Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se mám zachovat?

Od: sofie* odpovědí: 5 změna:
Dobrý večer, mám nemocného otce, má svalovou atrofii. Chodila jsem ho navštěvovat,teď je na vozíku,brala jsem ho 1x týdně ven,atd,k nám domů na pár dní atd.Mamka má se mnou ,ale problém,poprosila jsem ji o jiné triko na ven,atd.koupila sedátko na vanu, WC, když to ještě šlo, nechtěla to,prý to jsou krámy,jednou mě i vyhodila,nevzdala jsem to,po další návštěvě,jsem se na rady, zavřela s tatkem v pokoji a při další návštěvě když jsem ho chtěla namasírovat jsem nebyla vpuštěna,vzdala jsem návštěvy,ale teď mám dovolenou,tak ho vemu k nám,je šance ještě zlepšit rod.vztahy a jak? Děkuji moc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Já bych nejspíš ocenila maminčinu péči o tatínka (přeci jen den co den, každý týden, měsíc...), navrhla jí, že bych jí ráda ulehčila a zeptala se, čím bych jí mohla pomoci (převzít trvale část péče).

Další možnost by byla využít některou docházející sociální službu.

Vy jste to s tričkem i pomůckami myslela dobře, ale pokud jste si neuvědomila maminčinu každodenní péči, mohla jste se jí nechtěně dotknout.

hodnocení

3x

Dobrý večer. Zkuste s mámou komunikovat dříve, než něco pořídíte do jejich domácnosti atd. I když to myslíte dobře, mámy se může dotknout, že přijede jednou za čas a projevujete zájem a aktivitu nárazově, zatímco ona je s tátou celé dny a stará se o něho pravidelně. Když přijedete na návštěvu a zavřete se s tátou v pokoji, nemá třeba pocit, že je odstrčená? Že jí pozornost nevěnujete? Nikdo do vašich vztahů v rodině nevidíme, ale pokud je chcete zlepšit, pak jedině komunikace a změna přístupu k oběma rodičům. Ale v každém případě se chovejte tak, jak Vám káže svědomí a pomáhejte jak Vám to čas i situace dovolí. Na mámu je toho hodně, hlavně i psychicky zřejmě. Nemocný je sice táta, ale i ta máma potřebuje oporu a pozornost. Promluvte si s oběma, nějak se snažte péči o otce řešit společně, aby toho nebylo na tu mámu tolik.

sofie*
hodnocení

Opět děkuji, přesně,tak to je.Až na to, že odstrcena se vůbec necítí,při návštěvách,už když byl taťka zdraví, šla do okna kouřit, začla třeba umývat nádobí,abyste zřejmě už odešli,já a manžel,kdokoli jiný,moje dětství nestálo za nic,kdyby to bylo v téhle době je to šikana a týrání,jak fyzicky.,tak psychicky., bohužel

pohanka*
hodnocení

0x

Tady je otázka, jestli má otec odpovídající péči. Jestli mamka, tedy manželka péči vůbec zvládá, jestli je ochotná pustit do bytu zdravotníka, nebo pojízdnou péči domů.

Zdravotní stav se může otci dost zhoršit, chtělo by to kontrolovat kvůli proleženinám apod. Aby nebyl tak zanedbaný, že by musel do nemocnice. Též je potřeba kontrolovat pitný režim, ví matka, kolik toho otec přes den vypije v těchto vedrech?

Třeba bude na matku platit ošetřující lékař otce. Chodí k němu na kontroly?

Nenechte to být, abyste si někdy něco nevyčítala. Otec se již nemusí umět bránit, aby byl doma ,,klid,,. A ani Vám třeba nechce něco říkat proti ní, staří lidé (raději) mlčky trpí.

Vztahy se nemusí lepšit, ale spíše horšit, jak bude přibývat náročná péče o tatínka.

sofie*
hodnocení

Asi tak nějak,jak píšete to je,doktor chodí na kontrolu, prý chválil,tomu věřím,mamka je pedant na pořádek,navrhla jsem ji pečovatelku,nechce, vše zvládne, když jsem zátky brala ven, při jedné hádce mi řekla,že to dělám proto ,aby lidé viděli,Jak se starám.,nechápu to.Pitny režim je asi nic moc,tím se mamka nezabývá,i když teď už má katetr,tak je to jedno.Tatka si sice stěžuje,ale ji nic neřekne,myslím si , že se jí bojí jako celý život.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]