Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krádež nebo výchova

Od: anonymnicapek odpovědí: 45 změna:
Zdravím, takže, nechci uvádět jméno ani nic podobného, jen potřebuji poradit, protože mě už naše rodina opravdu neskutečně sere, jak mě omezují od osobní svobody... A jestli tohle sem do poradny nepatří, tak to smažte a nebo jednoduše ignorujte
Dodávám, že žiji s matkou a nevlastním forem - soudně nařízeno, je mi 17, tudíž nejsem plnoletý
Píšu to do hobby, jelikož je to zkrátka mé hobby..
Cca před rokem, jsem začal tvořit hudbu, učit se v programu přes FL Studio 12, dělat tóny, hrát si se synthetizérami ATP.. Zkrátka, chtěl jsem se zlepšovat v něčem co mě baví, ale naše rodina mě v tom omezuje, vůbec mi nedůvěřuje, nevěří a nic ve mě nevidí, jsem pro ně takové nic, prostě nedokážou mě pochopit, že mě to baví, že to mám jako koníček, ale, proč nemohu pokračovat v tom co mě baví? ... ne neomezují mi čas za PC, to né.. Oni mi to doslova vzali z očí a mého dosahu,...
Kdyby mi to koupila rodina, neřešil bych to, ale to že jsem si na to 2 měsíce vydělával a stál měsíčně o prazdninach každý den 8h na nohou, abych vůbec nějaký notebook měl (mám 2 - jeden slabší, poté jsem si koupil silnější, kvůli výkonnosti) a rodina mi to sebere a zabaví, je to normální?
Nevím kde moje notebooky jsou, jediné co mám jsou nabíječky a originální krabice, celkově to stálo 36 tisíc, přibližně..
Zabaveno mi to bylo, za "drzé" chování, ano, dá se říct drzé, odmlouvání ATP.. odřízli mě i od sítě wifi, takže nemohu navazovat chat s kontakty přes sociální sítě (momentálně píšu z sousedojc wifi, od kterých mám heslo), vzali veci v hodnotě 36 tisic, takže nemám důvod proč doma pomáhat, proto drzé..
Nejedná se o to, že bych byl na tom závislý, jedná se o to, že ty věci jsou moje a mé vlastnictví, na které jsem si sám vydělal...
PORADTE MI V NÁSLEDUJÍCÍM
• Když mi rodina vezme, z mého osobního dosahu věci, které jsou v hodnotě 36 tisíc, na které jsem si vlastnoručně vydělal na brigádách - JE TO KRÁDEŽ a OMEZOVÁNÍ nebo JEN VÝCHOVA?
Děkuji

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

6x

Je to krádež, ale chceš se soudit s vlastní rodinou? Podej trestní oznámanení, a k čemu ti to ale bude?

No a teď k první tvé části. Je to jednoduché. Spoustě rodičů vadí, když jejich děti veškerý volný čas tráví na PC. Dělat hudbu? Proč by ne, ale kolik času tě to stojí? Může to být koníček, který tě časem může živit, ale taky to může být promarněný čas.

Takže, není problém jen v tom, že jsi neustále u svého PC, děláš hudbu a na vše ostatní v okolí zapomínáš?

Chceš-li mít takový život a rodina ti to neumožní, počkej do svých 18 let, najdi si práci (třeba ta hudba už bude vydělávat), byt a žij život jaký chceš.

Mnoho štestí *tuc*

doplněno 14.08.18 11:14:

Vážení rádci, víte že ani jako rodiče nemáte právo zabavovat majetek, který si vaše děti koupily za své peníze? Stejně jako otevírat jejich poštu a podobně. To jen k té výchově.

NIcméně rozum by měl být na obou stranách, aby to nemuselo dojít až tak daleko.

