Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych poprosit o radu, jestli je obvyklé jít na prohlídku zámku v cyklistickém oblečení.
Děkuji!
Dobrý den, určitě to nikoho během prázdnin a dovolených nepřekvapí (ovšem, jděte bez kola a přilby). Zdravím!
Pokládám to trochu za neúctu vůči těm šlechticům na starých malbách, kteří určitě nejsou ve sportovním, vyjma jezdeckých portrétů, raději bych si vzal do batohu společenský nebo aspoň vycházkový oděv a odpovídající obuv, nehledě na ostatní návštěvníky, kteří si s vámi mohou připadat jako na cyklistických závodech a nikoli na prohlídce historického sídla.
Není to neobvyklé a pokud to není vyloženě zakázáno v návštěvním řádu, tak proč by ne. Spousta cyklistů na výletech se zastaví na obhlídku zámku a putují zase dále. Ovšem pozor, často je v návštěvním řádu uvedeno:
Vstup do objektu není povolen návštěvníkům v silně znečištěném, nedostatečném nebo jinak nevhodném oděvu.
Já to vidím tak, že obvyklé to není, ale cyklistické oblečení je ještě přijatelné. Pokud se v něm cítíte dobře, klidně to zkuste. S některými jinými převleky by mohl být problém, jako třeba jít v hasičské uniformě, za kominíka, nebo třeba v neoprenu s ploutvemi.
V dnešní době to není divné,lidé nedodržují etiketu skoro nikde a pokud jde o památku někde u cyklotrasy,lze předpokládat,že lidé nepovezou sebou "smoking".
Pokud to vyslověně nezakazuje"nálepka"na dveřích pokladny nebo na to neupozorní obsluha,může bý každému jedno v čem kdo chodí.Nikde jsem to nezažila,že by to někomu vadilo...ale lidé jsou různí,takže velký batoh,brašny,helmu na batohu či boty s nášlapy bych určitě ze slušnosti nechala u kola nebo v úschově.
Taky bych se bála nechat kolo zamčené někde 1-2hodiny bez dozoru.Pokud jde o frekventovaný hrad/zámek nechala bych kola v úschovně třeba na nádraží nebo si jej zamkla někde u zahrádky restaurace či jinde kde je třeba veřejná kamera.
Mně je celkem jedno kdo v čem si prohlíží zámek či cokoliv jiného, jen se musím kolikrát usmívat když 60 letý a více a na dresu Sagan, Contador, Froome... a sotva slezou z kola.
...to je možná národní "bizár".Já byla tlusté dítě,na kole jsem byla s otcem často a strašně mi chtěl sehnat puntikatý dresještě,že to v té době nebylo možné,ušetřilo mě to dalších posměšků.Asi v tom lidi vidí nějakou úctu,obdiv k dannému jezdi/stáji,ale (když nejsou soudní) často to spíše budí posměšky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.