Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovni uraz-viník

Od: palecek odpovědí: 3 změna:

Dobrý den stal se mě prac.uraz.Jsem na nemocenské.Doba léčeni neznáma. Zaměstnavarel chce určit viníka urazu mě (pochybení lidského faktoru) Zamestnavatel se oháni tím že jsem měl předvídat že se to může stát.
Jedná se o uraz v aut prumyslu. při kontrole tlumiču perovani. po uraze chlapi na dílně řekli že byl vadny tlumič. da se nějak bránit.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Zaměstnavatel je povinen sepsat Záznam o úrazu, který byste měl podepsat. Nepodepisujteho, pokud tam bude uvedena nějaká možnost Vašeho zavinění. Důsledně trvejte na tom, že jste neporušil žádný bezpečnostní předpis nebo pracovní pokyn vydaný Vám písemně.

hodnocení

2x

Nemáte sepsané nějaké pracovní postupy? Může zaměstnavatel prokázat, že jste byl seznámen a proškolen?

ZP § 103 (1) Zaměstnavatel je povinen

f) zajistit zaměstnancům, zejména zaměstnancům v pracovním poměru na dobu určitou, zaměstnancům agentury práce dočasně přiděleným k výkonu práce k jinému zaměstnavateli, mladistvým zaměstnancům, podle potřeb vykonávané práce dostatečné a přiměřené informace a pokyny o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci podle tohoto zákona a podle zvláštních právních předpisů, zejména formou seznámení s riziky, výsledky vyhodnocení rizik a s opatřeními na ochranu před působením těchto rizik, která se týkají jejich práce a pracoviště,

(2) Zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce, které se týkají jimi vykonávané práce a vztahují se k rizikům, s nimiž může přijít zaměstnanec do styku na pracovišti, na kterém je práce vykonávána, a soustavně vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování...

hodnocení

1x

Dá. Nejlépe znaleckým posudkem. Nebo obráceně. Vyžadujte znalecký posudek k určení viníka po zmaměstnavateli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]