Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Byla jsem od března do 9. 8. t.r. v pracovní neschopnosti, od 10.8. čerpám dovolenou. Po dovolené nastoupím po dohodě se zaměstnavatelem na jinou, méně placenou pozici s kratším úvazkem. Zaměstnavatel tuto situaci chce řešit novou pracovní smlouvou s nástupem od 1.8. Bude to tak v pořádku, nebo má nová pracovní smlouva nějaká rizika pro mne? Třeba ztrátu benefitů po odpracovaných letech a pod. Myslela jsem, že by se to mělo řešit pouze dodatkem ke stávající smlouvě. Děkuji za případné rady.
Děkuji za odpovědi, nevěděl by někdo jak by to bylo v případě mé výpovědi? Podpora by se vypočítavala z mých předešlých výdělků, nebo z toho který by vycházel z té nové smlouvy, pokud by k výpovědi doslo třeba za měsíc či dva?
Je možné to řešit dodatkem k pracovní smlouvě i novou pracovní smlouvou. Riziko vidím v "nové zkušební době". Ohledně benefitů se budete muset podívat, jak má Váš zaměstnavatel jejich poskytování upraveno.
PS:
Předpokládám, že jde o překlep, že by nová smlouva měla platitt až po skončení dovolené → od 1. září. Určitě bych neradila uzavírat smlouvu "zpětně".
Nevidím důvod k nové smlouvě. Zaměstnavatel hledá výhody pro sebe. Pokud stávající smlouvu ukončíte, tak přicházíte o výhody případného odstupného. Ono to vypadá, že se vás chce zbavit, ale musel by vám platit odstupné, které se vypočítává podle množství odpracovaných let. Tohle řeší § 67 - odstupné.
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,
b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,
c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,
d) součtu trojnásobku jeho průměrného výdělku a částek uvedených v písmenech a) až c), jestliže dochází k rozvázání pracovního poměru v době, kdy se na zaměstnance vztahuje v kontu pracovní doby postup podle § 86 odst. 4.
Konec citace.
Takže jak vidíte, uzavřením nové smlouvy byste přišla o spoustu peněz. Dostanete jinou hůře placenou práci. Spíš bych zůstal v té stávající smlouvě na stávající pozici a čekal až vám dají výpověď (nepřistupujte na dohodu, hledejte si novou práci a pak až to příjde si nechte proplatit odstupné). Tedy to je moje rada. Rozhodně je lepší zůstat jako zaměstnanec na HPP než být jen brigádník, který nemá nic jistého a který si případně ještě musí doplácet pojistné ze svého.
K doplnění informací: Pracovní smlouvu nelze uzavřít "zpětně". Podílela byste se na podvodu. Chcete-li na návrh zaměstnavatele přistoupit (což nemusíte), navrhněte dodatek k původní pracovní smlouvě s platností od 1. září 2018.
Pracovní smlouvu i její případné změny sjednávají obě strany. Nejste povinna přistoupit na první návrh zaměstnavatele. A jestli s čímkoliv v návrhu zaměstnavatele nesouhlasíte, vyjednejte si změnu.
Podpora v nezaměstnanosti by se počítala z posledního průměrného výdělku, který se zjišťuje k prvnímu dni každého kalendářního čtvrtletí. Kdybyste smlouvu uzavřela od 1. srpna a zaměstnání by skončilo 31. října, byla by podpora nižší, než v případě smlouvy od 1. září.
PS: Víte, že vůbec nejste povinna na návrh zaměstnavatele přistoupit? Klidně to můžete odmítnout a nechat si od něj dát výpověď. Kromě vyšší podpory byste pravděpodobně/možná měla nárok i na odstupné...
Pozor i na to, že pokud dáte výpověď Vy a neuvedete v písemné výpovědi vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, bude se Vám podpora po celou podpůrčí dobu krátit na 45 % průměrného čistého výdělku.
Pokud byste v rozhodném období neodpracovala alespoň 21 pracovních směn, musel by Vám zaměstnavatel pro úřad práce potvrdit výdělek pravděpodobný.
Do výpovědi napište »ze zdravotních důvodů«, potom by se podpora nekrátila.
Děkuji, ano vím, musím dovysvětlit - nejedná se o návrh zaměstnavatele - o změnu pozice jsem požádala já sama, kvůli velkému psychickému zatížení a i kvůli možnosti na této pozici mít kratší úvazek.
Přesto zvažuji i možnost, že dám nakonec výpověď. Jen mi není moc jasné to s tou podporou - z kterého čtvrtletí by se počítala v případě že se nedohodnem a zaměstnání skončí 27.8.? (když v 1. čtvrtletí jsem odpracovala 2 měsíce a v druhém nic, když jsem byla v neschopnosti.)
A jak by to bylo v případě výpovědi k 30.9.?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.