Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

15letá dcera má 27letého přítele

Od: petra2347 odpovědí: 54 změna:
Dobrý den, 15-ctletá dcera mi představila svého přítele který je o 12 let starší. Není to žádný grázl vystudoval s maturitou, a stálou práci v továrně a teď si koupil být. Klasická střední třída. Když jsem se dcery ptala co sex bylo mi sděleno že jí řekl že ona určuje hranice kam až v intimním soužití zajdou a že jestli bude na sex čekat měsíc, půl roku nebo rok tak že mu to nevadí. Stále ale mám problém s tím věkovým rozdílem. Co myslíte je tohle normální? Mango dceři zkusit rozmluvit anebo ji podpořit? Děkuji Petra

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Jako rodič bych se to své 15ti leté dceři určitě snažila rozmluvit. Když téměř 30ti letý chlap naváže známost s dítětem, tak mi to normální nepřijde. Ani ty řeči, že si na sex počká atd..Dokážu pochopit, že dceři dělá dobře zájem staršího muže, ale dělalo by mi to tedy velké starosti. Názory na toto mohou být odlišné samozřejmě. Jak já jsem ráda, že už mám dcery dospělé a alespoň toto již řešit nemusím, to se tedy přiznám. A Vám přeji pevné nervíky!

vilik*
hodnocení

4x
Je možné, že vaše dcera je v psychickém i fyzickém vývoji o několik roků dopředu, ale to byste zřejmě zmínila.
Spíše je její přítel buď mentálně málo vyzrálý, je na hodně mladé holky, nebo může mít problém navázat vztah s vrstevnicí.
Jí zřejmě může imponovat zájem staršího muže a hmotné zabezpečení.
Nic z toho není zrovna dokonalé. Bohužel pro vás je takový vztah společensky akceptovatelný. Útěchou vám může být to, že je s největší pravděpodobností odsouzen k zániku.
Rozmlouvat jí to zřejmě nemá cenu, protože byste se mohla dočkat i odcizení ve vztahu s dcerou. Spíš se zaměřte na zmírnění možných "škod", tím je myšlena podpora činností úměrných dceřině věku, dohled nad rizikovým chováním, studijním úsilím, finanční gramotností a soběstačností apod.
olinl
Souhlas téměř se vším co napsal vilik. Známí, věkem od sebe 17 let (potkali se, když jí bylo 21) po dvanáctiletém manželství rozvod-žárlivost z jeho strany.

hodnocení

4x

@petra2347- Mango dceři zkusit rozmluvit anebo ji podpořit?
Víte co - nechte ji být.

Mládenec má vystudováno, je zaměstnaný a vlastní střechu nad hlavou - to je o dost víc, než někteří jiní v jeho věku mohou nabídnout. Krom toho, mluví-li pravdu, nechává rozhodnutí o intimnostech na partnerce, což je rovněž bod pro něj.

Nanejvýš bych se na vašem místě zajímala o a) antikoncepci a b) její představě o případném dalším studiu - a samozřejmě se s hochem seznámila.

Znala jsem několik párů, v nichž "odpor" rodičů byl zlomen tím nejjednodušším způsobem, tedy miminem - a ani jedni "nežijí šťastně až do smrti".

hodnocení

4x

Můj názor je ten, nezasahovat do vztahu vaší dcery s tím mládencem. Chápu, že se o dceru bojíte a je možné, že dcera jednou bude kvůli tomuto vztahu neštastná, ale ona tuto zkušenost potřebuje pro svůj další život. A nebo jim to vyjde, to nikdy nemůžete vědět a vaše snažení by se pak mohlo obrátit proti vám.

vernon
hodnocení

4x
Dobře, ve věku 15 let je to ještě takové zvláštní, ale až jí bude 18 a jemu 30, bude to již v pořádku. ;)
I mezi mnou a manželkou je dvanáct let rozdíl a je to ideál. Ale já si jí bral když jí bylo 23, do patnáctky bych asi nešel... :)
Ber to tak, že máš rozumnou dceru.

