Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dáváte dětem ke svačině do školy?

Od: jezevec* odpovědí: 24 změna:

Ahoj všichni,

tak nám začal školní rok a používání věty "tohle nejim" se asi v mnoha rodinách s dětmi zintenzivnilo :) A tak vás chci poprosit o nějaký tipy na svačiny pro dvanáctiletýho školáka. Hledal jsem na internetu, ale koláčky ze špaldový mouky s rakytníkovou marmeládou a pohankovým posypem u nás fakt neklapnou. Ani údajně velice oblíbená pomazánka z BIO tofu s BIO mrkví nacpaná do celozrnný BIO housky. Prostě potřebuju pár nápadů na NORMÁLNÍ jídlo, který servírujete vašemu školákovi... Po šesti letech už se mu ty šunkový sendviče, řízečky a jogurty se sušenkama trochu přejedly a já přiznávám, že moje gastrofantazie není nekonečná... :)

Dík a mějte se!

doplněno 03.09.18 12:20:

Ještě doplním, že není nic, co by vyloženě odmítal pozřít, ale na druhou stranu nejsme žádná rodinka fanatiků do zdravý výživy...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

8x

Nejen dětem do školy, ale i svačina (nebo i skromný oběd) sobě do práce má několik zásad:

Musí být tak velká porce, aby to šlo během přestávky v klidu sníst, nic už neupravovat, nemuset si mýt jablko, loupat pomeranč, něco krájet. To zdržuje a je na to zapotřebí nějaký prostor. Když jogurt, tak jen tak velký, aby se dal pohodlně během přestávky na jídlo sníst.

Z namazané housky nebo chlebů nic nesmí při jídle vypadnout. Je blbost mezi chleby dát nakrájené ředkvičky, vajíčko na tvrdo nakrájené na plátky, atd. vždy do padá.

Strávník se nesmí upatlat něčím, co z bagety nebo housky vytéká, tedy žádná majonéza, kečup a podobné tekutiny

Sousta nesmí drhnout v krku, je vhodné aby jídlo bylo vláčné, třeba rozkrojený rohlík namazaný máslem a taveným sýrem, nebo chleba s dobrým salámem nebo plátkovým sýrem, vlastnoručně udě,laná bageta s vhodnou náplní, třeba s dobrým salámem a plátkem pekingského zelí.

Jídlo se nesmí do snědení zkazit, tedy žádné měkké salámy, divné pomazánky, paštiky, ale tak trvanlivé, aby to vydrželo v teple třídy až do snědení bez zezelenání.

Jídlo nesmí odpuzovat jak strávníka, tak posměváčky spolužáky, tedy raději nedávat rybí nebo česnekovou pomaznku (tu si dá dítě doma).

Ovoce a zeleninu umytou, očištěnou a nakrájenou na vhodné kousky. Škoda času na mytí jablka, švestek a dalšího ovoce a škrábání mrkve. nebo loupání kedlubny. Nejlepší je mít mrkev z domova umytou, oškrábanou a nakrájenou na špalíčky, jakési čipsy. Někdo sní jablko za přestávku tak, jak je, někdy je vhodné k bagetě, housce nebo chlebu mít v krabičce s jídlem jablko nakrájené na čtvrtky a bez ohryzku, kedlubny oloupané, překrojené alespoň na půlku, Pekingský salát nebo římský salát, nebo i náš salát umytý, usušený a nakrájený na vhodné lupeny, aby se dobře jedl, resp. přikusoval k housce nebo chlebu.

Pro každodenní svačinu se hodí střídat chleby a něco mezi ně, překrojené na půl, aby to byly porce, které se dají sníst během přestávky, nebo jeden o malé přestávce a druhý nechat "na pak", housky, rohlíky nebo bagety rozkrojené na půl a mezi ně namazat máslo, dobrý rostlinný tuk (frisan apod.) a na to plátkový sýr, tavený sýr, šunku (kvalitní! aby nezezelenala) nebo kvalitné tvrdý nebo i měkký salám (ale uzeniny raději moc ne, je to hnus navíc plný soli), dobrou paštiku, dobrou domácí pomazánku (z tvarohu pažitkovou pomazánku, budapešťskou s paprikou, vajíčkovou - zvláště po velikonocích), Nehodí se chleba se sádlem, to se rychle rozehřeje a všechno zapatlá.

