Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce domu

Od: ferdan1® odpovědí: 32 změna:

Zajímalo by mě jak postupovat při rekonstrukci rod.domu.V domě jsou 2 samostatné bytové jednotky, ale topení,voda,elektřina jsou společné tak jako společný vchod pro obě jednotky. Jsme 3 sourozenci. Já vlastním pomyslnou půlku domu-jednu bytovou jednotku obývám já a druhou obývala moje matka , která je nyní v sanatoriu , kde je umístěna z důvodu poškození mozku způsobeného těžkým infarktem a následnou 40 min resuscitací. Není schopna samostatného rozhodování, potřebuje 24 hodinovou péči.Zbylí 2 bratři v domě nebydlí, mají vlastní bydlení.V domě je potřeba provést rekonstrukce topení, nákup plynového kotle, výměna starých vchodových dveří za nové atd. Sourozenci o rekonstrukci nejeví zájem. Jak v tomto případě postupovat , když do rekonstrukce vložím své finanční prostředky a časem dojde k dědickému řízení a druhá půlka domu,která nyní patří matce se bude dělit mezi nás 3 bratry?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ze zkušenosti, nejlepší cesta je, vše nechat na sebe hned převést, jinak si zaděláte na pozdější problémy.

afisipi

Tak to mu je také jasné, ale jak?

Musíte požádat souda a bratry, aby jste se dohodli. Jinak to opravíte, pak za opravu opět zaplatíte při dědictví.

afisipi

Proč do toho tahat bratry? Nechápu. Oni tam nic nevlastní.

Zavážeš si nějakou smlouvou všechny možné osoby, které mohou dědit po matce? A to třeba i závětí? Co když dědictví přejde rovnou na děti toho bratra? atd... Kdo by se pod takovou smlouvu vůbec podepsal? Byla by takový smlouva vůbec vymahatelná?

Problém je potřeba řešit pouze s majitelem nemovitosti.

Matka je teď ve stavu, kdy jakýkoliv podpis na smlouvě o darování či prodeji na tazatelku bude soudně napadnutelný.

Musí se buď rozhodnout pro dvoují úhradu - nyní při výstavbě a pak při dědictví NEBO pokud to dokáže, domluvit se přímo s budoucími dědici písmemně u právníka.

afisipi

jmlc>

A kdo bude ten dědic? S kým se má domluvit? Protože to dnes nikdo neví. Nikdo.

No tak jestli spolu bydlí léta a neví o žádném testamentu a detailech, pak se dědí určitým zákonným dělením.

Ale to byla spíše reakce na vás, protože rada je buď počka s rekonstrukcí na vyřešení vlastnických práv nebo rekonstrukci započít a počítat s navýšením ceny nemovitosti a následným vyplácením dalších dědiců.

nikdo neví, kdo bude časem dědit, jak dlouho a kdo se bude dohadovat o dědictví, proto je třeba se dohodnout s bratry a nechat celý barák tazateli.

afisipi
hodnocení

3x

Tohle je velice problematické.

Jestli chceš dát matce dárek, tak začni rekonstrukci. Ale pak ti musí být jedno, že její majetek zdědí i někdo jiný. Nemáš většinový podíl, tedy nemůžeš sám rozhodnout o nutnosti rekonstrukce. I kdyby jsi ho měl, tak matka se zrovna nemůže domáhat svých práv, tedy následné uplatnění u soudu a v dědickém řízení je velice složité. Platí zde i promlčení atd..

Řešení by třeba bylo, odkoupit podíl matky. Zde je ale třeba souhlas soudu. Cena bude muset být tržní a bude se posuzovat, jestli je to pro matku výhodné.

