Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jako rodič bych se to své 15ti leté dceři určitě snažila rozmluvit. Když téměř 30ti letý chlap naváže známost s dítětem, tak mi to normální nepřijde. Ani ty řeči, že si na sex počká atd..Dokážu pochopit, že dceři dělá dobře zájem staršího muže, ale dělalo by mi to tedy velké starosti. Názory na toto mohou být odlišné samozřejmě. Jak já jsem ráda, že už mám dcery dospělé a alespoň toto již řešit nemusím, to se tedy přiznám. A Vám přeji pevné nervíky!
@petra2347- Mango dceři zkusit rozmluvit anebo ji podpořit?
Víte co - nechte ji být.
Mládenec má vystudováno, je zaměstnaný a vlastní střechu nad hlavou - to je o dost víc, než někteří jiní v jeho věku mohou nabídnout. Krom toho, mluví-li pravdu, nechává rozhodnutí o intimnostech na partnerce, což je rovněž bod pro něj.
Nanejvýš bych se na vašem místě zajímala o a) antikoncepci a b) její představě o případném dalším studiu - a samozřejmě se s hochem seznámila.
Znala jsem několik párů, v nichž "odpor" rodičů byl zlomen tím nejjednodušším způsobem, tedy miminem - a ani jedni "nežijí šťastně až do smrti".
Můj názor je ten, nezasahovat do vztahu vaší dcery s tím mládencem. Chápu, že se o dceru bojíte a je možné, že dcera jednou bude kvůli tomuto vztahu neštastná, ale ona tuto zkušenost potřebuje pro svůj další život. A nebo jim to vyjde, to nikdy nemůžete vědět a vaše snažení by se pak mohlo obrátit proti vám.
Toho jejího přítele si hýčkejte . Není moc mužských. co to mají v hlavě takhle srovnané. Zůstanou spolu do smrti? Kdoví... Může začít chodit s klukem o dva roky starším a bude to průser za průserem. Provést patnáctiletou slečnu úskalími dospívání bývá někdy velice složité. Vy na to máte pomocníka
Nemyslím si, že byste byla nadšená, kdyby vaše dcera chodila se stejně starým klukem. Trnula byste měsíc co měsíc s představou, co vyvedli. Nejen to, ale i v jaké partě oba jsou. Takhle, když víte, že je to slušný mladý muž, je v bezpečí. Ale je pravdou, že je před ní dlouhá cesta ke vzdělání. Nikde však není psáno, že tenhle vztah bude končit založením rodiny. Prozatím je relativně v bezpečí.
Hodne rychle,jak to rikal muj tata, dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou, tak budes poslouchat, kazdopadne si myslim ze k takove situaci by vubec nemelo dojit,je mi jedno kdo co rika ale 15 leta holka je jeste dite .
Mozna ze vas prekvapim ale ja bych vas bral jako rodice,kteri mi vse dovoli, ja jsem mel mozna tvrdsi vychovu,ale dekuji za ni
@mili3478 - Ale to se šeredně pletete - já nejsem a nikdy jsem nebyla pra/rodič, který "vse dovoli". Děti vymezit hranice potřebují, protože pak se líp žije i jim.
Jenom jsem plnění svých povinností = "dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou" nepodmiňovala něčím jako "tak budes poslouchat". I neposlušné dítě totiž musím živit, šatit a nechat bydlet do doby, než je toho "schopno samo" (jak říká zákon).
Nedoporučuji rozmlouvat, to nedopadne dobře..já mám kámošku o 37let mladší a když to nevadí jí, proč by to mělo vadit mě?