Zelenina: jakákoliv sezónní zelenina - pekingský salát, římský salát, náš hlávkový salát, na plátečky nakrájená červená řepa, na půlku nebo na plátky nakrájená kedllubna, ředkvičky, malá rajčátka aby z nich při kousnutí netekla šťáva, tak jednou dvakrát do pusy,

Ovoce - jablka, švestky, hrušky, meruňky, broskve raději ne, do svačiny se rozmačkají a pak tečou a všechno zapatlají, vhodné jsou mandarinky, které se rychle oloupou a snědí, pomeranče ne, ty až doma, nebo z nich vylisovat pomerančovou šťávu.

Nedávat čokoládu, sušenky, bonbony, sladkosti, žvejkačky, a další pamlsky.

K pití - v každé škole je vodovod s pitnou vodou a kohoutek s vodou v každé třídě. Když má děcko s sebou malou PET láhev na třetinku litru s nějakým pitím z domova, může si kdykoliv natočit vodu z kohoutku a zahnat žízeň. Nedávat dětem ani je neučit kupovat si hnusné sladké limonády s nejasným obsahem barviv, sladidel a další chemie. Děti si mohou přinést do školy malou PET láhev se studeným mírně oslazeným čajem, minerálkou (netahat s sebou celou láhev, to je logické, že?), nějakou ovocnou šťávu, třeba z domácího kompotu, namíchanou šťávu ze sirupu a vody, nebo mít ve škole (nebo v práci) láhev se sirupem a dělat si vlastní šťávy za pár korun a nepodporova majitele automatů na drahé komerční nápoje, jejichž reklamy jen ovlivňují lidi a vnucuje jim svůj komerční produkt.

Je dobré dítěti každou porci zabalit do ubrousku zvlášť, jednu na svačinu, druhý na svačinu při odpolením vyučování, nebo na druhou přestávku na jídlo. Ovoce a zeleninu do vhodné krabičky. Dobře vedené děti mají s sebou malý ručník, aby si mohly před jídlem umýt ruce a případně i po jídle, aby nepromastily sešit nebo klávesnici.

A hlavně naučit děti umět si vybírat vhodné jídlo a pití aby nepodlehli lákadlům jídel z hracích automatů na jídlo, sušenky, nápoje, oříšky a mlsoty, nebo dokonce nápoje z automatů na teplé kakao, kávu, instantní polévku, atd. Hlavně aby odolaly a uměly hospodařit s kapesným a nekupovali se za ně cigarety, sušenky a chemické limonády.

Středoškoláci už umějí myslet na vhodné najedení a když mají moc peněz, jdou si koupit předražené bagety, nechají si kurýrem přivézt smažená kuřecí křidélka, pizzu, a pod, ale mají někde v šatně láhev se sirupem na výrobu vlastní šťávy, nebo když mají k dispozici rychlovarnou konvici, dělají si do půllitrového hrnečku instatní polévky. V bufetu si kupují housky a k tomu vlašstký nebo bramborový salát, budapešťskou nebo pažitkovou nebo jinou vhodnou dobrou pomazánku, deset deka plátkového sýra, sekané, nebo pokud má bufet vařič, tak teplou sekanou s hořčicí. Nebrat párky v rohlíku, opět je to jen lákadlo a past na peníze. To by asi stačilo... už má také chuť na něco dobrého.

doplněno 04.09.18 16:43:

Středoškoláci už dovedou se svým hladem a penězi hospodařit. Když si na brigádě vydělají vlastní prací nějakou korunu, je normální, že se jich několik dohodne a objednají si hromadně několik porcí smažených kuřecích paliček nebo křidýlek, nebo pizzu, platí jenom jedno dopravné a mají ihned teplé jídlo. V pořádku. Jen dělají chutě chudému pedagogovi, který ani nemá čas jít na většinou nechutný oběd.

