Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zabezpečit dítě?

Od: jarek* odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
chtěl bych alespoň trošku zabezpečit moje zatím půl roční dítě, až vyroste aby něco ode mě dostalo.
Ptal jsem se na stavební spoření, ale moc výhodné není, po celkovém výnosu to nepokryje ani ani inflaci, vyšlo mi to 1.5% výnosu/1rok.
Případně i nějaký jiný tip?
Jak bude dítěti okolo 20let, chci aby něco mělo.
Řešíre to vy nějak pro své děti?
Děkuji za rady

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uzuleho
hodnocení

7x

Nejlépe ho zabezpečích tím, že ho naučíš, jak si vydělat vlastní peníze. Tedy dobré vzdělání a rodinné zázemí.

Tím ,že mu daruješ ve 20ti milióny korun mu nepomůžeš, spíše naopak.

hodnocení

5x

Pokud už něco pro dítě našetříte, tak rozhodně v nějakých 18 letech nedávat dítku na účet. Vlastní zkušenost, šetřili jsme, aby měla do začátku, ani na žádnou pořádnou dovolenou jsme nejeli, pak jí dali peníze na účet. Začala chodit s prvním klukem, který to z ní všechno vytahal, že si to jen půjčí a do měsíce vrátí. Už to jsou 3 roky, máme za sebou dva soudy (civilní i trestní) a můžu si s rozsudkama (nechci být sprostá-víte co myslím). Dlužník se mi směje, dělá na černo a nemůžete absolutně nic. Dcera je poučená, dnes ví, že lidi jsou v základu hajzlové, nikomu nic nepůjčovat, nepomáhat, moc si lidí nevšímat. Tot moje zkušenost. Takže dohromady 21 let života celkem o ničem, šetřila jsem 18 let a ted 3 roky řeším jak to z toho hajzla dostat zpět, aspoň něco, aby zaplatil alespoň právníka. Protože, když nic nevymůžem, tak právník dostane zaplaceno vždy, tomu je jedno odkud. Dnes jak to vidím zpětně, tak bych ty peníze použila na cestování s dcerou, to co vidíte a zažijete, to Vám ani dítěti nikdo nikdy nevezme, naopak rozšířite si obzory a je na co vzpomínat. A hodnota peněz bude za 20 let úplně jinde. Dnes mi to rve srdce, když si představím, co jsme se nadřeli, našetřili, nic z toho a naopak to ještě může stát další peníze*zed*.

Chápu, že jste na mládence naštvaná - ale dcera snad měla být poučena dřív vámi, než až touhle zkušeností.

My jsme se to té doby s takovouhle pakáží jako je on, nikdy nesetkali. Také jsem byla k lidem milejší a vstřícnější, tenhle nás opravdu vyléčil. Musím říct, že já osobně jsem někdy až hnusná na lidi. Dcera vzala odpovědnost za své činy, peníze byly určené na vysokoškolská studia, ještě na střední škole musela začít chodit na brigády, protože ode mě nedostala již ani korunu. Ač premiant třídy, tak místo studia pracuje.

hodnocení

4x

@jarek - Jak bude dítěti okolo 20let, chci aby něco mělo.

Co si představujete pod pojmem "něco"? Pár peněz do začátku, skromnou střechu nad hlavou nebo startovací balíček "byt, auto, nakrmený účet"?

Byla bych pro zajištění slušného vzdělání, naučení slušného chování a případnou pomoc(!) od rodičů - to totiž v těch dvaceti leckdo nemá.

Jestli ovšem trváte na materiálnu - co investiční zlato a pod.?

liska5
hodnocení

3x

Koupit pozemek /zahradu/, pronajímat ho, a dítě, až dospěje, tak ho jednou prodá...

janm*

Výchova vzdělání je samozřejmostí takže co se týká toho "hmotného zajištění" plně souhlasím s liska 5 zkrátka nějakou "nemovitost" prodat se to dá vždy a sama o sobě má vždy užitnou hodnotu bez ohledu na to jakou má nebo bude mít hodnotu "tržní", čili zahrádka, ideálně s obytnou chatkou (využijí jak rodiče tak později potomek) byt apod. Základem a nad všechny peníze je mít "kam se uchýlit" lepší než strkat peníze do banky je dát na údržbu a opravu, nehledě na to že tedy lze i pronajímat jak výše řečeno...