sebod*
hodnocení

4x

Toho jejího přítele si hýčkejte *houpy*. Není moc mužských. co to mají v hlavě takhle srovnané. Zůstanou spolu do smrti? Kdoví... Může začít chodit s klukem o dva roky starším a bude to průser za průserem. Provést patnáctiletou slečnu úskalími dospívání bývá někdy velice složité. Vy na to máte pomocníka ;)

No já bych si ho síš prověřila, může si to vybírat jinde.

bomba*
hodnocení

4x

Jsou fáze života, které neznamenají v číslech naprosto nic.

danys*
hodnocení

4x

Na druhou stranu co s patnáctiletým děckem? V posteli to nebude žádný šlágr a u plotny také ne! Takže tam musí být ze strany chlapce velká láska ;)

vernon
Investice do budoucna ;)

V jednom i druhém si ji vychová dle svých představ.

hodnocení

3x

Mezi mnou a manželkou je také 12 let. Jediný rozdíl je v tom, že když jsme se dali dohromady, bylo jí 19 a mně 31. Jsme spolu 30 let a nestěžujeme si.

Takže tomu nechte přirozený vývoj, myslím, že na tom ani vy ani dcera "neproděláte".

hodnocení

3x

Otázka byla založena 23 srpna a dodnes se tazatelka ani jednou ke své otázce nevrátila. A to zde jsou dobré odpovědi a není jich málo. Podle mne to je jenom smyšlený dotaz.

danys*
hodnocení

2x
Myslím, že je úplně jedno jestli mu je 20 nebo 27. Když vám nevadí, že vaše dcerka má v 15 letech nějakého brouska, tak bych to neřešil a spíš řešil s dcerou nějakou antikoncepci atd

hodnocení

2x

Nemyslím si, že byste byla nadšená, kdyby vaše dcera chodila se stejně starým klukem. Trnula byste měsíc co měsíc s představou, co vyvedli. Nejen to, ale i v jaké partě oba jsou. Takhle, když víte, že je to slušný mladý muž, je v bezpečí. Ale je pravdou, že je před ní dlouhá cesta ke vzdělání. Nikde však není psáno, že tenhle vztah bude končit založením rodiny. Prozatím je relativně v bezpečí.

hodnocení

2x

@mili3478 - za mne neexistuje aby ma dcera v 15 letech vubec s nekym chodila
Jéé - vysvětlete nám, jak se patnáctileté zamilované dceři rozmlouvá chození?

mili3478*

Hodne rychle,jak to rikal muj tata, dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou, tak budes poslouchat, kazdopadne si myslim ze k takove situaci by vubec nemelo dojit,je mi jedno kdo co rika ale 15 leta holka je jeste dite .

@mili3478 - dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou, tak budes poslouchat
Pokud tomuhle říkáte "rozmlouvání", pak jsem ráda, že nejsem vaše dítě.

mili3478*

Mozna ze vas prekvapim ale ja bych vas bral jako rodice,kteri mi vse dovoli, ja jsem mel mozna tvrdsi vychovu,ale dekuji za ni

@mili3478 - Ale to se šeredně pletete - já nejsem a nikdy jsem nebyla pra/rodič, který "vse dovoli". Děti vymezit hranice potřebují, protože pak se líp žije i jim.

Jenom jsem plnění svých povinností = "dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou" nepodmiňovala něčím jako "tak budes poslouchat". I neposlušné dítě totiž musím živit, šatit a nechat bydlet do doby, než je toho "schopno samo" (jak říká zákon).

praivo*
" dokavad te zivim a si pod jednou strechou se mnou, tak budes poslouchat," - Pokud ten její přítel má byt, tak tohle nejspíš nedopadne úplně podle tvých představ...

lucik*
hodnocení

1x
Znám v okolí i holku s klukem,kteří mají 16 a 19,jsou spolu 2 roky a mají už roční dítě.
Myslím že v dnešní době se věk podceňuje.Vaše dcera si našla někoho staršího a klape jim to,nechala bych tomu volný průběh.Pokuď to nevyjde buďte ji oporou.Pokud ano přejte ji to.

