Nejste přihlášen/a.
Mám před operací katarakty, chtěl bych při zákroku využít výměnu čočky abych na čtení nemusel mít brýle. Zajímá mě zda budu moci používat stávající brýle na dálku, občas řídím auto? Nebo se dioptrie na dálku zvýší či zníží? Najde se tu, kdo s tím má osobní zkušenost.
Opravuji: sníží
Doplňuji:
Mám před operací katarakty, chtěl bych při zákroku využít výměnu čočky abych na čtení nemusel mít brýle. 1) Zajímá mě zda budu moci používat stávající brýle na dálku, občas řídím auto? 2) Nebo se dioptrie na dálku zvýší či sníží? Najde se tu, kdo s tím má osobní zkušenost, odpovězte ANO-NE
Zkušenost v rodině. Nakonec jsme zvolili čočky na dálku bez brýlí a na čtení brýle. Vyhovuje to. Jako nejdůležitější zvítězilo řízení auta v noci - jakákoliv další optika vidění zhoršuje, stejně tak bifokální čočky...
V podstatě umělá čočka je zaostřená "na pevno" tj. buď na dálku, na blízko nebo něco mezi. Pak jsou víceohniskové čočky. Takže musíš zvolit kam jí napevno zaostřit a na to druhé musíš mít brýle. Dioptrie se na 99% změní, takže stávající brýle ti budou na nic.. Bifokální mají nevýhodu v horším využití světla = vadí hlavně v noci v autě (méně světla na sítnici)
Existují dvě možnosti operace. Operace šedého zákalu může probíhat tak, že uvidíš na čtení a do dálky budeš používat brýle, nebo tak, že budeš vidět do dálky bez brýlí a na čtení budeš používat brýle.
Jednak ti odpověděli na kutilské poradně, ale když už, tak to záleží na domluvě s operatérem, mohou ti dioptrie přidat, ubrat, nebo nechat co máš...
Vloni jsem na operaci byla. Měla jsem na čtení 5,5, na dálku 3,5.
Nyní mám na čtení 1,5, na dálku jsem bez brýlí. Mám čočky hrazené pojišťovnou, doplácela jsem pouze 3000 Kč za obě oči za speciální gel na ochranu rohovky-bylo mi doporučeno mojí lékařkou.
Dioptrie se po operaci sníží. Pokud doma nemáte více starších brýlí připravte se na to, že ten týden, než budete mít odoperované i druhé oko, bude vidět každé oko jinak a bude to celkem obtížné. Já jsem vyhrabala nějaké tuším staré trojky, nebo 3,5 a na ty jsem ten týden koukala, ale mizerně. Samozřejmě si můžete doplatit, mám tu z Lexumu ceník:
např. vidím do dálky/do blízka-asférická čočka-7000- 1 oko
Doufám že se ozve kdo má osobní zkušenost a zvolil čočky na blízko+brýle na dálku. Stále doma něco kutím a rozčiluje mne používání brýlí +3D, nakonec mi mnohokrát i překážejí ale v autě mi nevadí. Zatím mám na dálku +1D a autem jezdím jen příležitostně (v noci ne). Proto bych uvítal osobní názor toho kdo se rozhodl pro výše uvedenou variantu, aby případně zdělil své dojmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.