Pojďmě se na dotaz podívat z jiné strany. Víme, že má šmstr stálou práci v továrně a koupil si byt. Koupě bytu je výrazná investice, nevíme zda-li to je byt v Janově za 150000Kč, nebo v Praze za 3000000 ale protože je tam to slůvko "si" patrně tím řeší potřebu svého bydlení. Proč se tak rozhodl, rozhodl se bydlet s vaší dcerou, nebo to bylo ještě před tím? Jak hodlá byt financovat? Může mít movité rodiče, nebo být spořivý, končící stavebko, nebo sám dostalstal hypotéku? Každopádně bude chtít bydle sám, což znamená stálé výdaje na chod bytu a případné splátky bydlení. Naproti tomu 15 let znamená vidinu minimálně 4 let studia a totalní finanční závislosti v tomto případě patrně na rodičích. Není to běžný věk na osamostatnění se a vytváření vlastní rodiny. Budou-li bydlet spolu, budou vpodstate v uplně jiné životní situaci, budou řešit jené problémy. Nebo si bude Vaši dceru mladý muž o víkendy "půjčovat" a večer ji vracet? V druhém případě by se to bez finanční podpory nejspíš od jedné z rodin neobešlo a bylo by to skutečně nebězné. Nabízí se otázka jestli to s tím parterstvím myslí vážně.
@rqzd - Nebo si bude Vaši dceru mladý muž o víkendy "půjčovat" a večer ji vracet?
Vy na tom vidíte něco špatného? Vydělávající "mladý muž", byť s hypotetickou hypotékou, sna má na to, aby svoji slečnu o víkendu "uživil". Jestli je tak rozumný, jak vypadá, klidně ji nechá přes týden studovat pod maminčinými křídly.
Tak mozna ze ted postvu vsechny proti sobe ,ale za mne neexistuje aby ma dcera v 15 letech vubec s nekym chodila ja myslim ze na to ma jeste nejaky ten rok cas ,bral bych to jako svoje selhani, jelikoz mam dve dcery, snazil bych se jim to rozmluvit.
@vilik - A některé zdejší matky by mu ji nejraději snad i dárkově zabalily, jaké je to terno...
To, že zamilované slečně její lásku těžko rozmlouvat - natožpak rozumně - už jsem psala. Proto je jednodušší nechat děvečku, aby si na to přišla sama, zda pokračovat nebo ne.
A taková ryze praktická maličkost - u dospělého muže zas až tak nehrozí, že by si (na rozdíl od nadržených vrstevníků) "nedával pozor".
Nic bych nerozmlouvala, zakoupila dceři dobrou antikoncepci a poučila ji. 12 let není tolik tak nevím proč hned někdo vytahuje, že by mohl být chlapec pedofil. Nenormální vám to příjde dnes kdy je dceři 15 ale když by měla 20 a kluk 32 přišlo by to všem v pohodě. Asi je to první velká láska tak dceru podpořte a uvidíte časem.
Taky že to tak je. 15letá dívka je "děcko", zatímco 20letá je dospělá (víceméně). V dospělosti už na věku tolik nezáleží, ale pokud chodí dospělý s dítětem, moc normální to není.
Dneska může holka v 15 vypadat na 25 a naopak. Vůbec nic nevíme o tom chlapci, třeba je to stydlivý introvert, který holku sám neosloví, ale s touhle ho nějaká náhoda dotlačila dohromady.
Důležitá je hlavně její rozumová a sociální vyspělost. Já jsem v 15 letech nebyla nijak "pozadu", a přesto si neumím představit (ani zpětně), že bych chodila s téměř 30letým mužem. Za normálních okolností jsou tyto dvě věkové kategorie (sociálně) někde úplně jinde.
Ano, píšete to dobře, za normálních okolností jsou úpně někde jinde. Pravda je, že dnes normální situace obecně prostě není. Rozvodovost cca 60% a pán tady v sousedním vláknu neměl ještě sex ve 40ti a takzvaně vyspělá společnost EU vymírá. Prosím s takzvaně normálními okolnostmi v oblasti sociální, mravní a vývojovou pschologii, ačkoliv ji znám docela dobře.., můžete dnes zapůsobit leda na idiot*a, který nemá dostatek intelektu na to, aby si nevšiml, co se to v dnšní společnosti vlastně odehrává Ale jinak vím o čem píšete a vlastně bych vám klidně za pravdu dal.. Ideálni stav i já bych jej bral.