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, těžko posuzovat, když by byl v celém sporu užitečný názor a pohled i druhé strany (rodičů). Nejsem si jistý, jestli to lze ještě dnes, ale byla doba, kdy ve škole učitel zabavil nevhodnou věc (např. hračku) a žák ji dostal zpět až na konci školního roku - to nebyla krádež, ale výchova. Já mám z tohoto Vašeho emotivního vyprávění stejný dojem - varování či domluva neměly potřebný výchovný efekt, tak došlo k zabavení věcí a není to krádež (bude to vráceno po splnění nějakých podmínek a záruk z Vaší strany). A že nějaké varování ze strany rodičů tomu předcházelo, tak o tom nepochybuji, ale nechal jste to zajít moc daleko (možná jste tomu ani nevěřil a nyní se divíte). Zdravím!

malyparanoik*
14.08.18 07:22
hodnocení

5x

Výchova

chachn
hodnocení

5x

neni to ani kradez ani vychova. je to demence.

pokud jsi udelal neco spatne, meli ti dat trest v podobe prace treba. ale zakazovat ti cinnost, ktera te muze zivit, nebo alespon te neco naucit, tomu ja rikam demence. nemluve o tom, ze je to slusna cinnost, ktera te bavi a naplnuje, jejim zakazem ti rodice jasne rekli, jak v tebe veri a jaci jsou. byt tebou, tak se kousnu a do 18ti to vydrzim, nez ti bude 18, vydelavej si a spor si (bacha at ti to nevemou!), najdi si kamarady na spolecne bydleni a co to pujde, tak odejdi. vyrustat v prostredi, ktere v tobe nic nevidi (nejspis protoze oni sami v zivote zklamali a nevidi nic ani v sobe) ti neprospeje nikdy a nijak, jen te to casem ubije a bude z tebe podobne nesebevedome budizknicemu, jako jsou tvy rodice (matka+otcim)...

myska*

V příspěvku není napsáno nic, co předcházelo odejmutí notebooku. To ale znamená, že mu třeba říkali: Nebuď na tom do tří do rána, uč se... A na vysvědčení donesl samý čtyřky, nebo dokonce propadl. Mohli mu dávat různé činnosti, se kterými měl pomoct - a on nic. No a tak se uchýlili k poslednímu kroku, vyhrožovali odejmutím notebooku. Vyhrožování nepomohlo, tak to udělali.

A vy okamžitě nařknete rodiče, jak jsou hrozní a navrhnete, že se od nich má odstěhovat?

chachn

mysko, opravdu tam neni nic o duvodech odebrani?

ano i tak to mohlo byt, kdo vi *smich*

kluk nejak popsal co se mu stalo a na to reaguji. jestli si to pribarvuje, je jasne, ze nedostane pravdive odpovedi, ale pouze ty, ktere chce slyset. ale to je ciste jeho rozhodnuti. vy si domyslite jakej je to dacan a rodice meli svatou trpelivost. ja vim, ze fruityloops jsem jel v mladi tez, nosil jsem ctyrky a dokonce jsem propadl z fyziky, ale rodice (jsem velmi dobre vychovany clovek) nikdy nenapadlo zabavit mi pc, naopak na jedny narozeniny mi koupili zesilovac, protoze tusili, ze hudba je pro mne vice, nez pro jine a mimojine jsem od cca 16ti umel sestavit komplet pc, vse nainstalit a vyladit. proste vzit decku to co ho skutecne bavi, je cistocista demence (pokud to nejsou drogy etc...), neco ve smyslu dokud bydlis pod moji strechou, budes me poslouchat *haha* a podobne blaboly, ktere nemaji s vychovou nic spolecneho

sebod*
hodnocení

5x
No, fotr je jistě ošklivé oslovení, ale... Ale co když si jiné nezaslouží? V rodině evidentně chybí jakákoliv komunikace ze všech stran. Sebrat sedmnáctiletému klukovi něco, na co si sám vydělal, je trošku přes čáru. Pohrozit jak píše Ringo - no zdá se to drsný. Ale jestli mamka s "fotrem" nestojí za nic, tak co dělat jiného? Tady opravdu těžko radit. Slyšíme jen jednu jedinou stranu. Určitě rodiče tím, že mu sebrali JEHO věc (a opravdu je jeho), tak situaci vyhrotili, ale nijak nevyřešili. Oni v tomto případě selhali, ne tazatel.