Moje zkušenost je taková, že pokud byl v rodině nějaký nemovitý majetek většinou z pozůstalosti, tak pokud se to neprodalo ale užívalo pak "vždy něco bylo" jakmile se to ale proměnilo na peníze pak ty i když nikdo z nás "nerozhazoval" a "nechoval se marnivě" se vždy jaksi "vypařily" a po letech kde jsou? A co z nich vlastně bylo? Proto když byly tlaky na prodej starého domku kde teď bydlím vždy jsem říkal "NE" a dnes jsem tomu rád, kdyby se tehdy prodal, jakou hodnotu by dnes měly ty peníze? A kde by byly? A co by se za ně koupilo dnes? Taková nemovitost už ne. Co by z těch peněz dnes bylo? Pravděpodobně stárnoucí bezcenné vybavení domácnosti? Zrezavělá auta? Takže pokud nyní peníze na nákup ničeho nejsou pak zkusit pošetřit ale s tím že to obratem pak proměním v nějakou nemovitost, byť by to vyšlo i jen na "malou zahrádku" aspoň něco a něco bude...

Jinak tedy je ještě možnost investovat do hodnotných uměleckých děl, protože ta jsou jediná která svým stářím hodnotu nabývají, ale v tom myslím chce trochu umět chodit a pak ty peníze jsou v tom "zazděné" tj. aby šlo takto uložené prostředky užívat musí se opět prodat a pak proměnit třeba zase na nemovitost...

hodnocení

2x

Váš vklad do života vašeho dítete by mohl mít nevyčíslitelnou hodnotu a bude to, že z něho vychováte osobnost, že v něm budete podporovat jeho dobré vlastnosti a schopnosti. Že ho naučíte žít v souladu s přírodou a tisíc dalších maličkostí, aby z něho byl dobrý člověk. Tisíckrát se vám to vrátí, ani netušíte, jak tím zabezpečíte jeho i sebe.

doplněno 05.09.18 10:50:

Nedávejte mu peníze, ale věnujte mu svůj čas.

iz*

Souhlasím s Maky (chtěla jsem odpovědět totéž): místo peněz dejte dítěti sebe (svůj čas).

sebod*
hodnocení

2x

Tak já Vám povím, jak to mám s vnoučaty. Buď jim budu spořit, nebo peníze "prošustrujeme". Tím myslím výlety, kino, divadlo, kroužky. Jednou, až jim bude dvacet, tak by sice mohl každý z nich mít našetřený" peníz, ale jaké by měli vzpomínky na dětství, na babičku. Takhle vím, že jednou si vzpomenou, že jsme jeli kamsi na výlet několik hodin, tam začalo pršet a my jsme celý den hráli pexeso, člověče, karty a v těch mě obehráli o "všechny" peníze. Potom jsem stavěla cestou asi u třech benzínek, vždycky tankovala za pár korun ;) a oni my ty vyhrané dvoukuruny půjčovali. Jakmile vděli další banzínu na obzoru, chtěli zastavit a půjčovat mi peníze *smich*. Už jsou to tři roky a stále jak jedeme kolem benzíny, tak se chechtají *smich*. Snad se tak budou chechtat i ve svých padesáti letech. *srdce* Opravdu jim dejte hlavně zážitky, vědomosti, lásku. O to nikdy nepříjdou ! Jak tu psali jiní, o hmotné věci je může někdo připravit. A jestli byste měl spořit a přitom Vám ty peníze mohli chybět, tak se na to vykašlete. No a jestli máte peněz víc, tak asi akcie, zlato, staré mince, známky. Prostě to, co můžete dát do kapsy a jít.;)

tomaslad*
hodnocení

2x

Zážitky, prožitky a vzpomínky + nějaký money na roční studium/práci v USA +třeba koupit dnes nějaký pozemek rozumně u lesa, kde za 20 let let bude třeba předpoklad rozšíření na stavební pozemky - mladej si tam třeba postaví mobilheim a bude bez hypošky vysmátý, na rozdíl od vrstevníků v nájmu, platících v roce 2038 měsíčně 45.000 nájem bytu za oprýskaný 1+1 na periferii Prahy, bez poplatků samozřejmě.

