Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kousnutí od hmyzu? Borelioza?

Od: kacule* odpovědí: 11 změna:
V neděli jsem byla v lese na někoilk hodin na procházce. Večer sprcha (drhla jsem se žínkou). Ráno mě vzbudilo mírné svědění na boku.V zrcadle jsem viděla velký červený flek. Žádné klíště v místě vpichu nebylo, jen kousnutí a flek okolo. Fotka je pořízená 4 dny po kousnutí, flek jen malinko zesvětlal, i když se vůbec neškrábu (skoro to nesvědí), tak nemizí. Může to být jen nějaká reakce na hmyz nebo raději zajít na testy na borelku? Flek je zhruba velký jako dvě dvacetikoruny.Díky za rady.
Kousnutí od hmyzu? Borelioza?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Borelka v krvi se pozná až po 6 týdnech od přisátí klíštěte. Navíc vyšetření krve je dost drahé, takže lékař zpravidla předepíše několik balení antibiotik hned, jakmile je na boreliozu podezdření. Ten charakteristický flek se objeví později, prý po dvou třech týdnech / u mne po 11dnech / a vypadá jinak, jsou to jakoby soustředné kruhy a okraj spíš tmavne. Právě jsem si tím prošla. Flek zmizel až po třech týdnech braní ATB. Naopak jsou známy případy boreliozy bez tech typických fleků. Podle mne Vás kousl nějaký hmyz a tohle je reakce. Někdy je až půlka lýtka fialová po mizerné muchničce. Dobré je mít doma šumivé tabletky Dithiaden Calcium a Fenistil gel. Každopádně se hlídejte a kdyby se flek rozjel nebo jste měla pocity chřipky, slabosti, tak k lékaři.

hodnocení

1x

Podle mě to klíště nebude a možná by zůstalo zakousnuté. Měla jsem jich nespočet.

Jenže boreliózu přenášejí jiné mrchy třeba muchnička

fram
hodnocení

1x

Sice je flek na erythema migrans málo "barevný", mívá ohraničení: cs.wikipedia.org/... Klíště "vpustí"infekci za 24 hodin. Ale asi to chce ukázat flek doktorovi. Antibiotikum se dává už od velikosti pětikoruny, dvě dvaceti- je dost.Rozlézá se? To by borrélie byly. Mně to místo také šíleně bolelo.

hodnocení

0x
Na testy je assibrzo
Ukaź5e fo doktorovi, třeba vám preveň68vnlě dá ATB. Ale klšt to as8 nelbudle

kacule*
hodnocení

Kdyby flek začal světlat uvnitř, nebudu váhat a jdu hned k dr.Takže raději počkat a nepanikařit?

dccg
hodnocení

0x
Podle mě úplně normální stipanec. Nevykazuje žádné viditelné známky boreliozy.

kacule*
hodnocení

Děkuji za rady.

Flek má od počátku pořád stejnou velikost a nerozlézá se, místo mě nebolí, jen mírně svědí (pokud si po něm lehce přejedu - jakobych měla komáří štípnutí...), jinak nesvědí. Mám neurol. problémy, časté únavy atd., takže nevím, jestli bych byla schopna rozeznat prvotní příznaky borelky od potíží, které mám běžně. Ještě počkám a pak zajdu k dr. Pro jistotu.

hodnocení

0x

Já mám todle na sobě každou chvíli většínou zezadu na lýtku když něco dělám na zahradě u malin-ten střed bude pak takový vodnatý-domnívám se že je to kousnutí sametkou po několika hodinách od odpadnutí vyvolává poměrně bouřlivou alergickou reakci se silným svěděním. To způsobuje zarudlá místa, podobně jako kousnutí od komárů. Teplo, například z postele, zvyšuje následky kousnutí a příznaky spontánně zmizí po 10–14 dnech.

kacule*
hodnocení

Děkuji za jiný pohled, to jsem opravdu netušila, že i sametky dokážou takto štípnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma borelióza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]