Jasně ,že sourozenci nejeví zájem, když jim to nepatří. Proč by měli? Oni přemýšlí stejně jako ty, proč investovat do cizího.

hodnocení

3x

Měli jsme sousedku v podobném stavu. Proto vím, že jí z důvodu nezpůsobilosti k právním úkonům byl soudem stanoven opatrovník - jeden ze synů. Převod majetku pak probíhal tak, že přibuzní se vzájemně dohodli (podrobnosti neznám), opatrovník dal návrh k soudu a soud musel návrh schválit. Takhle vyřešili otázku nutných investic do bytu - platil je ten, na kterého byt paní zastoupená opatrovníkem převedla.

Důrazně varuji před radou rekonstruovat a schovávat účty. To může, ale nemusí vyjít. Kolegovi z práce takhle uznali náklady, ale jen 3 roky zpětně. Dostal pár tisíc, přišel o pár set tisíc...

doplněno 07.08.18 09:51:

: Díky za objasnění těch 3 let. Šlo o rozvodovou tahanici, kdy kolega investoval svůj výlučný majetek do společného bydlení, ovšem ve vlastnictví tchýně. Tedy ho obě "ex" oholili až do trenýrek.

Jinak se rovněž obávám, že jiná cesta pro tazatele, než navrhujeme, neexistuje. V zásadě je ale jedno, jestli teď vyplatí matku nebo za pár let oba bratry. Jen ušetří čas...

afisipi

Dal jsem bod.

Tazatele matka není teď schopná a způsobilá k právním úkonům, tedy bude za ní muset rozhodovat soud. A ten rozhodne takovým způsobem, aby to bylo pro ní výhodné. Tedy nelze očekávat žádné darování či symbolickou cenu.

3 roky uznali, protože zde platí obecná 3letá promlčecí doba, pokud na ní "dlužník" poukáže.

hodnocení

1x

Rekonstruovat a od všeho si schovat účty.

afisipi

A s těmi účty bude následně dělat co, když je nikdo nechce proplatit?

Účty schováte pro případné vypořádání se spolumajiteli.

afisipi

Jasně to bude ale fungovat pouze v případě, že oni s takovým vypořádáním budou souhlasit. V opačném případě máš smůlu. Tazatel nemá většinu, takže sám nemůže o takové opravě rozhodnout.

hodnocení

1x

@milancukrar - proto je třeba se dohodnout s bratry a nechat celý barák tazateli
Jenže to prostě nejde - i kdybych vycházela z toho, že skutečně budou dědit, dědického práva se předem vzdát nelze.

Respektive lze - jenomže formou smlouvy se zůstavitelem (notářským zápisem), což opět nepřichází v úvahu.

Ale jde, samozřejmě, že za života matky. O dědictví nic nepíšu.

Sourozenci se musí dohodnout s chladnou hlavou, nebo to skončí soudem. Proč by matka nemohla prodat, darovat, tazateli půlku domu a on vyplatí bratry.

Vždy lze najít řešení, pokud se chce najít.

Znám lehké případy, kdy se dohodli, ale také tahání u soudu o kolaci a podobně. To je pak hnusné.

Matka je prokazatelně právních úkonů neschopná - a antidatace taky asi nebude možná - není náhodou pro vklad do katastru nějaký termín?

Jak píše andělíček, za matku rozhodne soud. Pak to už bude snadné.

Vždy lze najít řešení, pokud se chce. Hlavně se musí dohodnout bratři.

hodnocení

0x

Ideální je písemná dohoda... a nebo přepsání na jednoho vlastníka odkupem, darem...

doplněno 07.08.18 10:05:

Vhodím nějakou tu myšlenku...

"Já vlastním pomyslnou půlku domu-jednu bytovou jednotku obývám já" - takže abych se nemusela dělit o dům, do kterého bych plně investovala, raději budu mít staré nefunkční topení, hnusná okna a nefunkční dveře... protože když maminka umře, budou po mně chtít dvě šestiny domu proplatit ti nevděční hajzlíci.