Někteří středoškoláci umějí požádat o vařicí vodu z rychlovarné konvice v kanceláři nebo bufetu a udělat si vlastní kakaový nápoj, kávu a mlíčkem nebo smetanou, nebo instatní nudličkovou polévku dovezenou z Asie, najíst se, umýt po sobě nádobí, hospodařit s penězi.

Někteří se považují za velmi dospělé, když si po cestě do školy nebo o přestávce u benzinové stanice nebo v bufetu koupí předražené bagety a šíleně drahý energetický nápoj v plechovce, nebo komerčně proslulou hnědou limonádu nebo jiné sladké limonády. Ale jiní, moudřejší si připraví doma vhodnou svačinu i ovoce a nějaké pití, chodí na obědy a občas se dojí nějakými ovesnými vločkami, energeticko tyčinkou "mysli" nebo pšeničnými nebo rýžovými suchými placičkami nebo knekebrotem. Sami už dobře vědí, co je pro ně dobré, co jim škodí a na co mají peníze.

doplněno 04.09.18 17:16:

Dobré doplnění svačiny ve škole, v práci nebo na výletě je vajíčko na tvrdo a cestovní slánka s víčkem. K tomu samozřejmě nějaké pečivo, zelenina, ovoce, pití. A k tomu mít možnost si umýt před jídlem ruce, a po jídle si je alespoň utřít ubrouskem.

Někdo tvrdí, že ráno nemá čas si svačinu připravit. Budiž. Pak se dá v klidu večer připravit svačina, namazat si dvě překrojené housky nebo na sebe položené dva krajíce chleba a "něco" mezi ně, zeleninu, ovoce. Namazané pečivo zabalit každé zvlášť do ubrousku a dát si samostatného mikroténového sáčáku od pečiva. Ovoce a zeleninu také do ubrousku a také do mikroténového sáčku. A svačinu si dát do chladničky, aby vydržela čerstvá do druhého dne. Ne na mrazák! Také si připravit do láhve (možná to stačí až ráno), studený sladký čaj, minerálku, ovocnou šťávu, nebo malé balení mléka, ale to by se mělo dát koupit ve školním bufetu. Prostě si připravit svačinu předem a pak se nevymlouvat že nebyl čas a kupovat něco z bufetu nebo automatu.

iz*

Perfektní!

Mám jenom připomínku k máslu a tukům. Podle mých zkušeností svačina namazaná ráno máslem nebo jiným tukem dětem po několika hodinách v teple nechutná.

Proto jsem radši připravovala pomazánky → spíše tvarohové a sýrové nebo tavený (ideálně ne moc slaný) sýr a navrch list některého zeleného salátu nebo čínského zelí.

Láhev na pití radši 0,4–0,5 litru.

jezevec*
hodnocení

Děkuji, určitě máte v něčem pravdu. Jenom nechápu, co je špatného na sušenkách ke svačině, nápoji z automatu - myslím například ochucenou minerálku nebo eistee (o nejasných barvivech, sladidlech a chemii nemůže být řeč, vše je uvedeno na obalu), ani nechápu, co je špatného na tom, když si student objedná pizzu? Je rok 2018...
P.S.
Šťáva z kompotu mě uvrhla do vzpomínek na útlé dětství. Moje babička mi vždycky tvrdila, jak je zdravá a dobrá a pak mě jí přinutila vypít. Běhá mi z té přeslazené s*ačky mráz po zádech ještě dnes. Proti nálevu z kompotu je i Coca Cola cukruprostý lahodný nápoj...;)

hodnocení

5x

Vyzkoušejte třeba barevné slané muffiny. Forma Delicia na 6 nebo 12 kousků (Tescoma, jiné jsem nezkoušela), lehce vytřít nebo vystříkat olejem a do každého "dolíčku" dát drobně nasekanou náplň:

1) cibulka + brokolice + červená/žlutá paprika + sýr;

2) paprika + rajče + šunka + sýr;

3) žampiony + šunka + rajče + zelená nať;

4) natrhaný špenát + rajče + strouhaný sýr;

5) zelené fazolky od oběda + sýr + cibulka;

6) ředkvička na plátky + zelená cibulová nať + kousek pečené ryby (atd).

