Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otázky ke dvěma knihám Josefa Formánka

Od: makrofag® odpovědí: 5 změna:

[OBSAHUJE SPOILERY KE KNIHÁM MLUVITI PRAVDU A UMŘEL JSEM V SOBOTU]

Zdravím vás! Četl jsem od Formánka knihy >Mluviti pravdu< a >Umřel jsem v sobotu< a snažím se porozumět obsahu v knihách, ale není mi jasné, kde Formánek některé skutečnosti, které tam píše, sebral. Kde se je, od koho, dozvěděl?

1) Mluviti pravdu: Bernard Mares se narodil v tramvaji. Jeho matka ho odložila u kláštera a on už ji pak nikdy neviděl. Jak to teda Mares, potažmo Formánek může vědět, že se narodil v tramvaji?

2) Umřel jsem v sobotu: Formánek píše spoustu detailů ze života Maranových, také přesně popisuje rozhovor Marana s Hitlerem. S tím Hitlerem si celý ten rozhovor vymyslel podle vlastních představ ne? A s tím, co všechno se dělo u Maranových doma, odkud tohle ví, když byla ta rodina tak uzavřená? To všechno mu řekl ten starý pán, který se čvachtal ve vaně?

Pro mě je těžké proniknout do děje a polykat bez výhrad všechno, co kdo napíše, i když je to Formánek. A píeš sakra dobře. I proto mě to zajímá, kde to všechno vzal, protože se mi ty knihy líbily. Co myslíte?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Formánek si příběhy vymyslel (autoři to »občas« dělávají) a Bernardovi to mohl někdo vyprávět, mohl si někde něco přečíst, ...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tomu se říká fabulace nebo autorská (básnická) licence - použijí se fakta a doplní se o čtivou "omáčku". Myslíte si, že např. pan Winter, když psal Mistr Kampanus, byl u těch středověkých rozhovorů? Asi ne. Zdravím!

hodnocení

Jo jo jo. Se skřípěním zubů jsem se s tím smířil. No jo, stejně mám Formánkovy knížky rád. Mějte se pěkně.

hodnocení

0x

@makrofag - Jak to teda Mares, potažmo Formánek může vědět, že se narodil v tramvaji?
Třeba u něj matka nechala lísteček - to některé ty odkládající dělají, že mají puzení předat aspoň nějaké informace.

Pro mě je těžké proniknout do děje a polykat bez výhrad všechno, co kdo napíše
Buď se s tím budete muset smířit nebo nadále číst pouze učebnice nebo vybranou literaturu faktu.

hodnocení

Jsem se smířil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]