Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám vyplatit sourozence?

Od: barbora* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer

prodvám dum po rodičich kteří zemřely cca pred 2lety. Jejich přání bylo aby dum zustal mě, protože jsem nejmladší a moje dvě sestry mají svoje bydlení.Když proběhlo dedické řízení moje sestry se domu a všeho kolem něj vzdalx,já se před 8měsíci rozhodla dumm prodat a moje sestry přišly stím že chcou vypltit..udajne jsme se tak dohodly (já oničem nevím :)

proto bych byla ráda za radu,dlouho otom přemýšlím jestlx ano nebo ne protože přece jen to jsou mé sestry ale když si to vemu zase na druhou stranu se mi ždy ozvou jen když něco potřebuji.A vlastně když já potřebovala pomoc vždy řeklx nemám čas a podobně.

předem díky za rady :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vaše sestry se vzdaly domu proto, že chtěly pomoci vám, abyste měla kde bydlet. Vy jste to vyřešila jinak, máte jiné bydliště a dům nepotřebujete. Jejich dobrá vůle ztratila smysl. Mějte dobrou vůli vy, oceňte jejich gesto a vyplaťte je! *hej* *mir*

myska*

Dle popisu se domu vzdaly na přání rodičů. Nevíme další okolnosti. V naší rodině jedna dcera v průběhu let dostávala od rodičů peníze (značné příspěvky) - nejdříve na nákup bytu a pak na nákup chalupy. No a proto se už za života dohodlo, že byt dostane druhá dcera.

vernon
Sundej růžové brýle...
Žádná dobrá vůle, chtějí peníze!

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, myslím, že právní nárok sestry nemají, ale morální je otázkou. Pokud se sestry dobrovolně vzdaly dědictví ve Váš prospěch, tak to asi bylo nějak předběžně, resp. podmínečně domluvené. Takže, vzpomínejte, jak to tenkrát bylo. Jinak je jasné, že buď přijdete o nějaké peníze nebo o sestry (což je Sophiina volba). Zdravím!

doplněno 05.09.18 08:09:

barbora - hlavně "bacha" na svědomí.

hm*
hodnocení

4x

No, formálně, jestli je dům jen tvůj bez dalších podmínek, můžeš si s ním dělat, co chceš, a nikomu nic dávat nemusíš.
Jestli jste se ale dohodly (i jen ústně mezi sebou), že ti sestry dům přenechají, pokud v něm zůstaneš bydlet, tak to tímto končí a měla by ses s nimi o peníze nějak rozdělit. A i jestli žádná konkrétní dohoda nepadla, dům je jen tvůj, ale máš pocit, že by sestry nějaký podíl měly dostat (třeba proto, že nedělaly potíže a zjevně si z dědictví vzaly méně), nějak se s nimi taky poděl.

vilik*
hodnocení

3x
Pro rozhodování bych ještě vzal v úvahu, jestli jsem do domu někdy něco já investoval a jestli sestry dostaly nějaký majetek od rodičů za jejich života. Protože nejspíš proto byla vůle rodičů, aby dům zůstal vám. Pokud jsem udělal celkovou rekonstrukci a dům výrazně přestavěl a zhodnotil nebo pokud obě sestry dostaly prostředky například na koupi půl domu, který nyní vlastní, nic bych jim již nyní nedával. Pokud ovšem nic nedostaly, zřejmě bych se s nimi alespoň symbolicky rozdělil.

hodnocení

3x

Pokud se s nimi nerozdělíte rovným dílem, stejně to bude dělat jen zlou krev. A i když se s nimi rozdělíte, je otázkou, jestli se vaše vztahy narovnají?

Pokud se při dědickém řízení dědictví vzdaly, nic bych jim nedala a považovala vše za uzavřené.

hodnocení

2x
Já to vidím tak, že kdyby jste tam zůstala bydlet tak by nic nechtěli ale prodej cítí peníze tak se přihlásili a zkusili to

hodnocení

1x

@barbora - Když proběhlo dedické řízení moje sestry se domu a všeho kolem něj vzdalx
V notářském zápisu o vypořádání dědictví je toto výslovně uvedeno? Že další dědici se vzdaly a dům připadá výhradně do vašeho vlastnictví bez dalších podmínek?

A sestry něco zdědily?

doplněno 05.09.18 07:45:

Ach jo - "dědici se vzdaly" - myslím na sestry, píšu o dědicích a pak to takhle dopadne *zed*

hodnocení

1x

Nabízí se mi otázka, proč chcete dům prodat. Zbavovat se nemovitosti v dnešní době není dobrá volba!

Ještě si to rozmysete.

hodnocení

1x

Je samozřejmě otázka, jak je napsaná smlouv, nebo jaké podmínky jsou v závěti. Nevíme, jak ke svému bydlení sestry přišly - zaplatili jim ho rodiče? Možná rodiče chtěli, aby dům zůstal v rodu, protože měli vztah k němu, a jaksi výměnou za to se sestry vzdají dědictví. V tom případě byste při prodání domu porušila svoje slovo.

tz
hodnocení

1x

Když po dědickém řízení je dům psaný na vás,tak je vyplácet nemusíte. Je to už váš majetek. Na druhou stranu když sestry nevyplatíte jenom tak dobrovolně ze své vůle, bude asi mezi vámi nepřátelství. Býval to majetek rodičů,ty měli 3 dcery a kvůli tomu,že oni si své bydlení již zajistily svými prostředky a už bydlí,možná by bylo také malinko nespravelivé,aby ony přišli o část majetku po rodičích /dům/. Ale možná jim rodiče ještě za jejich života na to přispěli finančně,to už musíte vědět vy. Nebo dostali něco ještě jiného a vám tedy zůstal dům. To by jste jim potom musela připomenout,že vlastně každý dostal něco a vy se už nemusíte dělit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]