Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rentgenové záření

Od: anezka* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, co se stane, když nahlásíte špatnou váhu na rentgen. Jedna doktorka mi minule řekla, že ta váha je jenom orientační, jenom přibližně, ale jaké rozmezí je to přibližně, 2 kila, pět? Nebo víc? A když už to bude o moc méně, tak vás to neprosvítí? Jak moc to musí být velký rozdíl, aby vás to už neprosvítilo? Ptám se čistě ze zvědavosti:)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Pokud tento dotaz padl, tak zcela jistě neměl nic společného s RTG zářením, protože to je zcela zanedbatelné. Nevím, s čím se léčíš, ale napadá mě, že dotaz na váhu by mohl mít souvislost s průběhem některé nemoci, např. TBC.

anezka*
hodnocení

Třeba, když jsem si zlomila nos, ruku, nebo kvůli skolióze...

hodnocení

1x

Řekl bych, že vždycky stačil odhad zkušené obsluhy. Teď asi mají "chytrý" stroj a ten se ptá na váhu, aby obsluha mohla být nezkušená.

Brzy zavedou obrázky a obsluha bude stačit negramotná ..

rtg
hodnocení

0x

? Mám mnoho rtg za sebou a nikde se mě neptali kolik vážím.

anezka*
hodnocení

Tyjo, tak to je vážně divný, mě se teda ptají vždycky, docela závidím, že nemusíte, je to vždycky pro mě takový trapný:)

hodnocení

0x

Tak nějak podobně - RTG jsem prodělal spoustu všeho možného, třeba zubařka vše rentgenuje pokaždé.

Ale nikdy se mě nikdo neptal na váhu.

hodnocení

0x
Jediný, na co se mě kdy na rentgenu ptali bylo, kdyže naposledy jsem byl na rentgenu. Nikdy se neptali na váhu.

hodnocení

0x

Podstoupí-li pacient rentgenové (rtg) vyšetření, obdrží určité orgány při tomto vyšetření určitou dávku. Ozářené orgány se liší pro různé typy vyšetření, např. při snímku břišní dutiny je ozářen žaludek, střeva, játra, slezina atd, zatímco při snímku kolene je ozářen pouze kolenní kloub, část stehenní kosti a část lýtkové a holenní kosti. Aby bylo možné porovnat dávky z jednotlivých rtg vyšetření, je nutné pro každou vyšetřovanou oblast a daný typ vyšetření stanovit tzv. efektivní dávku...

Dávky se však pro jednotlivá vyšetření mohou lišit v závislosti na požadavku lékaře, požaduje-li lékař pouze jednu projekci nebo více, dále se liší v závislosti na délce a průběhu výkonu, probíhá-li výkon bez komplikací či nikoliv, ale závisí také na anatomických vlastnostech pacienta (odstupy tepen, průchodnost cév a dalších orgánů) a použitém rtg zařízení. A v neposlední řadě závisí dávky i na hmotnosti a velikosti pacienta. Čím vyšší hmotnost pacienta, tím více záření se v něm pohltí, a tedy tím méně doletí na výsledný receptor obrazu, který je za pacientem (za pacientem z hlediska rtg svazku). Proto je potřeba použít více rtg záření, aby na receptor obrazu dopadlo dostatečné množství fotonů pro získání kvalitního obrazu.

sukupova.cz/...

hodnocení

0x

Sice za sebou nemám moc rentgenů, ale opravdu se mne nikdy neptali kolik vážím. Asi to ta lékařka odhadne přibližně pohledem na člověka a podle toho upraví přístroj a ani o tom nemluví, neboť to není pro pacienta nijak důležité sdělení. Nemyslím si, že by třeba pět kilo plus-mínus dělalo velký rozdíl. Ale mám kamarádku, která je doktorka a rentgeny dělá, tak jestli si vzpomenu, tak se jí na to zeptám. Ale jednou mi rentgenovala zlomenou packu u kocoura a taky jeho váhu neřešila. Nebo asi řešila, ale nijak mne o tom neinformovala. Není přece pitomá a ví jak s přístrojem zacházet nmusí to konzultovat se mnou, která o tom ví prdlajs. ;)

hodnocení

0x

Dobrý den. Přidávám se k většině. Nikdy se mě na váhu nikdo neptal. Slyším to poprvé.

iz*
hodnocení

0x

Naposledy jsem byla na rentgenu v pátek (10. VIII.), na váhu se mne neptali.

hodnocení

0x

Pokud ses kulatejsi, tak je mozne, ze se ptali kvuli maximalni nosnosti stolu, na ktery se leha.

jentak*
hodnocení

0x

Když to obsluha roentgenu neumí odhadnout, tak se zeptá. A na váze záleží, tak odhadem po 20-30kg. Není rozdíl v potřebné dávce mezi 90 a 95kg. Ale mezi 90 a 120 už ano.

jabraka*
hodnocení

0x

Povolená dávka ionizujícího záření je určitě závislá na hmotnosti člověka.Pokud je někdo ozařován vícekrát za rok,pak se dávky sčítají a pokud se překročí ,pak člověka prohlídnou jinak(CT)

JB

A to CT je několik stovek rentgenových snímků ..

jabraka*

CT je vyšetření orgánů pomocí počítačové tomografie.Je to radiodiagnostická metoda.

JABRAKA

Nikoli. CT znamená jen to, že jde o vypočítané řezy. Jakým zářením se do těla kouká, to neřeší.

jentak*

CT = computed tomography. Je to taky X-ray.

hodnocení

0x

Nejsem lékař, ale nějakých 5% bych neřešil. Spíš se ale zamyslete, proč se za svou váhu stydíte. Zkušený laborant vám váhu stejně odhadne s přesností na 3 kg. A není důvod se stydět, laboranti jsou zvyklí. Spíš na ní nějak zapracujte.

maltese*
hodnocení

0x

U RTG je hmotnost udávána kvůli proporcím těla. Jiný hrudník mám já při 130 kg a jiný dcera s 75 kg. Měly by laborantky chtít i výšku, ale většinou ji odhadnou. Je to až poslední dobou. Jeden snímek má prý kolem 5 rentgenů, zdravý člověk najednou zvládne 30 - 50 rentgenů.

sujb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]