Ušlehat 3-4 vejce, osolit a okořenit podle chuti, každý naplněný muffin zalít vaječnou hmotou a dát plech do trouby (20 min). Výsledkem budete mile překvapen. Lehká svačina, barevná a chutná. Druhy sýrů i další náplně si zvolíte podle oblíbenosti.

Také chutnají karbanátky z různých druhů zeleniny nebo luštěnin (hotové rozříznout a prostředek potřít kečupem/hořčičí).

Nebo placka chleba "Pita": doprostřed náplň (pokrájená zelenina, zbytek masa od oběda, plátky šunky a sýra... dle fantazie). Pravý a levý okraj přehnout doprostřed na náplň a dál lehce srolovat jako "štrůdl". Zapeče se v troubě.

jezevec*
hodnocení

SUPER SUPER SUPER ! Díky moc, jdu hledat formu !

hodnocení

3x

Upřesněte, co váš školák nejí, ať víme z čeho vybírat. Nebo ať si řekne sám, co by chtěl.

Obecně - pomazánka + pečivo (radši zvlášť, žemle se nepromáčí), ovocný salát, plátkový sýr balený po jednotlivých kouscích, klidně i chleba se sádlem, salám/šunka jako hemenex, pudink...

iz*
hodnocení

3x

Co kdyby si dvanáctiletý chlapec svačinu ráno připravil sám? Vybral by si, na co má právě chuť, a dohady by odpadly.

jezevec*
hodnocení

Ivzez mohla byste JEDNOU odpovědět na to, na co se ptám? Otázka nezněla kdo má svačiny chystat, ale co dáváte vašim školákům vy?! Děkuju!

iz*

@Jezevec, co tak jednou zamyslet, jestli by nemohla pomoci i odpověď, která nabízí jiné řešení? Já jsem problém s tím, že děti měly chuť na něco jiného, než jsem jim nachystala, vyřešila právě tak, jak píši → nechala jsem je, aby si svačiny připravovaly samy. A divte se: bylo po problému.

PS: K čemu Vám budou odpovědi, co dávají dětem jiní, když to Váš syn může odmítat?

jezevec*
hodnocení

K inspiraci. To jsem psal taky...

liska5
hodnocení

3x

Uvařím ve vodě hustou kaši z pohanky lámanky, oves.vloček, jáhlových vloček, jindy celých jáhel. Velmi slabě osolím. Do toho ke konci nakrájím datle, mandle, suš.švestky, fíky nebo trochu rozinek a nalámaných vlašáků. Nakonec vmíchám nahusto naředěné sojové nebo jiné mléko, někdy přimíchám skořici . Plním touto hmotou ty kulaté malé zacvakávací krabičky od Tescomy a mám svačinky na více dní v ledně. Zdravé a chutné. Cukr nedávám, osladí to suš.ovoce a to soj.mléko, resp.nápoj Zajíc..

liska5

Pokud mám chleba s něčím / sýr, šunka, vaj.pomazánka, pomazánky z tofu, či cizrny/, tak k tomu musím mít zeleninu. Klidně i bez másla, ale aspoň ředkvičky, rajčata, kus papriky, mrkev, kedluben či okurek.

hoststary*

liska5 - zajímavý nápad, díky, to stojí za vyzkoušení a ochutnání. Zasloužila byste bod za zajímavou svačinu.

hodnocení

2x

Můj třináctiletý dostává svačiny ve škole (9 Kč), tento týden je to jednou jogurt s medem a lupínky, ostatní dny chleby s pomazánkou (cizrnová, kedlubnová, mrkvová s tvarohem, povidlové máslo...). Plus nápoj (mléko, čaj, bílá káva..)

hodnocení

2x

Malá vnoučata dostávají ovoce, zeleninu, mezi dva chleby pomazánky, sýrovou, tvarohovou, vajíčkovou, nebo máslo a plátky sýra, nebo šunku. Starší vnučka si to chystá sama, nikdo neví co, je veganka.

