Nejste přihlášen/a.
zdravim chtel bych se zeptat jestli je na internetu moznost vyhledat svy predky nekde pres matriku apd.neznate nekdo takovy stranky?diky moc.
výše jsou odkazy na programy, malovat je možné i ručně, to jde již jen o formu. Pokud jde o to nejtěžší, tedy vyhledání předků není myslím jiná možnost než navštěvovat matriky a tam luštit zápisy. Nebo mít velké štěstí a někde na internetu na specializovaných servrech narazit na někoho z Vašeho rodu kdo třeba část odchodil a odluštil za Vás. Pokud je to myšleno jako že někam zadáš Novák a vyjede Ti celý rodokmen do 17. století nebo někde na netu najdeš kopie matrik a z tepla obyváčku si to sepíšeš tak to asi nepůjde. Do roku 1720-1750 je to celkem pohoda, pak už se to ztrácí protože matriky se na základě příkazů začínaly vést tuším kolem roku 1680 a speciálně v českých zemích na nějaká nařízení vrchnosti trošku kašlali a ve větší míře se začaly matriky vést až po upomínkách právě kolem roku 1690-5. Jsou vyjímky kdy to někteří kněží vedli i dříve. Sám (tedy za pomoci příbuzenstva) jsem se dostal někde k letům 1770 a dále jsou jen z historických pramenů tušitelné směry, ale "černé na bílém"to nemám.
Pro začátek zkus http://www.genea.cz/ nebo genealogie.cz/...
Rodokmen jsme dělali, nejdřív posháněli co si kdo pamatoval, pak dohlédávali na matrikách-není to nejlevnější, za každý výpis se platí.Podařilo se nám najít pra-pra-pra... narozeného v roce. 1846, šlo by to i dál hledat ale je to nákladné a časově náročné.Celý náš strom je na papíru cca 2x2m.
cenove narocne,jak pro predstavu?a v matrikach me pusti samotneho se prohrabavat dokumenty?
,,Jeden matriční údaj zjistím za sto třicet korun."
Na odkazu výše máte zajímavý článek,který stojí za to si přečíst...
Ještě vožím odkazy na nějaké programy na tvorbu rodokmenů,ale to vám asi moc nepomůže,že?
wlassto-někdo vám píše 130kč ale je to od- do, záleží jak kde a jak dalece nutno pátrat, zda jen na PC nebo se hrabat v papírech platili jsme i 500 za jeden údaj, nikam nás nepustili, napsat co konkrétně chcete a vyhledají vám to do 30dnů-někde taky do půl hodiny, záleží i na ochotě úředníka a na náročnosti. Přesně si napište jméno, rok narození, třeba i čím byl a kde žil-vše co si který pamětník vybaví. Trvalo nám dva roky než jsme rodokmen dali dohromady.také jsme najezdili dost km. Třeba jsme věděli, že jakýsi pra...byl farář v Bílé a to máme z Brna kapku z ruky, ale tam na faře jsme informace dostali a zadarmo a dokonce jsme si mohli dokumenty ofotit.
Koukám, že jsem měla více štěstí než rozumu. O internetu jsem nevěděla vůbec, ale vůbec nic a zadala jsem do vyhledávače mé příjmení za svobodna v mužském tvaru. Je pravda, že je to jméno nezvyklé a už ani nevím jak se to stalo, že jsem klikala a klikala a doklikala se na faru malilinké vesničky do roku 1678. A je to tak, z té vesničky pocházel můj tatínek. Je to asi tím, že čím hloupější sedlák. . . . Pokuste se, jestli máte jméno méně časté, zadat ho do vyhledávače. Třeba. . .
neco takovyho jsem hledal,skoda ze tam je jen morava,a taky skoda ze asi neexistuje nejaky vyhledavac podle prijmeni,zadat jmeno a uz by vybehlo kde kdo jak a skym a kdedivim se ze dotoho nejaka firma nejde a neudela nejaky takovy webik,spoustu lidi to zajima,me treba zajima kdo postavil moji chalupu,kdy, a jak se tam driv zilo a tak,k tomu nejaky stary fotky , mapy a zajimavy udalosti z historie okoli.pro lajka jako jsem ja je nemyslitelny hledat v ofocenych archivech, v 19 stol.je to psany svabachem a jeste nemecky,skrabopisem jak od kocoura.jinak moc diky je to krok dopredu.
Několik generací zpět se dá dohledat na matrikách, jen to chce ověřené povolení od žijících osob.
Mám kamaráda, co za peníze dělá rodokmenty, jedna větev stojí tak 5 až 40 000 kč, podle pracnosti. Vždy je to limitované zda se matriky a jiné zápisy dochovaly nebo ne, pak se používá gruntovních knih apod. U manželky se dostal na rok 1626. Jd jen o peníze
Už několik dní hledám otázku, která zněla nějak podobně jako-Je k něčemu GEN rodokmen? Nemůžu si vzpomenout, jak to slovo bylo. Prohledala jsem několikrát celý archiv. To bylo zajímavé. Historie daného genu, odkud majitel pochází. A tam už se se "zaběhlou" prababičkou počítá. Tam ji odhalí.Nevíte někdo? "dejavu" tam ofotila ten svůj. . .Není to tak dlouho. V říjnu?
Skleroza je strašná!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.