Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovani nemovitosti pouze jednomu z páru

Od: luciluci odpovědí: 14 změna:

Dobry den

mam takovy dotaz jelikoz otec vlastni nemovitost, kterou obyvat nebude rozhodl se mi ji jako sve dceri darovat.Jelikoz ziji s pritelem se kterym mam dceru, chtela jsem vedet jestli je mozno aby ,kdyby se se mnou neco stalo,mel i narok na nemovitost on.Nebo jestli ho jde nekde uvest, i kdyz nejsme manzele, jako i spolumajitele,pokud mam dum darem?

dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chanel*
hodnocení

2x

Nejlepší by bylo aby otec daroval nemovitost půlkou Vám a půlkou na přítele. Jestli bude přítel zapsán na katastru jako spoluvlastník pak nemusíte nic řešit. Je to dobré v tom, že budete platit dan z nemovitosti pouze jednou. Pokud by otec daroval nemovitost jen Vám, tak pokud by jste chtěla přepsat půlku na přítele, platila by jste darovací dan i Vy. Dcera dědí automaticky.

luciluci
hodnocení

takze darovaci dan je opet zpoplatnena?neboli ta smlouva?

chanel*

Ahojky luciluci. Z darovací daně se platilo 3 procenta z odhadu nemovitosti. Odhadce si účtuje něco kolem 5000 až 7000 kč za odhad, tak nezapomen, pokud budeš znovu převádět nemovitost, musíš mít opět nový odhad pro finanční úřad.

doplněno 18.01.10 11:33:

samozřejmě mám na mysli dan z převodu - pro cyrila. Dan z nemovitosti je zcela něco jiného. Ta se platí každý rok a bohužel poslanci schválili že si obec či město tuto dan zvýšit až třikrát - ale to už jsem mimo otázku

cyril*

Je vidět, že touto odpovědí se to ještě více zamotalo. Je třeba používat správnou terminologii.

Je velký rozdíl mezi daní "z nemovitosti" a daní "z převodu nemovittosti"

Darovací daň se v první a druhé kategorii neplatí.

pt®

luciluci, prosím Vás a co by se Vám mělo stát? Není to příliš předčasné? Otec Vám dá domek, je Váš. Kdyby jej chtěl dát i Vašemu příteli, tak by to udělal. Nedělejte kroky proti vůli svého otce. Myslím to s Vámi dobře. Pokud dcera dospěje a s Vámi se něco stane, tak pokud bude mít dcera s otcem dobrý vztah, tak budou v domě bydlet spolu i nadále. To je můj názor. PT /stařenka/

PT, máte naprostou pravdu, chtěla jsem hned v začátku tímto začít, ale zdálo se mi to velice citlivé. Ať je to přítel nebo manžel - neví se co se za roky stane. Je to majetek otce, následně dcery a vnučky. Proč hned přepisovat na přítele. Co potom tahanice a spory o majetek. Jste snad pod tlakem přítele? Pokud chcete mít něco společného, poříďte si to sami a nepoužívejte k tomu rodinný majetek. Život se někdy tak sesype, že ani nevíte jak.

luciluci
hodnocení

pod nátlakem sveho pritele nejsem .Jen se mi to nezda vuci nej spravedlive.prece do toho bude investovat,pak se neco stane,tedy doufam ze ne, a on nebude mit nic?Zijeme spolu uz dlouho, a nedivte ja kdybych nebyla ,,obdarovana" taky bych nad tim premyslela proc nemuze to byt i na me.

pt®

luciluci, ale přece když budete do domu investovat společně, schovávejte si účty, kdo co platil, kdyby došlo v budoucnu k nějakému vyrovnání. PT /stařenka/

luciluci
hodnocení

ja vas chapu, jsem na materske a preci jen pritel vydelava vice penez a domecek je dosti stary, potrebuje dosti oprav a ja bych to sama neutahla.proto se mi to zdalo nefer, kdyz zijeme spolu v domacnosti tak i co se tyka financi,aby kdyby se neco stalo nebo jak on rika si to treba rozmyslela, protoze clovek nikdy nevi, aby neodesel s prazdnou.proto jsem se o toto zajimala.

lidus*

Lepší je nechat napsané na sebe a investice si bude přítel psát, v případě rozchodu je to snažší.

lidka*

Luci, je to vaše rozhodnutí a tak ho respektuji, i když souhlasím s výše uvedenými připomínkami. Podle mého názoru bych se přikláněla k tomu, že by vám otec daroval celou nemovitost. Daň darovací platiti nebudete, protože jste přímý potomek a patříte do I. skupiny, která je od daně osvobozená. Tuším, že ani nebudete pro FÚ potřebovat odhad nemovitosti. Pouze bezchybnou darovací smlouvu. Nakonec na netu je spoustu dobrých vzorů, které si můžete bezplatně stáhnout a nebo navštívit právníka. Poté můžete polovinu nebo část nemovitosti darovat svému příteli (podle výše vložených financí a vzájemné dohody - může to být i 1/4 nebo jiný podíl). A i v tomto případě byste mohli využít osvobození od daně darovací a to s prokázáním společného bydlení. Viz výpis ze zákona o dani - business.center.cz/...

2) Do I. skupiny patří – příbuzní v řadě přímé a manželé.
(3) Do II. skupiny patří

a) příbuzní v řadě pobočné, 2d) a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety,
b) manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele.

(4) Do III. skupiny patří– ostatní fyzické osoby a právnické osoby

doplněno 18.01.10 12:05:

Tím se stanete podílovými spoluvlastníky uvedené nemovitosti. I z toho důvodu by bylo lepší, ponechat si větší podíl. Pro případ, kdyby nastaly nějaké neshody. Není to sice ideální stav, ovšem jak píšete, bude to vzhledem k vloženým investicím spravedlivé.

martini*
hodnocení

1x

Můžete mu polovinu domu rovněž darovat. Ale vhodnější mi přijde sepsat závěť. Vaše dítě je neopominutelný dědic a je - li nezletilé, má ze zákona právo dostat po vaší smrti polovinu vašeho majteku. Takže aby závěť byla platná, napište do ní, že polovinu majetku dostane dcera a polovinu partner. On jako otec dítěte by pak do její zletilosti její majetek spravoval. Závěť můžete sepsat u notáře nebo jí můžete sepsat smama vlastní rukou a říct partnerovi, kde ji máte. Musí tam být datum, váš vlastnoruční podpis, celá musí být psaná rukou, nesmí v ní být žádné podmínky. Pokud se za partnera vdáte, nemusíte závěť psát, dědili by napůl automaticky.

Ten dotaz martini asi zněl trochu jinak. Zřejmě jde o to, zda darovaný majetek od svého otce bude do budoucna patřit jen tazatelce a její dceří nebo právní nárok na něj bude mít i její partner - možná později její muž. Pokud jsem tomu dobře rozumněla.

lidus*
hodnocení

0x

Ano, jde to ale dobře si to rozmyslete.Lehce by jste o majetek rodičů mohla přijít. Část domu po rodičích je psaný pouze na mě a sestry, manžel má zase dům po rodičích psaný jen na sebe.Sice jsem 30let vdaná ale i tak se může stát cokoli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]