denisa888
hodnocení

2x
Ja jako studentka si delam ovocny, zeleninovy salaty, musli, jogurt, croisanty, jiny sladky pecivo to co se najde v obchode (donuty, koblihy..) nejaka sladkost (susenky), jinak o vikendu muzete upect buchtu nebo babovku a syn si to muze v pondeli nebo v utery vzit ke svacine.
svaca

Koblihy, crosanty pro štíhlou studentku dobrá. Máte představu kolik kusů sní 12ti letý nedojezený puboš? Já ano, u nás je to minimálně 5 kusů a do hodiny hlad jak vlk. Navíc sladké pečivo je nezdravá pochoutka, není na zasycení hocha ve vývinu.

myska*
hodnocení

2x

Mě se líbí tenhle tahák: kucharkaprodceru.cz/...

Ale taky bych dvanáctiletému řekla, ať si teda svačiny dělá sám.

jezevec*
hodnocení

Tahák super, určitě použijeme!

hs*
hodnocení

2x
Dobrý den,
moc dobrá je tortilla namazaná Lučinou a na to položit to, co má syn rád - šunku nebo plátek sýra nebo kousek uzeného lososa (myslím tím zvolit jen 1 tu další surovinu, ne to nacpat naráz) a na to položit "salát"a celé to pevně zatočit. Tortillu mají v Lidlu světlou i tmavou a mají i jejich Lučinu aka Palouček. U švagra na svatbé tomu říkali "tortillové sushi"a verze s lososem se nestačila doplňovat.
Možná to zní moc zdravě, ale je to fakt chutné a tortilla je mezi mladými celkem moderní (?), aspoň když byla v nabídce ŠJ, tak děti stejného věku volili chod tortilla (ale v ŠJ měli teplou, s mletým masem).
Recept na podobné jídlo s tuňákem od pana Havlíčka je v tomto článku ona.idnes.cz/...

jezevec*
hodnocení

Super nápad! Dík!

hodnocení

0x

Jezevče, já také odpovím zcestně. Můj vnuk měl "zapomenuté" svačinky v aktovce tak dlouho, dokud puch všechny z místnost nevyhnal. Mamka se nervla a kluk si musí večer nachystat sám, do ledničky, svačinu na druhý den. :-D Já, jako babička, jsem nadšená.

jezevec*
hodnocení

Myšlenka dobrá, ale když si večer udělá řízek, tak to druhý den bude nepoživatelný. O plněný bagetě, která se rozmáčí a zgumovatí, ani nemluvím... Nebavím se o svačinách "hlavněabytozasytilo". Bavím se o svačinách "tohlebylovýborný"...

babkaverona
hodnocení

0x

Moje dcera to samé . Takže tady máte 14 dní jídelníček .

1) pokuť je to na delší den tak toast a k tomu krabičku ovoce, něco sladkého třeba müsly tyčinku

2) bebe sušenky nebo delisa (ale ne každý den ), krabičku zeleniny k tomu rohlík z lučinou

3) pokuť chce něco ve stylu Amerika nebo Francie tak určitě bagetku obloženou a baby sýr nebo snadwich a jablko

4) jestli máte raději zdravou a hodně zdravou výživu tak bych určitě dala býlí jogurt, mix zeleniny, a cracky (nevím jak se to píše) z lučinou

5) hodně dětí má furt hlad (jako třeba můj syn a to půjde už na střední školu teť) určitě bych nesetřila ! Pečivo obložené a baby sýr, mandarinka nebo jablko, jogurt ovocný..

6) pokuť nejsou peníze a v lednici jsou jen vajíčka, tak bych udělala vajčka které bych dala na chleba (máslo) a ovoce

7) müsly tyčinku a ovoce nebo zeleninu, chléb se sýrem a rajčatem

8) pečivo a tvarohová pomazánka, ovoce nebo zelenina

9) obloženy chléb, džus, ovoce

10) rýžová plačka, ovoce a zelenina, baby sýr

11) pizza šneky, zelenina (okurka), baby sýr a müsly tyčinka

12) brownies, mix ovoce, mandarinka, jogurt býlí

13) chleba a ředkvičková poma., ředkvičky, jogurt z müsly a ovocem

14) jogurt z müsly a ovocem, sandwich a banán

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]