... propočítejte si to - zkuste se zamyslet, jestli není lepší bydlet ve funkčním, bezpečném a krásném domě. A nebo (zřejmě čekáte tuto variantu): Počkejte na úmrtí matky a vyřešení dědictví a až potom řešte opravy a rekonstrukce.

hodnocení

0x

@milancukrar - Jak píše andělíček, za matku rozhodne soud. Pak to už bude snadné.
Jenže on hned za tím píše "A ten rozhodne takovým způsobem, aby to bylo pro ní výhodné. Tedy nelze očekávat žádné darování či symbolickou cenu."
Možná by šlo podat k soudu návrh na vypořádání podílového spoluvlastnictví a navrhnout jeho způsob - např. výplatu hodnoty druhé poloviny domu v hotovosti s tím, že by se tazatel při vypořádání dědictví této částky vzdal ve prospěch bratrů. Jenže zase, jak už jsem psala, dědického práva se předem vzdát nelze - a nejsem si jistá, zda by soud na vypořádání přistoupil v případě dalších dvou potencionálních dědiců - a zda vůbec tazatel disponuje částkou na výplatu.

Vidíte, že se shodneme, soud nějak rozhodne. Od toho se odpíchne další debata, jak naložit s půlkou domu a jak se pak bratři dohodnou.

Já zastávám názor, že se musí před rekonstrukcí dohodnout, aby se barák celý(zbytek) převedl na tazatele. Pak teprve nacpat prachy, ale už jen do svého.

Já dobbře vím, že se nedá dopředu vzdát dědictví, taky o tom nikde nic nepíšu. Stále opakuji jen dokola, že se musí dohodnout. Pak převod, pak rekonstrukce.

Jestliže tazatel barák zhodnotí nákladem 800tisíc, o milión a více, pak se bude počítat hodnota ze součastného stavu a opět zaplatí bratrům...

@milancukrar - A co když - došlo-li by k soudnímu vypořádání - jim nezaplatí?

Nemyslím tím, že zrovna oni by se nedohodli - jen beru v úvahu všechny možnosti.

pak se bude počítat hodnota ze součastného stavu
Nebude, protože nemovitost už bude jeho, ergo nespadne do dědictví.

Sice vymýšlíme krkolomnosti, ale proč ne.

A co když - došlo-li by k soudnímu vypořádání - jim nezaplatí?
Pokud nezaplatí, tak se budou hádat o dluh. Ten se řeší dohodou, uznáním a splátkou, nebo pak soudem.

Pak můžeme položit otázku, co když se nedohodonou na "vypořádání" ještě za života matky? To otevřeme další desítky možností, až třeba i dohadování, jak nabyl půlku domu, zda-li nebude započtena jako kolace. Ale to již spekuluji a jdeme mimo dotaz.

(pak se bude počítat hodnota ze součastného stavu Nebude, protože nemovitost už bude jeho, ergo nespadne do dědictví.)
pokud opraví domek a nebude celý jeho, půjde do dědictví, tak zaplatí z odhadu opraveného domu.

afisipi

Váš problém je, že do toho pořád taháte bratry. Dokud tam nic nevlastní, není důvod se s nima dohadovat.

Aby se tazatel dostal k 1/2 od matky, bude muset opatrovník zažádat soud. Ten určí pomocí znalce hodnotu nemovitosti třeba na 4mil. Dále soud zhodnotí, jestli je pro matku výhodné, aby nemovitost prodala. Pokud ano, tak tazatel pošle matce na účet 2mil. a celý barák je jeho.

Ten kdo nesmí být poškozen je matka. Ta musí dostat 100% toho, co jí náleží. Vůbec nechápu vaše myšlenkové pochody, kdy by se tazatel vzdával dědictví ve prospěch bratrů. Jak to pomůže matce? Co tím matka získá a co ji to přinese? Ona bude mrtvá... Byla by docela komedie u soudu, kdyby toto někdo navrhnul.

Tedy dokud matka žije, tak je to problém tazatele a matky. Až zemře, tak je to problém tazatele a dědiců.

