Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřování rodiče po operaci

Od: dananovakova odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

ráda bych se starala o svoji matku 70 ( která postoupí v září závažnou gynekologickou operaci) a to po propuštění z nemocnice domů. Vím,že nárok na ošetřovné mám pouze v případě společného trvalého bydliště, čemuž tak bohužel není.

Přesto se ptám, existuje nějaká možnost či "klička" jak ošetřovné získat? Jedná se přeci jen o pár dní a podmínka trvalého bydliště se mi zdá nesmyslná. Vždyť kdo bydlí se svými rodiči..

Maminka žije u Prahy já bydlím v Hradci Králové. Nastal čas splácet jí její péči, ale jsem zaměstnaná a neplacené volno mi nikdo nedá..

Děkuji za odpověď Dana Nováková

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Mám za sebou tu nejzávažnější gynekologickou operaci, jaká může být. Při této operaci se neotevírá dutina břišní, operace se vede pochvou. Už několik dní po operaci, ještě v nemocnici, jsem byla schopná se o sebe dobře postarat. Stejně tak další pacientky, se kterými jsem se v nemocnici setkala. Mně v té době bylo 62 roků, ale byly tam ženy o hodně starší. Tím chci říct, že pokud je maminka nyní pohyblivá, bude i po návratu z nemocnice domů.

Také jsem se vracela do prázdného bytu. Děti mi doma předem uklidily, nakoupily zásobu trvanlivých potravin. O víkendu někdo přijel, o dalším víkendu ten druhý. Chodila za mnou kamarádka a stoprocentně jsem se mohla spolehnout na případnou pomoc sousedů, ale nebylo to nutné. Proto si myslím, že nebude nutné, abyste maminčinu operaci řešila nějakými "kličkami". Pokud je nepohyblivá, jistě už využívá služby pečovatelek. Pokud ne, tak se pro jistotu začněte po nějaké pečovatelce poohlížet. Nebojte se té situace předem!

dananovakova
hodnocení

Slovo klička bylo napsáno v uvozovkách..myslela jsem nějakou radu , která je málo známá.. Nic proti zákonu..

Jako v jiných případech..neznalostí se ochuzujeme o to na co máme nárok..znáte to všichni..

Jinak maminku bych si vzala ráda domů, ale žije ve velkém domě s mým invalidním a dementním tatínkem o kterého se stará..

sama tam s ním být nemůže, chtěla jsem se postarat o oba..

Ale nemám stejné bydliště.. Je to nedokonalé..

Jinak děkuji za rady a názory.. D.N.

Doplňující informace o tatínkovi dost mění situaci. V tom případě je hodně pravděpodobné, že tatínek potřebuje a bude potřebovat daleko větší péči už nyní před maminčinou operací než sama maminka po operaci. Kdo se o něj bude starat po dobu maminčiny nepřítomnosti? To máte vyřešené? Bude to širší rodina? Pečovatelky? Odlehčovací pobyt v některém z pečovatelských ústavů? S pomocí praktického lékaře lze vyjednat LDN (nejhorší možnost).

Mám zkušenosti jak s péčí o maminku, tak později i s tou operací. Za Vámi popisované situace bych pro první dny po maminčině návratu domů volila častější pobyt pečovatelek nebo střídání různých členů širší rodiny v maminčině bytě. A čerpali by v pracovní dny bu´d náhradní volno, nebo neplacené volno, nebo dovolenou. Věřte, že za pár dnů bude maminka natolik v pořádku, aby se postarala o sebe, a za dalších pár dnů jistě zvládne i starost o manžela. Ale rozhodně už nyní hledejte nějaký způsob péče, který mamince v budoucnu náročnou službu u nemocného ulehčí.

iz*
hodnocení

3x

Paní Nováková,

hlavně se neřiďte radami Deliny. To, že někteří lidé podvádějí a jiní (jako Delina) jim to schvalují, neznamená, že byste měla dělat totéž.

