Nejste přihlášen/a.
PET lahve používané v potravinářství mají zdravotní atest na uchovávání potravin. Ovšem chápu, že určitá nedůvěra vůči plastům může panovat, zejména nyní, kdy se i plastový kelímek na kafe jeví ekoteroristům jako zbraň hromadného ničení.
Jenže tam jde o recyklaci, ne o škodlivost vůči uživateli.
Ale pokud chcete mít dobrý pocit, klidně vyměňte plastové lahve za skleněné - je to sice zbytečné, ale co by člověk neudělal pro dobrý pocit.
Mikroplasty se neuvolňují z PET lahve při pití. Uvolňují se pokud necháte tisíce PETek např. válet v moři kde je melou vlny, postupně se obrušují se. Pití z PETky je OK.
Pokud není voda absolutně čistá případně vlhkou PETku neprodyšně zavřete, dojde pravděpodobně k bujení nějaké té plísně, kterou jste do ní zavlekli právě nevyhovující vodou. Takže: vyplachovat. Sušit..
Po opakovaném použití voda začíná smrdět. Což mi naznačuje, že dochází k jakémusi hnití. Zkoušel jsem plastovou láhev důkladně vymýt i pomocí soli, ale nemá to dlouhodobý účinek.
Dovolím si trochu odběhnout od tématu, ale je zajímavá také tématika filtrování vody. V dnešní době je žádoucí aby voda byla dokonale sterilizovaná, chlorovaná a nepřežili v ní žádné bakterie. Ale vemte si, že ještě nedávno se voda nefiltrovala, lidi pili třeba vodu ze studny, z řeky nebo ji dováželi z hor prostřednictvím akvaduktů a nic se jim nestalo. Takže zatímco dneska se razí přesvědčení, že čím méně živých organismů do těla vpravíme, tím zdravější a silnější budeme, ve skutečnosti je to jinak - tím že tělo se nedostává do styku s přirozenými nepřáteli ztrácí schopnost udržovat si obrannuschopnost, takže ve výsledku je člověk více choulostivější, zranitelnější a slabší. Zatímco domorodecžijící v pralese mimo civlizaci si klidně pije vodu z přírody a nic se mu nestane, my bychom si nedovolili vodu pít bez převaření... Ptáci a zvířata také pijou vodu nefiltrovanou, z kaluže a nic se jim nestane. Za stejných podmínek by ale dnešní člověk nedokázal přežít.
Samotná voda ze studánky obsahuje řadu biodiverzních příměsí.Je to jen o množství.Vědci kdysi stanovili,jaké procento škodlivin může vodu znehodnotit.tak i obsah mikroorganizmů.Pokud voda nějakou dobu za normální teploty setrvá v lahvi,jedno zda skleněné,nebo plastové,pak se bakterie pomnoží a můžeme se divit.Co se týká plastů,samozřejmě se některé atomy z povrchu dokáží uvolnit a přejdou do obsahu.Ale rozhodně se nejedná o přímé patogeny.Ani kritické množství.
JABRAKA
Čím jsou plastové láhve starší, tím jsou horší. Struktura plastu je u nich mikroskopicky narušena. Pak se nežádoucí látky dostávají do nápoje, zejména při vyšších teplotách. Nejvhodnější jsou plastové výrobky s č.2 v trojúhelníčku. Často tam ale bývá 1 nebo 5, což jsou plasty spíše nevhodné, tj. maximálně na jedno použití. Doporučuje se nepoužívat neoznačené plast obaly. To platí třeba o potravinovéých plast. krabičkách. Ty by měly mít označení horní a dolní přípustné teploty.
Do plastu se teď balí spousta potravin, v poslední době bylo několik zahraničních studií, kde se píše, že i když mají lahve atest, přece jen se nějaé částice uvolňují a lidé by měli zejména nápoje z plastu používat co nejméně.Aleono už je v potravinách a kolem nás tolik chemie, že nás sklo nezachrání. Pro svůj dobrý pocit si teď dávám vodu do lednice ve skleněném džbánku a stejně má plastové víčko,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.