Hlavně to přejte tomu maturantovi *houpy*

jofa*
hodnocení

1x

Pět let počkat, rozhlédnout se po světě a potom si vybrat třeba i toho 27 letého. Dokud nebudete sama, více či méně soběstačná, dřív nebo později Vám to připomene. Není to dobré řešení.

111®
hodnocení

0x

Nedoporučuji rozmlouvat, to nedopadne dobře..já mám kámošku o 37let mladší a když to nevadí jí, proč by to mělo vadit mě?

rqzd
hodnocení

0x

Pojďmě se na dotaz podívat z jiné strany. Víme, že má šmstr stálou práci v továrně a koupil si byt. Koupě bytu je výrazná investice, nevíme zda-li to je byt v Janově za 150000Kč, nebo v Praze za 3000000 ale protože je tam to slůvko "si" patrně tím řeší potřebu svého bydlení. Proč se tak rozhodl, rozhodl se bydlet s vaší dcerou, nebo to bylo ještě před tím? Jak hodlá byt financovat? Může mít movité rodiče, nebo být spořivý, končící stavebko, nebo sám dostalstal hypotéku? Každopádně bude chtít bydle sám, což znamená stálé výdaje na chod bytu a případné splátky bydlení. Naproti tomu 15 let znamená vidinu minimálně 4 let studia a totalní finanční závislosti v tomto případě patrně na rodičích. Není to běžný věk na osamostatnění se a vytváření vlastní rodiny. Budou-li bydlet spolu, budou vpodstate v uplně jiné životní situaci, budou řešit jené problémy. Nebo si bude Vaši dceru mladý muž o víkendy "půjčovat" a večer ji vracet? V druhém případě by se to bez finanční podpory nejspíš od jedné z rodin neobešlo a bylo by to skutečně nebězné. Nabízí se otázka jestli to s tím parterstvím myslí vážně.

sebod*

Proč by to neměl myslet vážně? Nějak jsem tu slohovku nepochopila.

hodnocení

0x

@rqzd - Nebo si bude Vaši dceru mladý muž o víkendy "půjčovat" a večer ji vracet?
Vy na tom vidíte něco špatného? Vydělávající "mladý muž", byť s hypotetickou hypotékou, sna má na to, aby svoji slečnu o víkendu "uživil". Jestli je tak rozumný, jak vypadá, klidně ji nechá přes týden studovat pod maminčinými křídly.

mili3478*
hodnocení

0x

Tak mozna ze ted postvu vsechny proti sobe ,ale za mne neexistuje aby ma dcera v 15 letech vubec s nekym chodila ja myslim ze na to ma jeste nejaky ten rok cas ,bral bych to jako svoje selhani, jelikoz mam dve dcery, snazil bych se jim to rozmluvit.

sebod*

ale nepoštveš. Jen my, ti starší, se pousmějeme. Když budeš dcery příliš hlídat a začnou u Tebe líta ultimata typu : " Dokud Tě živím...". tak Tě začnou holky pěkně očůrávat. Prostě ti budou naprosto dokonale lhát a ty budeš všem "vědoucím" pro srandu.

mili3478*

Jo i to je mozne s stim ale uz nic nenadelam ,ale snaha byla.

vernon
hodnocení

0x
Teď jsem četl, že i zpěvák Bohuš Matuš (45) chodí s patnáctkou. Takže je to opravdu úplně normální, řekl bych "v módě"...
vilik*
Jo, jenže o Matušovi si matně vybavuju, že byl vždycky divnej.
Já si těžko představuju, jak spolu reálně funguje patnáctileté dítě a třicetiletý "normální" chlap. To jako on jí povídá o strašný pakárně ve fabrice a že se Franta o víkendu zase strašně ožral a ona jemu, že zase bude tasená z matiky a Nela je blbá, protože nechápe složení buňky? Fakt takový vztah dospělému běžnému chlapovi bude vyhovovat a stačit?
A některé zdejší matky by mu ji nejraději snad i dárkově zabalily, jaké je to terno...
Že se ta holka na něj nejdýl za rok vykašle, až v šestnácti pochopí, že on je mimo, to si nikdo nepřipustí.
V devatenácti je to přeci jen něco jiného. To už můžou mít i pár jiných společných zájmů, než je petting.

