Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit svůj rodokmen

Od: wlassta* odpovědí: 16 změna:

zdravim chtel bych se zeptat jestli je na internetu moznost vyhledat svy predky nekde pres matriku apd.neznate nekdo takovy stranky?diky moc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

3x

výše jsou odkazy na programy, malovat je možné i ručně, to jde již jen o formu. Pokud jde o to nejtěžší, tedy vyhledání předků není myslím jiná možnost než navštěvovat matriky a tam luštit zápisy. Nebo mít velké štěstí a někde na internetu na specializovaných servrech narazit na někoho z Vašeho rodu kdo třeba část odchodil a odluštil za Vás. Pokud je to myšleno jako že někam zadáš Novák a vyjede Ti celý rodokmen do 17. století nebo někde na netu najdeš kopie matrik a z tepla obyváčku si to sepíšeš tak to asi nepůjde. Do roku 1720-1750 je to celkem pohoda, pak už se to ztrácí protože matriky se na základě příkazů začínaly vést tuším kolem roku 1680 a speciálně v českých zemích na nějaká nařízení vrchnosti trošku kašlali a ve větší míře se začaly matriky vést až po upomínkách právě kolem roku 1690-5. Jsou vyjímky kdy to někteří kněží vedli i dříve. Sám (tedy za pomoci příbuzenstva) jsem se dostal někde k letům 1770 a dále jsou jen z historických pramenů tušitelné směry, ale "černé na bílém"to nemám.

Pro začátek zkus http://www.genea.cz/ nebo genealogie.cz/...

lidus*
hodnocení

2x

Rodokmen jsme dělali, nejdřív posháněli co si kdo pamatoval, pak dohlédávali na matrikách-není to nejlevnější, za každý výpis se platí.Podařilo se nám najít pra-pra-pra... narozeného v roce. 1846, šlo by to i dál hledat ale je to nákladné a časově náročné.Celý náš strom je na papíru cca 2x2m.

wlassta*
hodnocení

cenove narocne,jak pro predstavu?a v matrikach me pusti samotneho se prohrabavat dokumenty?

pepyk93*

,,Jeden matriční údaj zjistím za sto třicet korun.";)

brnensky.denik.cz/...

Na odkazu výše máte zajímavý článek,který stojí za to si přečíst...;)

Ještě vožím odkazy na nějaké programy na tvorbu rodokmenů,ale to vám asi moc nepomůže,že?

slunecnice.cz/...

slunecnice.cz/...

lidus*

wlassto-někdo vám píše 130kč ale je to od- do, záleží jak kde a jak dalece nutno pátrat, zda jen na PC nebo se hrabat v papírech platili jsme i 500 za jeden údaj, nikam nás nepustili, napsat co konkrétně chcete a vyhledají vám to do 30dnů-někde taky do půl hodiny, záleží i na ochotě úředníka a na náročnosti. Přesně si napište jméno, rok narození, třeba i čím byl a kde žil-vše co si který pamětník vybaví. Trvalo nám dva roky než jsme rodokmen dali dohromady.také jsme najezdili dost km. Třeba jsme věděli, že jakýsi pra...byl farář v Bílé a to máme z Brna kapku z ruky, ale tam na faře jsme informace dostali a zadarmo a dokonce jsme si mohli dokumenty ofotit.

hodnocení

1x

Koukám, že jsem měla více štěstí než rozumu. *hi*O internetu jsem nevěděla vůbec, ale vůbec nic a zadala jsem do vyhledávače mé příjmení za svobodna v mužském tvaru. Je pravda, že je to jméno nezvyklé a už ani nevím jak se to stalo, že jsem klikala a klikala a doklikala se na faru malilinké vesničky do roku 1678. A je to tak, z té vesničky pocházel můj tatínek. Je to asi tím, že čím hloupější sedlák. . . . Pokuste se, jestli máte jméno méně časté, zadat ho do vyhledávače. Třeba. . . *hej*

miljan*
hodnocení

1x

Jaký to má smysl? Kde máte jistotu, že se některá prapraprapra...babička nezaběhla. Pak je celý rodokmen na dvě věci. Vyloučit se to nedá ani v lepších rodinách. *cert*

wlassta*
hodnocení

jo mate uplnou pravdu*frajer*

wlassta*
hodnocení

me jde oto nalez nejake informace o svych predcich nehledam program na tvorbu rodokmenu.

1jara*

Navštívit matriku v místě narození předka.

wlassta*
hodnocení

jo tak to sem si predstavoval pekne v teple ze to nejek pujde...chtel bych se dostat zatim kolem roku 1800.

hodnocení

0x

actapublica.cz/...

Zkuste třeba jiný archív.

wlassta*
hodnocení

neco takovyho jsem hledal,skoda ze tam je jen morava,a taky skoda ze asi neexistuje nejaky vyhledavac podle prijmeni,zadat jmeno a uz by vybehlo kde kdo jak a skym a kde*klik*divim se ze dotoho nejaka firma nejde a neudela nejaky takovy webik,spoustu lidi to zajima,me treba zajima kdo postavil moji chalupu,kdy, a jak se tam driv zilo a tak,k tomu nejaky stary fotky , mapy a zajimavy udalosti z historie okoli.pro lajka jako jsem ja je nemyslitelny hledat v ofocenych archivech, v 19 stol.je to psany svabachem a jeste nemecky,skrabopisem jak od kocoura.jinak moc diky je to krok dopredu.

am*
hodnocení

0x

Několik generací zpět se dá dohledat na matrikách, jen to chce ověřené povolení od žijících osob.

Mám kamaráda, co za peníze dělá rodokmenty, jedna větev stojí tak 5 až 40 000 kč, podle pracnosti. Vždy je to limitované zda se matriky a jiné zápisy dochovaly nebo ne, pak se používá gruntovních knih apod. U manželky se dostal na rok 1626. Jd jen o peníze :)

hodnocení

0x

Už několik dní hledám otázku, která zněla nějak podobně jako-Je k něčemu GEN rodokmen? Nemůžu si vzpomenout, jak to slovo bylo. Prohledala jsem několikrát celý archiv. To bylo zajímavé. Historie daného genu, odkud majitel pochází. A tam už se se "zaběhlou" prababičkou počítá. Tam ji odhalí.*hej*Nevíte někdo? "dejavu" tam ofotila ten svůj. . .Není to tak dlouho. V říjnu?*nevi*Skleroza je strašná!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]