hodnocení

4x
Chápu tvé nadšení v tvorbě s FL Studio - skvělý, bohatý nástroj. Chválím, že si sám umíš a chceš vydělat na svoje hobby. Chápu tvúj pocit křivdy. Ale nevznikl konflikt i částečně z tvé viny? Vzpomím na svou pubertu, pubertu mých dcer - krutý souboj - drzost, tvrdohlavost. Žádná policie, udání ... běž na půl cesty, omluv se přiměřeně rodičům. Když budeš "dobrý", měli by přehodnotit vztah k tobě.

hodnocení

4x

@anonymnicapek - je mi 17, tudíž nejsem plnoletý

Což je ve vašem případě rozhodující:

NOZ § 857

(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

§ 884

(2) Výchovné prostředky lze použít pouze v podobě a míře, která je přiměřená okolnostem, neohrožuje zdraví dítěte ani jeho rozvoj a nedotýká se lidské důstojnosti dítěte.

Takže těžko můžete namítat, že vás "omezují od osobní svobody" - to je trestný čin, poměrně přesně specifikovaný v

tr. z. § 171 Omezování osobní svobody

(1) Kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Jak výše uvedeno, rodiče oprávnění mají, dokonce dané zákonem - tedy to není ani krádež, ani omezování ale jen a pouze ta výchova - i když to asi nerad slyšíte.

Je "zabavení počítače" v tomto rozsahu "výchovným opatřením", které "neohrožuje rozvoj dítěte"?

malyparanoik*

Já tady s dovolením, jen tak mimo téma, vyjádřím zděšení z toho, kam jsme to došli... Vážně potřebujeme mít zákon na to jak se mají vychovávat děti? Vážně by se do toho měl stát montovat? No a pak ten § 884 NOZ. To je vážně šílenost. Minimálně 900 paragrafů? Kdo to má znát aby se tím dokázal řídit? To snad ani nejde...

@malyparanoik - NOZ má celkem 3081 paragrafů ;) - ale znát ho nemusíte, stačí se v něm umět orientovat. Stejně jako v několika dalších normách potřebných pro život a těch zas tak moc není.

@ malyparanoik - ale tak to není žádná novinka, výchovou dítěte se zabýval i Zákon o rodině, který byl z roku 1963 (a který platil až do doby, než byl do Občanského zákoníku integrovaný).

vychova
hodnocení

4x
Výchova, ale na tu je už evidentně pozdě.

hodnocení

4x

Určitě by ti měli říct, proč ti to bylo zabaveno a na jak dlouho. Taky jaké jsou podmínky k vrácení.

To že soud určil matku u které budeš, neznamená, že si nemůžeš požádat, že chceš žít s otcem. Nebo jí tim pohrozit.

Chce to lepší komunikaci. Bavit se o tom proč je tento stav a jak ho změnit.

iz*
hodnocení

3x

Podle mne je to výchova.

»..., takže nemám důvod proč doma pomáhat...« Ale máte: všichni členové domácnosti se mají na chodu domácnosti podílet. (I děti by měly mít od mala nějaké povinnosti, na jejichž plnění by rodiče měli trvat.)

»chtěl jsem se zlepšovat v něčem co mě baví, ale naše rodina mě v tom omezuje, vůbec mi nedůvěřuje, nevěří a nic ve mě nevidí, jsem pro ně takové nic« Proč Vám rodina nedůvěřuje, proč Vám nevěří? Co jste pro změnu situace udělal?

Chcete-li v něčem poradit, bývá dobré toho napsat více → zde mi chybí, co všechno zabavení Vašich věcí předcházelo. Žádní rodiče své děti neomezují bezdůvodně, nikdo rozumný dětem ani dospívajícím nebrání v jejich koníčcích.

Poznámka: Vaše reakce (a dovedu si představit, že doma je horší), by o jisté závislosti svědčit mohla.

hodnocení

3x

@ringo - Ale zkuste si představit, že tazatel je opravdu uzurpován matkou a otčímem. Že mu dělají naschvály, šikanujou ho, berou mu věci...my tady nevíme jak to je, takže musíme radit ze všech úhlů pohledu.
Zkouším - a pořád mi nějak naskakuje představa matky a otčíma, pro které je pravděpodobně zabavení jeho "hraček" posledním zoufalým pokusem, jak ho přimět k požadovanému chování.

