Nejste přihlášen/a.
Když jsem si před 4 měsíci zažádala o příspěvek na bydlení byl nízký kvůli vyúčtování z přeplatku. Dorovnala mi to HN. v doplatku na bydlení. Nyní mi příspěvek na bydlení zvýšili o 2 tis.Kč.a doplatek na bydlení se v tomto měsíci nezměnil, protože jde zpětně o měsíc. Tím tento měsíc v celkovém součtu mám o 2 tis.Kč. celkově více než mám mít a před 4 měsíci mi to to dělalo zase o 2 tis.Kč. méně než jsou náklady na bydlení. Chtěla bych se zeptat, další měsíc mi to dělá rozdíl dávek bude mi chybět na bydlení - platba nájmu a inkasa rozdíl jen 300Kč.pokuď se to srovná příspěvek na bydlení s doplatkem na bydlení. Mám 2 verze. První je varianta je, když jsem měla zpočátku nižší a teď vyšší příspěvek, že se to srovná a bude mi doplatek na bydlení ponížen a nevypadne celý. Další varianta je je to celé může vypadnout i když mi ten rozdíl teď do výše nájmu bydlení bude chybět a řeknou ať si to vezmu z toho přeplatku. Spíše by bylo lepší, kdyby doplatek na bydlení byl ponížen a běžel v nízké částce dále. Jak to vidíte Vy? Na příští měsíc příspěvek na bydlení s doplatkem na bydlení by měl vycházet do celkových nákladů těch 300Kč co budou každý měsíc chybět, kdyby se srovnali 2 tis.Kč s tím, že zpočátku jsem měla zase o tu částku méně. Děkuji
Bez podkladů (dokumentů a dokladů) je těžké situaci posoudit. Soudím ale, že přeplatek dávky hmotné nouze (doplatek na bydlení) nelze brát jako vyrovnání "chybějící" částky na začátku výplaty dávky státní sociální podpory (příspěvek na bydlení).
Podle mne byste měla doplatek na bydlení vrátit (podle mých informací se dávka hmotné nouze vyplácí na stávající měsíc; měsíčně pozadu se vyplácí státní sociální podpora) a na příští měsíc by se měl stanovit nově.
Přesné informace získáte od pracovníků státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi.
A co tak jít do práce? Je jí habaděj i když někdy špatně placená. Měla byste výhodu, nemusela byste pořád počítat přeplatek a nedoplatek a nevědět dopředu koilk Kč budete mít na živobytí.
Kdo nemůže jít do práce ze zdr. důvodů, má invalidní důchod a netrpí nouzí. Pokud je ID velmi nízký, tak má tazatel nepřiměřené bydlení ke svým příjmům a musí pobírat soc. dávky.
@Nouze, nesouhlasím.
Důvodů, proč někdo nemůže jít do práce, je více.
Kromě toho ne všichni, komu byla přiznána invalidita, mají nárok na invalidní důchod a pokud nárok na ID mají, je ID často nižší, než si asi většina lidí představuje. (Zdaleka nemusí jít o "průměrný důchod".)
I zde platí, že "sytý hladovému nevěří" → Kdo podobnou situaci nezažil, si jen těžko představí, že by někdo mnohem radši šel do práce, než řešil svou situaci s pomocí státu, ale z nějakého důvodu nemůže.
Souhlasím s vámi tak v 5%. Zbytku se nechce dělat. Sytý hladovému ... atd - 12 let pobírám ID, takže vím o čem píši.
ID se u každého počítá jinak a opravdu závratné částky to nejsou. Já mám ID 3 stupně což je nejvyší možný a mám 3500 Kč. Vzhledem k tomu že nemám odpracované léta protože do důchodu sem šel hned po studiu a počítá se mi pouze doba studia a procentuální část výměry mám nulovou.
Pro nouze: To, že 12 let pobíráte ID není žádný argument, o poměrech tazatelky nevíte zhola nic.
@nouze - Kdo nemůže jít do práce ze zdr. důvodů, má invalidní důchod a netrpí nouzí.
Jednak se mýlíte
Průměrný invalidní důchod 3. stupně invalidity se pohybuje těsně nad hranicí minimální mzdy a po jejím zvyšení můžeme odhadovat, že se bude pohybovat pod její hranicí.
Tady finance.cz/... to máte i s tabulkou;
jednak zdravotní důvody a to, že se někomu "nechce dělat" nejsou jediné možnosti, proč někdo "nemůže jít do práce" .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.