- tak v tomto máte pravdu - konečně je to pořádně rozepsáno. Předchozí reakce byly strohé, proto se s nimi nedalo souhlasit.

Jenže běžný člověk řešící rekonstrukci s obavou, že bude muset potencionálním dědicům zaplatit o 20tis víc při vyrovnání, nemá zřejmě ty 2 mega na výkup nemovitosti. Pokud tazatelka dnes neřeší pohřeb matky, půjde s vaší radou k soudu, soud bude mít výsledek za cca. 2-4 roky a to si troufám tvrdit, že bude probíhat soud jiný - dědické řízení.

Ona domluva s potencionálními dědici je logicky nejrychlejší, byť nemusí být 100%ní... protože hajzlíci dokáží i takové dohody s právníkem a vidinou peněz roztrhat na kousky.

@jmlc - Ona domluva s potencionálními dědici je logicky nejrychlejší
JAKÁ domluva?

Andělíčku, já nemám žádný problém.

Že do toho tahám bratry, kteří nic (zatím) nevlastní? Páč mám zkušenosti, když jeden zhodnotí barák, po dědictví musí vyplatit dědice, ale z odhadu po opravě.

Já jsem o vzdání dědictví nenapsal ani slovo.

Sice jste popsal postup správně a logicky, ale bez dohody bratrů to nepůjde, páč tazatel asi nesežene tolika peněz, aby měl na podíl matce a ještě na rekonstrukci. Poku je prachatý, tak to jistě již dávno vyřešil s právníky.

Co navrhnete pak, když nebudou peníze, aby je dal matce, která je asi nesvéprávná? Kdo pak rozhodne o těch penězích, co s nimi?

afisipi

No má dvě možnosti, buď si tu 1/2 koupí a nebo bude riskovat, že do baráku nainvestuje peníze a bude čekat, jestli si dědicové (možná to budou bratři, možná ne) dobrovolně změnší podíl o zhodnocení baráku.

Už to samotné zhodnocení je velice diskutabilní. Jak ho vypočítají? Budou dělat několik znalecký posudků, které přesně vyhodnotí zhodnocení díky rekonstrukci a vyloučí veškeré ostatní vlivy? U nemovitosti totiž nikdy neplatí, že investovaná částka znamená automaticky navýšení ceny nemovitosti. Dále tu máme následnou amortizaci do úmrtí. atd...Tedy klidně se může stát, že dnešní investice třeba 300tis kč, nebude mít na tržní cenu za 10let vůbec žádný vliv.

Jak bude taková dohoda vypadat, aby byla vůbec srozumitelná a nebyl někdo zvýhodněn? O vymahatelnosti ani nemluvím.

andělíčku,

dědicové (možná to budou bratři, možná ne) dobrovolně změnší podíl
v popsaném případu je pravděpodné, že budou dědit děti, kdo jiný? Právě proto se musí dohodnout teď, nikoliv až barák bude zhodnocen o 80% za prachy jednoho dítěte.

@milancukrar - proto se musí dohodnout teď

Ještě jednou - JAK dohodnout?

Respektive jak by měla vypadat právně vymahatelná dohoda?

Musí si spolu sednou v klidu a jednat. Musí najít shodu, nebo pak soud.

Já ale bez podrobností o rodině, vztazích, náladovosti, čestnosti, upřimnosti, nemůžu sdělit, udělejte to, či ono, začněte tímto a pokračujte takto. Jen vím, když se nenajdou řešení teď, nenajdou je ani po tom. Pak tazatel zapláče nad rekonstrukcí.

Mám případ, kdy již 10let chátrá domek a nic se s ním neděje, neboť 4 spoluvlastníci nenajdou cestu řešení. Jeden čeká na druhého. Zřejmě až po soud za prachy.

Jiný případ, kdy se domluvili, uzavřeli dohodu, a postupně spláceli. Pak zůstal bárák jednomu a nikdo se necítí ukřívděn. Páč chtěli být navzájem slušní k sobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]