze od 11-15h to chodí na obědy a večer tam není u piva ani noha, v šichni sedí na zahrádce ve druhé hospodě kde na zahrádce kouří. Každý nekuřák má plnou pusu keců a na této zahrádce sedí matky s kočárky a většina jich hulí o 106. Rozum mi nebere proč si matky nekuřačky nejdou sednout jinam a dobrovolně tráví své děti. Mimochodem zákaz kouření mi nevadí i když občas kouřím.

krtek66
hodnocení

0x

No s bezohledností kuřáků nemáš bohužel jak bojovat. Já i když jsem taky nekuřák jsem se to vždy snažil řešit klidnou formou. Bohužel 99% z nich neví co je to bonton a vychování. A přesně za to, i když si to většina z nich neuvědomuje, jsou ty omezení např. v hospodách a podobně. Dřív když jsem byl např. v hospodě a kuřák vedle mě začal kouřit jsem ho slušně požádal jestli si nemůže jít kouřit jinde nebo jestli ten dým nemůže foukat alespoň na jiný směr. Místo toho, aby se mi omluvil, típl cigáro nebo šel kouřit jinde mi jen odfrkl, že jestli mám problém tak si mám odsednout. Na mou další reakci, že podle bontonu a slušného vychování nejsem já ten, který si má odsednout na mě jen vyvalil oči a poslal mě do prdele:) . Takže znovu opakuju, jdeš hlavou proti zdi a bojuješ asi s větrnými mlýny. Pokud se neuzákoní další omezení, máš smůlu.

72mona3*

A jak tohle tazateli pomůže? Tohle není diskuze, ale dotaz na řešení (rubrika společnost - pracovní právo)

krtek66

však jsem reagoval...že řešení to nemá...to mezitím je jen vsuvka

vilik*
Ale tady není nutné uzákonit další omezení.
Zákon už je.
Kde je na pracovišti nekuřák, má kuřák smůlu.
Teď jen dosáhnout vymahatelnosti práva. A tady je teprve ten problém, který ovšem se zákonem nemá co dělat. Jeden jediný kuřák se bude v kolektivu kuřáků, kteří kvůli němu nesmí kouřit, prosazovat jen těžko a nejspíš časem stejně odejde, i kdyby se zákaz prosadil.
Ale opakuji, zákon už máme.

hodnocení

0x

Já se ozval. Dali na šatnu plakát Zákaz kouření. Nepomohlo to. Ozval jsem se znovu, vyhlásili, že koho přistihnou, přijde o prémie. Nepomohlo to. Ozval jsem se znovu a bylo mi řečeno, že jsem kverulant a můžou se na mě taky kouknout zblízka. A jak známo, kdo chce psa bít...

majsterjoe*

známe, známe. Ale zase pořád si můžu říct, že mám čisté svědomí.

Účinější je ta kontrola z hygieny, ale nesmíš to říkat.

robin*
hodnocení

0x
Změň zaměstnání

hodnocení

0x

Můžeš si stěžovat na hygieně, ale bude každému jasné, kdo si stěžoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]