liska5
hodnocení

0x

Z okolí znám pár případů, kdy partner je mnohem starší. A co je pro všechny dívky v těch dvojicích společné, že vyrůstaly bez otce. Pak v podstatně starším partnerovi toho otce hledají nebo našly.

hodnocení

0x

@vilik - A některé zdejší matky by mu ji nejraději snad i dárkově zabalily, jaké je to terno...
To, že zamilované slečně její lásku těžko rozmlouvat - natožpak rozumně *smich* - už jsem psala. Proto je jednodušší nechat děvečku, aby si na to přišla sama, zda pokračovat nebo ne.

A taková ryze praktická maličkost - u dospělého muže zas až tak nehrozí, že by si (na rozdíl od nadržených vrstevníků) "nedával pozor".

vilik*
No, minimálně zrovna vy jste připustila, že takový vztah je obvyklý v tom smyslu, že může být normální a dlouhodobý. Vaší poznámkou o výchově slečny v obou oblastech.
To možná před čtyřiceti lety, kdy se dva náctiletí seznámili a byli spolu až do svatby a prvního dítěte v osmnácti. Polovina z nich se pak rozvedla, protože nebyli na vztah zralí, ale to už je takový nepodstatný detail.
Dneska je takový vztah spíš na psychologickou analýzu. Tím spíš vztah výše zmíněného dospělce s dítětem.
Ale je pravda, že vy jste vyloženě nad touto zodpovědnou a jinak skvělou partií nejásala.
Já bych moji dceru, ačkoliv se zdá v patnácti dospělá, žádnému latentnímu pedofilovi do postele nestrkal. Sice bych jí ho vyloženě pod přísným trestem nezakázal, ale chlápek podobného typu by měl celkem se mnou problém. Myslím, že v tomto se dá zopakovat příspěvek Kapkanaděje, ve většině fungujících rodin by to řešili. Jediné rozumně znějící kritérium, tedy že to děcko nejspíš ten zodpovědný mládenec letos nezbouchne, mi připadá dost úsměvné. A co když právě takový člověk, pokud připustíme, že jim to vydrží, bude děvče v šestnácti či sedmnácti tlačit do těhotenství, protože ve dvou se to lépe táhne a on se o ni postará? Na jinou holku zřejmě nemá, co kdyby mu tahle zdrhla?
To bych raději viděl vrstevníka, který ji bude chvíli žmoulat za ručičku a pak, protože moje dcera má rozumnou mámu, by bez obav začala sexuálně žít s tím, že oba chtějí ještě studovat a bavit se přiměřeně jejich věku a ne zakládat ve třeťáku šťastnou rodinu.
Pro zajímavost, proč pořád začínáte nová vlákna? Je to pro mě nepřehledné, raději využívám komentáře, aby byly vzájemné příspěvky u sebe.

@vilik - ačkoliv se zdá v patnácti dospělá, žádnému latentnímu pedofilovi do postele nestrkal
To by se vám taky poděkoval - o takové oni nestojí ;)

vilik*
Sexuologickému oddělení havlíčkobrodské Psychiatrické léčebně šéfuje primářka Želmíra Herrová, která se dlouhodobě deviantnímu chování věnuje. V péči má například hebefila Jana, který...
Článek, z něhož úryvek pochází, mi po vyťukání hesla hebefilie našel google. Jmenuje se Okouzlení mladými dívkami může vést do léčebny. Je sice 10 let starý, ale přesto doporučuju přečíst :)).
Ano, pokud budeme už pouze slovíčkařit, protože už vlastně nemáme co nového sdělit, pedo a hebefilie mají podle mnoha expertů odlišný význam a tedy rozdílný objekt preferencí daného jedince, nejsou to jen podskupiny jedné souhrnné.
Za mě to normální není a rozhodně někde před intrem novou lásku hledat nezačnu. Vy ovšem máte právo mít jiné názory.
A už zde raději končím, je toho tu moc.
sebod*

