Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení dovolené po delší nemoci

Od: jitule* odpovědí: 6 změna:

Marodila jsem od 15.9.2017 do 17.8.2018. Tj. do konce roku 2017 jsem nevyčerpala 100dní marodění a v roce 2018, mně byly strženy 2 dny po 100dnech (24.5)., po 21 dnech (22.6.) další 2dny, dalších 21 dní by bylo 25.7., ale nastoupila jsem do zaměstnání 18.7., tudíž jsem je nevyčerpala a zaměstnavatel mně tudíž neměl další 2 dny strhnout. Přesto mně je strhl s odůvodněním, že na to mají program a ten je v pořádku. Celkem mně tedy strhl 6 dní, Měl mně strhnout 6 nebo 4 dny? Děkuju za odpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavkazji*
hodnocení

0x

Není mi jasné jak jste marodila .Udáváte marodění do 17.8. a nástup do zaměstnání 18.7.?

Jinak příklad :Pokud jste v práci nepřítomna z důvodu dlouhodobé nemoci či hospitalizace od 1. října (u Vás 15.9.) začne se Vám nárok na dovolenou krátit až po prvních 100 zmeškaných pracovních směn o jednu dvanáctinu a vždy o jednu dvanáctinu po každých dalších 21 pracovních směn až do konce roku. Při pokračování nepřítomnosti i v dalším kalendářním roce je opět zkrácen nárok na dovolenou o jednu dvanáctinu až po prvních 100 zmeškaných směnách a následně po každých dalších 21 zmeškaných směnách.
Pozn.: počítá se vždy dovršení 21 zmeškaných pracovních dnů, nikoliv jejich započetí.

Já osobně bych Vám nedal ani den.Považuji to za drzost neoddělat ani den a chtít dovolenou!

jitule*
hodnocení

Marodila jsem do 18.7., překlep. Pro Pavkazji. Bylo to po operaci a nemůžu za komplikace. A pracuju tam už dlouho!

iz*

@Jitule,

měla byste prosím odkaz, kde jste četla, že se zameškané svátky nezapočítávají do počtu zameškaných směn?

jitule*
hodnocení

měla jsem toho rozkliknutýho víc, bohužel, neuložila jsem si to

iz*
hodnocení

0x

Při dlouhodobé nemoci (započítávají se i další překážky na straně zaměstnance, např. návštěvy lékaře) se dovolená za prvních 100 zameškaných pracovních směn krátí o jednu dvanáctinu roční výměry dovolené a dále o jednu dvanáctnu za každých dalších 21 zameškaných směn.

(Pozor, nejde o čerpání, ale o zameškání pracovních směn.)

Zaměstnavatel má pravdu, zameškala jste 100 + 2 × 21 pracovních směn (myslím, že jste zapomněla započíst svátky, které spadly do doby Vaší nemoci). Prrvních 100 směn skončilo 18. května, dalších 21 směn uplynulo 18. června a posledních 21 dnů skončilo 17. července t.r.

Vaše dovolená se tedy bude krátit o tři dvanáctiny roční výměry dovolené. Z výměry 25 dnů mi vychází 6,25 dne dovolené. Zaměstnavatelův program to zřejmě zaokrouhlil dolů a strhnul Vám jenom šest dnů.

doplněno 22.08.18 20:23:

@Jitule,

kde (prosím odkaz) jste to četla?

Nemoc trvá po celou dobu nemoci (od prvního do posledního dne nemoci). Víkendy ani svátky nemoc nepřerušují. Důvodem, proč jste nepracovala, nebyl státní svátek, ale nemoc.

Viz článek Petra Buko/..., odborníka na pracovní právo

jitule*
hodnocení

Na netu jsem zjistila, že se započítávají jen pracovní směny, nikoliv i svátky. Z toho jsem tedy vycházela. My svátky nepracujem.Jde mně jen o princip. Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]