hodnocení

2x

Tuhle jsem to zrovna četla. Jak nejlépe zabezpečit dítě? Dopřát mu dobrou matku, která ho naučí postarat se samo o sebe. Taky jsem koukala, ale ona je to opravdu nejlepší rada. Co jsou platné miliony někomu, kdo neví, co s nimi?

hodnocení

0x

Zeptejte se rodičů, jaká byla výplata před 20ti lety. Kolik stál nákup pro celou rodinu. Zeptejte se také, za kolik se dalo koupit kousíček zlata. Zjistíte, že to všechno bylo jako z jiného světa. Pro dnešní novorozence budou vzpomínky jejich rodičů za 20 let, také jako z jiného světa. *nene* Dopřejte dítěti dobrou životní úroveň a pak možnost vzdělání. Věřte mi, že budou mnohem šťastnější za hezkou a milující rodinu, než za pár věcí. Navíc, to, co ony budou pokládat za životně důležité věci, vám bude rvát srdce, když si vzpomenete, jak těžce jste ty peníze dával dohromady. *alene* Moji mladí si koupili obrovské akvárium a hudební věž, aniž by měli postel, stůl a skříň. *alene*

rqts
hodnocení

0x

Jestli se něco nezměnilo, tak stavebko vychází se statní podporou 2000Kč při naspořených 20000Kč ročně na 10% výnosu. K tomu žádné riziko a rozumná likvidita. Vím, že je to prd, ale píšete alespoň trošku zabezpečit aby "něco" mělo a to, dle mého, odpovídá.

vilik*
Není to pravda. Zhodnocení stavebka v horizontu 6 let vychází nyní při ročním vkladu 20 tisíc cca 3-3,2 %. Při 2% inflaci. Po otočení stavebka 3 x za sebou skutečně prodělá.
Mohl by maximálně zakládat další smlouvy na sebe, manželku a dítě, aby pořád měl všechny peníze, i ty dříve již naspořené, ve stavebku se státní podporou. Ale bude těsně nad inflací a navíc nikdo neví, jak stát časem nastaví podmínky a také jak se bude vyvíjet ekonomická situace tazatele, aby si například nepůjčil dráž než co spoří.
Ale zrovna to stavebko bych nezavrhoval, třeba bude potřeba nová koupelna nebo za 6 let nové auto.
vilik*
A možná, že za 20 let bude 400 000+zhodnocení, které po dvaceti tisících ročně naspoří, jeho půlroční plat. Zatímco dneska by o ně mohl mít menší hypotéku a tedy menší zátěž rozpočtu.

jarek*
hodnocení

Dobrý den,
jak to tak čtu, tak se přikláním k návrhu koupit nějakou malou nemovitost okolo 200tis a jinak investovat hlavně do zážitků a dětmi, jak píšete, ty nikdo nevezme.
Myslíte kupovat nemovitost někde v okolí bydliště nebo spíše ve vzdálenější v méně lukrativní oblasti lepší nemovitost? Budu přemýšlet o zahrádce, garáži, chatce.
Děkuji

lidus*
hodnocení

0x

Mám kamarádku co do nedávna žila v cizině, dnes je rozvedená a zpět v ČR, svým třem dětem říká " moc vám toho nedám ale už dnes umíte perfektně 3 jazyky a to je víc než peníze." Vnučkám spořím (málo), užíváme si výlety a oběma platím angličtinu. Barák? Kdo ví co bude za rok ne tak za 10 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]