Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do mínusu

Od: mnbvcxy odpovědí: 16 změna:
Dobry den. Smeny po-pa. V utery zamestnavatel oznami, ze v patek neni prace, at jsem doma. Dovolenou mne bez meho souhlasu takto narychlo naridit nemuze, to vim. Chce mne dat ale 7,5h do minusu, s tim ze si to nadelam az on bude potrebovat. Proc nedostanu ze zakona 60%? Toto je snad jasna prekazka na strane zamestnavatele? Ja do prace chci, ale on ji pro me nema. Bohuzel to nebude jen o jednom dni... planuje cca 10 takovych. Kde je o tomto zminka? Muze si toto vubec dovolit? Dekuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano, je to překážka na straně zaměstnavatele. Můžeš sedět doma za nějakých 60%.

Anebo můžeš přistoupit na návrh zaměstnavatele, vydělávat plnou mzdu, ale až bude práce. Zaměstnavatel sice obchází ZP, ale ten návrh je naprosto korektní a já jako zaměstnanec bych o tom velmi vážně uvažoval. Mně se vždy vyplatilo se rozumně dohodnout. Protože po létech tučných přicházejí léta hubená. A jednou budeš po zaměstnavateli chtít zase ty, aby přivřel oko.

hodnocení

3x

Mnbvcxy, poslední dobou mám pocit, že se mezi lidmi vytrácí lidské porozumění a nahrazuje ho jakási vychytralost. Konkrétně v případě vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec se objevují tyto teze. Zaměstnanci se sami mezi sebou podporují v názorech, že práce je mnoho a mohou si vyskakovat, ohání se zákony a požadavky. Ale dost možná to zaměstnavetel nedělá jen tak ze záliby v ubližování, má pro to své důvody, není pro něho zrovna lehké rozhodování, že ušetří náklady alespoň na spotřebě energií za jeden den, když nemá dost zakázek, taky by radši produkoval celý týden a co víc navíc by všem zaměstnancům klidně přidal na mzdě, aby byli spokojenější a nabral jich víc aby se toho víc udělalo. Realita je ale taková, že vynachání dne mu přináší jen ztráty a Vy po něm chcete další ztráty v podobě placení zaměstnanců za nic? Občas by se hodilo taky něco skousnout, ne chtít jen brát.

majsterjoe*
Občas by mohli zaměstnavatele pouzivat mozek a bohuzel nesezenou zakazku, zamestnanec za to nemuze. Nevim proc by mel byt ztratny

Často za to nemůže ani ten zaměstnavatel (ostatně i ty zakázky shánějí zaměstnanci, v obchodním oddělení). A zaměstnanci často zapomínají, že jsou se zaměstnavatelem na jedné lodi. Ano, jedni velí na můstku a jiní topí pod kotlem. Ale když jde loď ke dnu, je to jedno.

hodnocení

2x

@mnbvcxy - Posledni dobou se tady setkavam s neochotou, zasti snad i zlobou...

To, že zákonu neporozumíte, jsem při psaní odpovědi nemohla tušit - v tom případě mi "neochotu" i to další prosím promiňte.

hodnocení

1x

ZP § 208

Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (§ 86 a 87).

§ 209

(1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).

mnbvcxy
hodnocení

? A toto ma byt odpoved?

Ano, je to odpověď. Dokonce správná.

hodnocení

1x

@mnbvcxy - ? A toto ma byt odpoved?

Ano - co se vám na ní nelíbí?

mnbvcxy
hodnocení

Bohuzel citovanemu zakonu nerozumim. A myslete si o mne co chcete... Nejsem zadny vycurany zamestanec. Ve firme jsem 15let. 8 let jsem nebyl nemocny. Pravidelne chodim na prescasy... Sve prace si vazim... Jen nechapu proc nemam narok na 60%. To ze zamestnavatel nema zakazku me s prominutim nezajima. Co je na tom spatneho? Ma otazka znela jasne. Jestli mne muze davat opakovane hodiny do minusu nebo ne. Jestli ma nekdo problem s odpovedi, at nereaguje. Posledni dobou se tady setkavam s neochotou, zasti snad i zlobou... hlavne ze zareaguji na tazateluv dotaz... nerad jsem obtezoval. I tak dekuji za snahu

iz*
hodnocení

1x

@Mnbvcxy,

ten § 208 znamená, že máte nárok na náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku → tedy nikoliv jenom 60 %. A § 209 říká, že se to týká právě Vaší situace → když pro Vás zaměstnavatel nemá práci.

Stručně: Ano, je to překážka na straně zaměstnavatele a máte nárok na 100 % (nejen na 60 %).

Ale klidně se můžete se zaměstnavatelem dohodnout (nebo mu vyjít vstříc) → to záleží na Vás. (Já bych se přikláněla spíše k dohodě.)

mnbvcxy
hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x
@jedubabicka ti citovala zakon,nejsi-li schopen psanemu textu porozumet, pak Ne, zaměstnavatel ti dovolenou naridit nemůže, nema-li pro tebe praci, můžeš být doma s náhradou mzdy, tedy musi ti to proplatit.
barbakan*

Kde žiješ, že musí? Tady není Německo, nebo stát, který brání takové lidi.

nikdo*
hodnocení

0x

Vážení, co tak bráníte zaměstnavatele.Uvědomte si jednu zásadní věc. Tazatel(ka) hovoří až o 10 dnech. To je polovina pracovní doby. A tedy poloviční výplata. Proto je tam těch 60%. Aby to nebyla taková darda. On se totiž nikdo neptá, kde vezmete na bydlení, na energie, na popelnice atd. Každý stojí s nataženou rukou a nezaplatíš, tak tě odpojí. A vůbec je nebude zajímat, že máte ohledy ke svému zaměstnavateli.

Ale proč to vlastně píšu? Vždyť vy to dobře víte.

doplněno 18.08.18 19:29:

Já bych souhlasil, pokud by sehnal práci v tom samém měsíci tak, aby se to neodrazilo na výplatě. To je u nás normální, že se dělá, když je potřeba. Ale jít domů s polovičkou? To ani náhodou.

iz*

@Nikdo,

těch 60 % se týká jiných překážek v práci. Tady je nárok na 100 %.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]