Tak onu tu nezaznělo to důležité. JAK ta holčina vypadá. Některá je v patnácti ještě jako dítě, jiné byste hádali osmnáct. I já jsem taková byla. Prostě jsem vypadala o dost starší. A začala jsem chodit s klukem o sedm let starším. A s láskou na to období vzpomínám. ;)

hodnocení

0x

Pokud dívka vypadá ještě dětsky, může jít i o skrytého pedofilně orientovaného jedince. Je mnoho mužů, kterým imponují ženy dětsky vypadající a vysloveně si takové vybírají. Skrývají tak svůj sex. směr a jesou tím pádem v legalitě.

lidus*
hodnocení

0x

Nic bych nerozmlouvala, zakoupila dceři dobrou antikoncepci a poučila ji. 12 let není tolik tak nevím proč hned někdo vytahuje, že by mohl být chlapec pedofil. Nenormální vám to příjde dnes kdy je dceři 15 ale když by měla 20 a kluk 32 přišlo by to všem v pohodě. Asi je to první velká láska tak dceru podpořte a uvidíte časem.

Taky že to tak je. 15letá dívka je "děcko", zatímco 20letá je dospělá (víceméně). V dospělosti už na věku tolik nezáleží, ale pokud chodí dospělý s dítětem, moc normální to není.

Dneska může holka v 15 vypadat na 25 a naopak. Vůbec nic nevíme o tom chlapci, třeba je to stydlivý introvert, který holku sám neosloví, ale s touhle ho nějaká náhoda dotlačila dohromady.

Důležitá je hlavně její rozumová a sociální vyspělost. Já jsem v 15 letech nebyla nijak "pozadu", a přesto si neumím představit (ani zpětně), že bych chodila s téměř 30letým mužem. Za normálních okolností jsou tyto dvě věkové kategorie (sociálně) někde úplně jinde.

koumes*

Ano, píšete to dobře, za normálních okolností jsou úpně někde jinde. Pravda je, že dnes normální situace obecně prostě není. Rozvodovost cca 60% a pán tady v sousedním vláknu neměl ještě sex ve 40ti a takzvaně vyspělá společnost EU vymírá. Prosím s takzvaně normálními okolnostmi v oblasti sociální, mravní a vývojovou pschologii, ačkoliv ji znám docela dobře.., můžete dnes zapůsobit leda na idiot*a, který nemá dostatek intelektu na to, aby si nevšiml, co se to v dnšní společnosti vlastně odehrává *smich* Ale jinak vím o čem píšete a vlastně bych vám klidně za pravdu dal.. Ideálni stav i já bych jej bral.

hodnocení

0x

Asi bych to nechal na ní. Čím víc jí do toho budete kecat, tím to bude horší. Puberta je období, kdy se jedinec osamostatňuje, i pralesní divoši v tomto věku opouštějí kmen a hledali jinou (aby se zabránilo příbuzenskému křížení), máme to v genech.

Nebo byste radši, kdyby měla 18-letýho týpka, co jezdí v BMW s pocitem, že je nesmrtelný, každý pátek paří do rána a utrácí tátovo peníze?

verukna
hodnocení

0x
Šla do prváku, když chodila s 29 letym, teď jde do tretaku a jsou pořád spolu a já kamarádce to štěstí závidím =) záviděla bych o to víc, kdyby byl mladší, takhle si myslím že do budoucna mají trochu potíž pokud to bude dále přetrvávat...
Jinak se moc miluji, jezdí za ní hodinu, ona je moc vyspělá a stará se o mladší sourozence. Rodičům to řekla az pp roce, bála se, ale problém nakonec nebyl. Spali spolu po asi půl roce. =)

hodnocení

0x

Zkuste se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Byla byste radši, kdyby tajně měla mladého milence, který ji oplodní, ale k dítěti se nebude hlásit? Tenhle vykazuje alespoň rozum a zodpovědné chování. Být starší tedy může být výhoda, ne nevýhoda. S mladými tohle může být problém.

krokodyl*
hodnocení

0x

Je to to nejlepší co mohla udělat, ať se ho drží.

elane
hodnocení

0x

Věkový rozdíl mých rodičů byl 11 let. Neměla jsem dojem, že by jim to někdy vadilo. A ani mě to nepřipadalo nijak mimořádné, protože spousta příbuzných v rodině na tom byla stejně.