Víte co - "zkuste si představit", že tazatel má svoje "hobby" a nic dalšího ho nezajímá - pokud se mýlím, hluboce se mu omlouvám - škola, pomoc v domácnosti atd. a navrch má, s prominutím, "hubu".

A ještě k vaší radě - vyhrožovat něčím mohu, pokud je to reálné. Opět schází informace, zda o chlapce otec stojí, pokud je vůbec k dispozici.

To co navrhujete, si představujou všichni zde. Proto jsem radil něco jiného.

Někdy se musí radit i když není dostatek jiných informací.

Ještě jednou - pro vaši radu je podstatný postoj pravého otce. Hypoteticky - nestojí-li o synka, bylo by celé jeho vyhrožování dost k ničemu. Ostatně divila bych se, kdyby tazatele už něco podobného nenapadlo.

Hypotetické je zde úplně vše. Čistě hypoteticky...85% otců o své matkami ukradené děti stojí, ale v tomto státě nemají šanci. Tazatel se neozývá, takže nemá smysl dál blábolit.

@ringo - Čistě hypoteticky...85% otců o své matkami ukradené děti stojí
Nebo to aspoň říkají, protože to zní přece jen líp, než "dejte mi s ním pokoj" ;)

sebod*

Občas nakouknu na FB do skupiny, kde jsou matky.samoživitelky. A musím říci, že v tak sedmdesáti procentech se nedivím, že jsou to samoživitelky a jejich bývalé partnery upřímně lituji. Hodně moc otců stojí o styk s dítětem, ale časem to raději vzdají a pořídí si novou rodinu. A mohou za to bývalé partnerky! A já osobně si vůbec nemyslím, že matka dá dítěti do života více, jak otec. Vždy záleží na jednotlivci.

hodnocení

3x

@sebod - Sebrat sedmnáctiletému klukovi něco, na co si sám vydělal, je trošku přes čáru.
Hm - a co by tak ještě na sedmnáctiletého chlapečka mohlo platit? Naplácat na zadek? Zakázat večerníček? Nekoupit zmrzlinu? ;)

Já si ještě jednou přisadím se zákonem:

NOZ § 886

(1) Žije-li dítě s rodiči nebo s některým z nich v rodinné domácnosti a je-li o ně řádně pečováno, podílí se i ono na péči o chod domácnosti. Tato povinnost dítěte zaniká zároveň s poskytováním výživy rodičů dítěti.
(2) Dítě se podílí na péči o chod rodinné domácnosti vlastní prací, popřípadě peněžitými příspěvky, má-li vlastní příjem, anebo oběma způsoby. Pro určení rozsahu podílu dítěte na péči o chod rodinné domácnosti jsou rozhodné schopnosti a možnosti dítěte i odůvodněné potřeby členů rodiny.

Dovedete si představit reakci (téměř) kteréhokoli dítěte podobného věku, kdyby bylo rodiči požádáno o peněžitý příspěvek?

vilik*
Já jsem v tomto případě taky na straně tazatele.
Rodina nemá být koncentrák a tady jde nepochybně o zabavení věci, kterou není nijak nelegální vlastnit a která navíc časem velmi ztrácí hodnotu.
Tady se nejedná jen o notebook, ale o vztahy v rodině na desítky let dopředu.
Neznám nikoho, kdo sebere klukovi výdělek z brigády podle části 2 zmíněného paragrafu a pokud nežijou fakt ve sračkách, tak si to ani neumím odůvodnit.
A pokud žijou, je na místě zvážení dalšího setrvání v této domácnosti, protože matka evidentně není schopna se o nezletilého postarat...
sebod*

jedubabo. Jestli ho nevychovali do jeho sedmnácti, tak teď už to nijak nezmění. A jestli si myslíš, že sebráním čehokoliv si matka pomohla, tak to ani náhodou. Jestli kluk teď neposlouchal, tak teď nejspíš začne tvrdě vzdorovat, protože v sobě cítí obrovskou křivdu. Jestliže se sedmnáctiletý kluk snaží někde na brigádě, vydělá si docela slušný peníze a za ty si něco koupí, tak je sprostý mu tu sebrat. V mých očích to je obrovské selhání mámy. Jestli chtěla nějakou kačku do domácnosti, tak se měla se synem dopředu domluvit, že jí dá tolik a tolik. Většina mladých v tomhle věku si myslí, že spasí svět, že my starší jsme blbci a že oni povedou naprosto jiný a lepší život. Patří to k jejich věku. Z toho leckdy pramení velké neshody v rodinách, protože rodiče už dáááávno zapomněli, že KDYSI byli naprosto stejní. Chce to více pokory a tolerance z obou stran.

