Nejste přihlášen/a.
Největší podíl výdajů dobrovolných hasičů hradí obec/město. Nejsou na to žádné tabulky ani limitry, ale záleží skutečně na rozhodnutí zastupitelstva, jakou částku pro hasiče schválí. Prakticky hradí veškeré provozní výdaje na hasičskou zbrojnici, provoz techniky a i ochranné pomůcky (obuv, přílby, hadice, pracovní oděv apod). Od kraje může obec žádat dotace, ovšem za poměrně přísných podmínek - např. na obnovu vozového parku, zbrojnice, věž na hadice a také na úhradu výdajů při povinné účasti na proškolení některých funkcí. Ovšem to nejsou žádné vysoké sumy. Hasiči ze svých vlastních příjmů dobrovolného sboru se na nákupu některých předmětů také částečně podíleli. Popisuji stav před cca 3 - 4 lety. Pokud se momentálně něco změnilo, tak se omlouvám. Ale v každém případě se "bojovalo" o každou korunu. Mně osobně se nelíbilo, že když dobrovolní hasiči zachránili nějaký soukromý majetek, nebyla vůle nahradit hasičům ani zničené předměty. A na dotace dosáhly pouze ty sbory, které vyjížděly podle určení profíků a zasahovaly i mimo katastr obce - název zařazení si už bohužel nepamatuji.
Možná by bylo vhodné uvědomit si, že se zde spojují dva sice na první pohled podobné, ale ve skutečnosti rozdílné subjekty.Tím jedním je dobrovolné společenství lidí (stejně jako zahrádkáři,včelaři sportovní kluby a pod.) to jest organizace,která spravuje sama sebe a když chce od někoho dotace, tak si je musí sama obstarat.
Druhým subjektem je jednotka sboru dobrovolných hasičů, kterou ze zákona musí zřizovat obec, a také se o její materiálnětechnické vybavení a ostatní potřebné výdaje postarat. Zde je dotační politika věcí obecního zastupitelstva, ale většinou bývá dána rozhodnutím vyššího správního celku nebo přímo ministerstvem vnitra.
Jen pro upřesnění mohu doplnit, že dotace od KÚ se např. v roce 2005 pohybovala ve výši cca 14 tis. Kč na vybavení a materiál a necelých 6 tis. na školení. Investiční dotace byly poskytovány výjimečně - částečně se na financování ale muselo podílet i město - např. 50% + 50%. Přitom celkové roční výdaje na zajištění provozuschopné JSDH se pohybovaly v rozpětí 300 tis. až 1 mil. Kč (včetně investic).
Petře, tady přeci není potřeba odvaha. Když vím, tak řeknu - jenom musím zapátrat v paměti a v rozpočtech, abych nepsala bludy. :D Původně jsem chtěla dát porovnání podrobného rozpočtu, jak jsem si je pro svou potřebu vytvářela několik let. Ale to by nikoho nezajímalo. Musí se opravdu přihlížet k místním potřebám, stáří vybavení, využití zbrojnice atd. Ale to už jsem psala. Já jsem si svůj názor dokázala vždycky říct, ať to bylo před sametem, nebo po sametu. Asi proto jsem tak dlouho vydržela na jednom místě a bez politické příslušnosti.
Takto se rozpočty sestavovat nemohou. To, co píšete je nějaké zjednodušené plánování za totáče. Ale to není diskuze na tuto poradnu, protože to bychom se mohli dohadovat hodně dlouho. A určitě by tato cílová odpověď neodvrátila ekonomickou krizi. Naopak si myslím, že se při sestavování rozpočtů musí přemýšlet a brát v úvahu všechno, co může ovlivnit výši financí. Nejhorší věc je přerozdělování od nejvyššího stolu bez znalostí místních podmínek. Proto říkám, že o rozpočtu na hasiče nejlépe rozhodne zodpovědné zastupitelstvo a ne nějaký limit x počet členů. A hasiči musí být natolik důrazní, aby si dokázali své požadavky u vedení města prosadit a přesvědčit musí ne slovy, ale svou aktivitou. Zní to jako fráze, ale věřte mi, že vím o čem mluvím. Já jsem toto jednání s hasiči absolvovala každý rok několikrát a celkem více než třicet let. Ale je ještě jedna podmínka, že to město musí sehnat takové příjmy, aby si ty hasiče mohlo "dovolit" financovat. A nebo musí zvážit priority, zda bude v tom roce financovat ve větší míře hasiče a nebo opraví chodníky. A co je důležité také, posoudit, zda někde neutrácí zbytečně. A co si budeme povídat. Občas se nějaká ta zpráva o prověrce hospodaření např. ministerstva nebo jiného vrcholného úřadu objeví a člověk se nestačí divit? Zde je ten hlavní problém podle mého. No a co? Tak se nepřidá důchdcům, nebo se sníží nemocenská . . . . . A vůbec!
Nemyslím si, že by to byl zrovna vypovídající ukazatel. Já osobně jsem se při sestavování rozpočtů - a hasiči jsou nějací bojovníci za finance :D - řídila ne počtem členů, ale potřebou. Určitě je potřeba zvážit nejen počet členů, ale i jak funguje hasičská zbrojnice, jak pracují s mládeží a vychovávají si nástupce. Prostě hasiči do menších měst a obcí určitě patří, pokud dobře reprezentují město a to i mimo potřebu při zásahu při požáru - soutěže pro děti při jejich svátku, spolupracují se školou na prevenci, reprezentují i při setkávání v parnerských městech a společných akcích. Osobně si myslím, že zde má stát dost veliký dluh vůči hasičům. Výdaje na hasiče není problém ve zveřejněných rozpočtech na stránkách měst a obcí zjistit. Ale problém je zjistit počet hasičů. Ale těch může být např. 50, z toho ovšem aktivních členů pouze 20. Jak byste z tohoto čísla chtěl vycházet?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.