Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nutne potrebuju radu a rozsoudit.Je moje rodina bracha od sestřenky me sestřenky? je divne kdyz spolu budeme neco mit?Jja myslim ze zadny pribuzny to neni ale i tak je to divny.
Sestřenka její sestřenky nemusí být ona.
Mám matku A a otce B. Matka má bratra C a ten má manželku D. Manželka D má sestru E a ta má manžela F. Dcerou A a B jsem já, dcerou C a D je G a dcerou E a F je H.
Moje sestřenka G má dvě sestřenky. Jednak mě a jednak H, která se mnou není příbuzná ani trochu. A k tomu je ještě bratr I, který může mít s H společné oba rodiče nebo taky jen jednoho.
Dobrý den,
podle zákona o rodině nemohou manželství uzavřít předci a potomci (otec s dcerou, matka se synem, dědeček s vnučkou, babička s vnukem apod.) a sourozenci (bratr se sestrou). Pokud by tyto osoby mezi sebou měly pohlavní styk, jednalo by se o trestný čin soulože mezi příbuznými se sazbou odnětí svobody až na dva roky.
Z uvedeného vyplývá, že bratranec a sestřenice nejen mohou spolu legálně navázat milostný vztah i pohlavní styk, ale i uzavřít manželství (platí to pro české zákonodárství; zákony ostatních zemí se v této otázce liší, např.
legislativa 31 států USA, Číny, Jižní a Severní Koreje či Tchaj-wanu sňatky mezi bratranci a sestřenicemi zakazuje).
Obecná hranice způsobilosti uzavřít sňatek je totožná se zletilostí, s ohledem na občanský zákoník tedy 18 let. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství (např. těhotenství partnerky), může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než 16 let. V takovém případě musí sám nezletilý podat u soudu žádost o povolení k uzavření manželství. V řízení budou vyslechnuti rodiče, sociálka a potenciální manžel (manželka) žadatele. Soud na základě předložených zpráv o rodinných a majetkových poměrech rozhodne, jestli sňatek může být povolen nebo nikoliv.
Dle českých zákonů rodiče nemají právo svým dětem zakázat sňatek (ať se jedná o zletilé nebo nezletilé potomky).
Ohledně rizik geneticky přenositelných nemoci v případě početí dítěte ve vztahu bratrance a sestřenice se vedou spory. Dlouho převládal názor, že riziko genetických problémů je v takových případech velké. Současné vědecké výzkumy však dokazují, že ony problémy se u dětí vzájemně spříbuzněných rodičů vyskytují poněkud vzácněji, než se dosud předpokládalo (pro více informací viz články
lidovky.cz/...
Popsaný příbuzenský vztah nezakládá trestní odpovědnost za případný "incest". Takže spolu můžete chodit, milovat se, mít děti a vzít se bez jakýchkoli zákonných následků.
@majsterjoe: Máš pravdu a když se nad tím zamyslím, tak ten hoch bude vlastní bratranec tazatelky. Mám však zato, že ani tak to není přímý příbuzenský vztah, takže o nic nejde.
Genetika hovoří o tom,že při pohlavním spojení plod bude přebírat od obou základní vlastnosti i tělesného vývoje.Pokud bude v genomu zakódována porucha,pak se dědí cv případě příbuzenství s daleko větší pravděpodobností.takže pokud si vezmete příbuzného,z okolí bratrance,je výskyt vrozených vad plodu o několik řádů pravděpodobnější.Nejdokonalejší potomci budou tedy od dvojice,která je od sebe hodně vzdálená.Třeba v USA jsou nejdokonalejší potomci bělochů a černochů.
Z historie je známo,jaké degenerativní vlivy měly svazky faraonů s vlastní matkou,nebo ve středověku rodinné svasky šlechtických rodů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.