@sebod - Jestliže se sedmnáctiletý kluk snaží někde na brigádě, vydělá si docela slušný peníze a za ty si něco koupí, tak je sprostý mu tu sebrat. V mých očích to je obrovské selhání mámy. Jestli chtěla nějakou kačku do domácnosti, tak se měla se synem dopředu domluvit, že jí dá tolik a tolik.
Netuším, kde jste vyčetla, že matka "chtěla nějakou kačku" - to je ryzí spekulace. Citovaný § jsem uvedla jen proto, že by chtít mohla - ale to tenhle případ nebude.

Já si - a to je taky spekulace, protože hoch se nevyjadřuje - dovedu docela dobře představit, že si kluk vydělal na výše uvedené "hračky", čímž ho všechno ostatní přestalo zajímat, například i včetně toho, jestli aspoň dokončí střední vzdělání. Určitě bych jako rodič měla z dítěte radost.

Myslíte si, že tímto krokem se něco napraví? To bych se zatvrdila i já, jakožto dospělá osoba. Pokud nedokázali syna lépe vychovat, tak tímto to rozhodně nijak nevyřeší, naopak.

@ildika - Víte co dělají zoufalí lidé, že?

Přesně tak. na to jsem myslel také. Kdyby mi tohle někldo udělal, vůbec ničeho by u mne nedosáhl. Teda dosáhl, ale ale toho, že bych se zlepšila. Naopak! Ztratila bych ve své rodiče důvěru a nikdy bych jim to nezapomněla. A co nejdříve bych od nich odešla. Tohle se nedělá a je to fuj.

"Víte co dělají zoufalí lidé, že?"

Tady není jasné, kdo z nich je zoufalejší - zda rodiče, anebo tazatel, který má takové rodiče. Možná je to oboustranné, ale rodiče by měli být ti rozumnější (a pokud nejsou, není dost dobře možné je obhajovat). Podobným způsobem se totiž opravdu nedá nic vyřešit, to je naprosto vyloučené. Dá se to jedině ještě více pokazit.

hodnocení

3x

Podle mne je to hodně drsné jednání, ze strany rodičů. Pokud si na to ten kluk vydělal sám, bylo to jeho vlastnictví a neměli právo mu to zabavit. Když ho chtěli přinutit něco doma dělat, mohli najít jiný způsob. Takhle se akorát zasekl a nikam to nepovede. Já bych to teda neudělala. Nevím jestli se vše odehrávalo tak, jak to bylo popsáno, ale pokud ano, mám na to tento názor. A vůbec to nepovažuji za správný výchovný krok, ale za hodně nešťastný přístup právě k té výchově. Krádež to asi není, protože to zřejmě jenom schovali, ale co tímhle chtějí dokázat, to teda nevím.

hodnocení

2x

@ringo - To že soud určil matku u které budeš, neznamená, že si nemůžeš požádat, že chceš žít s otcem. Nebo jí tim pohrozit.
Prosím?

Není snad tomu tak?

@ringo - Čemuže by tak mělo být?

Může si zažádat o změnu ve výchově, nebo tím pohrozit, nechová-li se k němu matka slušně.

14.08.18 11:28

*zed*

Většina lidí zde vidí vše velmi tendenčně. Někdo se něco zeptá a každý už je nejchytřejší. Podle hrubky je to blbec, nechce pomoci doma, je to lenoch, ptá se neohrabaně, nezaslouží si slušnou odpověď.. atd.