Naši se myslím taky seznámili, když mamce bylo 15 let. A vydrželi spolu celý život.

*jasne*

kluzo*
hodnocení

0x

No, známých 30tiletá dcera se zamilovala do 22letého muslima Egypťana, 2 roky za ním jezdí 3x ročně. Mladík ještě studuje a má před sebou asi vojnu. Asi, protože jeho brácha je v zahraničí a v Egyptě je zákon, že jeden muž musí být doma, když se brácha vrátí, bude rukovat. No jsou ale "moc rozumní", tak si řekli, že se na sebe nebudou vázat. Našla si tedy pro změnu černocha z US army ze základny v Německu. Má skoro 50, je rozvedený a má 3 děti. Už za ním párkrát byla a teď měl přijet i k nim. Nevyšlo to, tak jede za kámošem na dovču do Egypta.
Proč to píšu?
1. abyste si uvědomila, že jsou i horší případy, 2. abyste si uvědomila, že kde se začne myslet jinými orgány než mozkem, je veškerá snaha marná.
Pravda ale je, že mladou nahlodáte snáz než starou. Jen aby vám to pak časem třeba jako svobodná matka neomlátila o hlavu. Vidíš, kde jsem mohla být? Michal (nebo jak se ten kolík jmenuje) už má 10 let spokojené manželství a já sama s děckem od parchanta, který se na mě vykašlal...

hodnocení

0x

Dobrý den, tento problém vám nezávidím, já měla naštěstí tři kluky, s těmi byly zas jiné problémy. U vaší dcerky bych řekla, že tenhle věkový rozdíl není zas až tak velký, aby vám to muselo dělat větší starost. Jak píšete, je vcelku rozumný, co se týká intimity, ale na druhou stranu je zas divné, proč. Znám případ, kdy se dcera známých ve stejném věku zaláskovala do muže přes 40, rodiče jí ho zakazovali, utíkala z domu, nechávali ji hledat policií, byla i v DDÚ, nakonec jim znovu utekla a nechala se přivést do jiného stavu, aby jí dovolili zplnoletit a vzít si ho. Nakonec se s tím mužem stejně rozešla a rodiče ji mají doma i s miminem. Bohužel, takhle mladí lidé si většinou říct nedají, takže každá rada drahá. Rozum nemají, jen ty růžové brýle mámení a klapky na uších, nevidí, neslyší, je to pro rodiče hrůza. Většinou nechtějí na dceru tlačit příliš, aby ji neztratili. Možná v nějaké psychoporadně, tam mají přece jen více zkušeností s různými typy chování. Na každé dítě platí něco jiného, co funguje u tohohle, setkává se s naprostým neúspěchem u jiného. Můžete zkusit s ní promluvit sama, ale moc šancí vám nedávám, anií mohi kluci si nedali říct. Zkuste s ní pohovořit o budoucnosti, až jí bude tolik, jemu bude pořád o těch 12 let víc a podívej, jak je náš děda (strýček, soused atd.) v tomhle věku protivný a nedá se s ním vyjít, to chceš taky? A co škola, abys měla vzdělání a práci, kdyby se s ním něco stalo? Nanést jí takové a podobné problémy dalšího soužití, to někdy taky pomůže. Začít větou Víš, my ti nechceme bránit ve štěstí, ale... a pak pomalu přidávat jeden problém za druhým. Říká se, že děvčata bývají duševně vyspělejší, tak snad z toho něco pochopí. Možná dát také řeč s tím přítelem, co bude s naší dcerou, kdyby se s vámi něco stalo atp., tedy aby na ni on zapůsobil minimálně s dokončením vzdělání, vždyť on ho má taky. Přeji vám hodně pevné pervy, ať to vše zvládnete ve zdraví a oba aby přišli k rozumu.

luxpe
hodnocení

0x
Tak mám kamaráda kterému je 29 a potkal ve vlaku 16 holku, prozatím s ní jen kamarádí, ale možná z toho taky bude mít víc. Jen si bude muset počkat tak do 18 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]