@Delina: Říct svůj názor je něco jiného než někoho navádět ke lži, podvodu a okrádání zaměstnavatele i nás všech. Zkraje jste na mne působila celkem rozumně, ale hodně rychle jste se "vybarvila". )-:

hodnocení

2x

Dobrý den. Bohužel, žádná "klička" zde neexistuje. Pokud netvoříte společnou domácnost, tak na ošetřovné nárok nemáte. Jedině zkusit požádat zaměstnavatele o dovolenou.

hodnocení

2x

@delina - Vidím, že ani zde, na laické poradně není demokracie, když nemohu sdělit svůj názor a zkušenost... Proč radit, když se nemohu svobodně vyjádřit?
Jistěže se můžete "svobodně vyjádřit" - pokud tedy budete dodržovat daná pravidla.

Vaše rada ohledně "švindlu" je na stejné úrovni jako: "Klidně tu jednosměrku projeď opačně, když potřebuješ."

hodnocení

0x

Proč si maminku nevezmete na dobu rekonvalescence k sobě domů? Možná byste se se zaměstnavatelem dohodla na úpravě pracovní doby snáz než na neplaceném volnu - zvlášť když jde "jen o pár dní".

iz*
hodnocení

0x

Nejde o trvalý pobyt (nikoliv bydliště), ale o společnou domácnost.

Stejně jako @Jedubabicka bych poradila si maminku vzít na těch pár dnů k sobě a se zaměstnavatelem se dohodnout o dočasné úpravě pracovní doby, případně o pozdějším napracování.

hodnocení

0x

Lze si vzít normální dovolenou, pokud zaměstnavatel dovolí. Nebo se nechat zneschopnit na nějakou banální chorobu jako bolest páteře, protrahovanou virozu / když chřipka trvá déle, je únava atd/, nebo na jiné problémy, které se nedají dokázat žádným vyšetřením, ale vychází se ze subjektivních potíží pacienta. na neschopenku si nechat napsat adresu u maminky, to je právo pacienta, určit si, kde bude stonat. Pak získáte volno a můžete se o maminku starat, zejména když píšete, že jde o pár dnů. Sice je to švindl, ale vyřeší to situaci.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 17. 08. 2018 00:20:28
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.
danys*
Tak vy budete se zaměstnavatelem asi taky dobře vyjebavat :-D
etana*

Tady je v oblibě radit různé podvody, neschopenky obzvlášť. Pak se divte, že vás mají zaměstnavatelé plné zuby a že pořád nestačí peníze na skutečně nemocné lidi. I to pitomé napsání neschopenky totiž doktor vyúčtuje pojišťovně a zaměstnavatele to bude stát jeho peníze. Že se nestydíte.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

0x

@delina - Sice je to švindl, ale vyřeší to situaci.
Dobrá rada nad zlato - o kontrolách už jste někdy slyšela? A většinou jak napotvoru chodí když se to pacientovi nejmíň hodí.

Takže nač si hrát na poctivce a dělatsi hlavu s týdnem neschopenky na imaginární chřipku?
Já vám nevím - třeba proto, že jsem slušný člověk?

Paltíte ei zdravotní i sociální pojištění, tak není zas až tak neslušné něco si ze svého vyčerpat. Když necháte maminku bez pomoci, budete slušnější, že neokradete pojišťovnu a zaměstnavatele? Včera byl skryt můj příspěvek o situaci na zdravotním trhu a moje zkušenosti z letité práce ve zdravotnictví, přesto, že vše je pravda, bohužel. Vidím, že ani zde, na laické poradně není demokracie, když nemohu sdělit svůj názor a zkušenost. Každý je svéprávný a je jen na něm co udělá a jak. a co si z rady vybere. Zde jen odpovídám na dotaz pisatelky. V mnoha příspěvcích jsou rady, při kterých zůstává rozum stát a přesto se nemažou ani nerecenzují. Nechápu systém téhle poradny. Proč radit, když se nemohu svobodně vyjádřit?

O situaci a zkušenostech pište dále...
Vynechte ale návody k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání Pravidlo Z7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]