Ale zkuste si představit, že tazatel je opravdu uzurpován matkou a otčímem. Že mu dělají naschvály, šikanujou ho, berou mu věci...my tady nevíme jak to je, takže musíme radit ze všech úhlů pohledu.

matka

Patřím k té druhé skupině než vy. Tazatel má starý funkční noťas, který mu na školní potřeby stačí. že si na něm nemůže dělat hudbu, to k životu nepotřebuje. Až změní své chování - např. o otčímovi napsat "fotr" je vypovídající. I ten fotr mu přispívá na jeho potřeby v domácnosti. Pokud by nebyl, táhla by veškeré náklady pouze matka a synáček by byl na tom daleko hůř.

Dovolává se svých "práv", ale povinnosti jsou pro něho cizí pojem.

Proč mu asi říká fotr? Protože si k němu pán nenašel cestu. Je to vina skoro vždy toho dospělého.

matka
hodnocení

0x

Každá matka má povinosti k dítěti do 18 let pouze tyto :

- vyživovat tě, mít možnost osobní hygieny, lůžko a přiměřeně tě obléci, hradit školní potřeby. Nic víc. To bys chtěl?

Matka ti nemusí v 17ti letech prát, žehlit, denně vařit teplé jídlo, uklízet po tobě atd. Nemusí sponzorovat tvé koníčky, nemusí ti dávat kapsné a podobně. Jestliže doma odmítáš cokoliv udělat, jsi drzý, tak bych ti věci také zabavila a vrátila ti je v 18ti letech při odchodu z domova.

Tak se zamysli, co pro nápravu chceš/můžeš udělat.

------------------------------

Jen tak pro zajímavost. Kdo ti doteď hradil kredit, připojení k internetu? Ty sám? Nebo bych ti věci vrátila a nehradila bych ti nic. Vydělej si na to a ne jen o prázdninách. Platby jsou měsíční.

iz*
hodnocení

0x

Pro ty, kdo chtěli podpořit tazatele: Nepřehlédli jste reakci matky taza/..., která je trochu schovaná v komentáři (14. VIII. 2018 ve 12.43)?

Tazatel má další starší notebook, který mu pro školu stačí. Domáhá se svých práv, povinnosti mu nic neříkají ...

Nejjednodušší je si zkopírovat adresu odkazu a zadat do adresního řádku: https://www.poradte.cz/spolecnost/53509-kradez-nebo-vychova.html?datum#19

chachn

snad neverite, ze je to jeho matka

pokud ano, chudak kluk, co ma doma teror. vubec bych se nedivil, kdyby byl notas uz prodany, protoze matka prece nejlip vi, co je pro synka nejlepsi a delani hudby to neni, to prece k zivotu nepotrebuje...

vilik*
Ivzez, to není jeho matka. Ta by v jiném příspěvku z 11:28 nepsala: Tak bych ti věci také zabavila...
Tato osoba je někdo jiný, kdo zvolenou přezdívkou dává najevo svoji převahu nad tazatelem a kdo, i když nezná pozadí, píše dost neuctivě tazateli něco, o čem se domnívá, že tazatel dělá chybu.
O vás vím, že nerada tykání. Tato osoba ho využívá jen k dehonestaci tazatele. Zrovna takto podané, i když běžně tykání sám na internetu beru jako normu, mi vyloženě vadí.

Není to jeho matka. O tom slabším notebooku navíc psal tazatel hned v dotazu - s tím, že mu zabavili oba:

"Kdyby mi to koupila rodina, neřešil bych to, ale to že jsem si na to 2 měsíce vydělával a stál měsíčně o prazdninach každý den 8h na nohou, abych vůbec nějaký notebook měl (mám 2 - jeden slabší, poté jsem si koupil silnější, kvůli výkonnosti) a rodina mi to sebere a zabaví, je to normální? Nevím kde moje notebooky jsou, jediné co mám jsou nabíječky a originální krabice, celkově to stálo 36 tisíc, přibližně.. "

hodnocení

0x

No,pokuď u toho sedíš 24 hod. denně,doma nic neuděláš,s ničím nepomůžeš a jen chodíš ke stolu pro jídlo,tak se rodičům ani nedivím,že ti to zabavili-takže za mě: Výchova.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]