Asi bych to nechal na ní. Čím víc jí do toho budete kecat, tím to bude horší. Puberta je období, kdy se jedinec osamostatňuje, i pralesní divoši v tomto věku opouštějí kmen a hledali jinou (aby se zabránilo příbuzenskému křížení), máme to v genech.
Nebo byste radši, kdyby měla 18-letýho týpka, co jezdí v BMW s pocitem, že je nesmrtelný, každý pátek paří do rána a utrácí tátovo peníze?
No, známých 30tiletá dcera se zamilovala do 22letého muslima Egypťana, 2 roky za ním jezdí 3x ročně. Mladík ještě studuje a má před sebou asi vojnu. Asi, protože jeho brácha je v zahraničí a v Egyptě je zákon, že jeden muž musí být doma, když se brácha vrátí, bude rukovat. No jsou ale "moc rozumní", tak si řekli, že se na sebe nebudou vázat. Našla si tedy pro změnu černocha z US army ze základny v Německu. Má skoro 50, je rozvedený a má 3 děti. Už za ním párkrát byla a teď měl přijet i k nim. Nevyšlo to, tak jede za kámošem na dovču do Egypta.
Proč to píšu?
1. abyste si uvědomila, že jsou i horší případy, 2. abyste si uvědomila, že kde se začne myslet jinými orgány než mozkem, je veškerá snaha marná.
Pravda ale je, že mladou nahlodáte snáz než starou. Jen aby vám to pak časem třeba jako svobodná matka neomlátila o hlavu. Vidíš, kde jsem mohla být? Michal (nebo jak se ten kolík jmenuje) už má 10 let spokojené manželství a já sama s děckem od parchanta, který se na mě vykašlal...
Dobrý den, tento problém vám nezávidím, já měla naštěstí tři kluky, s těmi byly zas jiné problémy. U vaší dcerky bych řekla, že tenhle věkový rozdíl není zas až tak velký, aby vám to muselo dělat větší starost. Jak píšete, je vcelku rozumný, co se týká intimity, ale na druhou stranu je zas divné, proč. Znám případ, kdy se dcera známých ve stejném věku zaláskovala do muže přes 40, rodiče jí ho zakazovali, utíkala z domu, nechávali ji hledat policií, byla i v DDÚ, nakonec jim znovu utekla a nechala se přivést do jiného stavu, aby jí dovolili zplnoletit a vzít si ho. Nakonec se s tím mužem stejně rozešla a rodiče ji mají doma i s miminem. Bohužel, takhle mladí lidé si většinou říct nedají, takže každá rada drahá. Rozum nemají, jen ty růžové brýle mámení a klapky na uších, nevidí, neslyší, je to pro rodiče hrůza. Většinou nechtějí na dceru tlačit příliš, aby ji neztratili. Možná v nějaké psychoporadně, tam mají přece jen více zkušeností s různými typy chování. Na každé dítě platí něco jiného, co funguje u tohohle, setkává se s naprostým neúspěchem u jiného. Můžete zkusit s ní promluvit sama, ale moc šancí vám nedávám, anií mohi kluci si nedali říct. Zkuste s ní pohovořit o budoucnosti, až jí bude tolik, jemu bude pořád o těch 12 let víc a podívej, jak je náš děda (strýček, soused atd.) v tomhle věku protivný a nedá se s ním vyjít, to chceš taky? A co škola, abys měla vzdělání a práci, kdyby se s ním něco stalo? Nanést jí takové a podobné problémy dalšího soužití, to někdy taky pomůže. Začít větou Víš, my ti nechceme bránit ve štěstí, ale... a pak pomalu přidávat jeden problém za druhým. Říká se, že děvčata bývají duševně vyspělejší, tak snad z toho něco pochopí. Možná dát také řeč s tím přítelem, co bude s naší dcerou, kdyby se s vámi něco stalo atp., tedy aby na ni on zapůsobil minimálně s dokončením vzdělání, vždyť on ho má taky. Přeji vám hodně pevné pervy, ať to vše zvládnete ve zdraví a oba aby přišli k rozumu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.