Nejste přihlášen/a.
Když oůjdu o půl roku dříve do důchodu, mohu nastoupit někam na brigádu?A jak je to po dovršení důchodového věku s brigádou? Děkuji za odpvěd Vendy
Před dosažením důch. věku můžete pracovat jen na dohodu a vydělat nejvíce do 10000 Kč u DPP a do 2500 u DPČ.
Po dosažení důch. věku můžete dělat bez omezení.
Přesněji - do 2.499 Kč, co se týká dohody o pracovní činnosti, ale pouze v tom případě, že se jedná o zaměstnání malého rozsahu (toto je odborný pojem, viz § 7 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění). Jakmile je zúčtována částka 2.500 a vyšší, podléhá odvodu sociálního pojištění.
A nemusí se jednat jen o DPČ, i pracovní poměr může být zaměstnáním malého rozsahu. Bez ohledu na to, kolik si skutečně vyděláte.
I když Vám bude přiznán předčasný důchod (podle § 31 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění), můžete pracovat jak chcete. Podstatné je, že MUSÍTE zaměstnavateli nahlásit, že jste poživatel důchodu podle § 31, a ten je POVINEN nahlásit Vaše zaměstnávání na místně příslušné OSSZ. Výplata důchodu bude zastavena a znovu Vám ji obnoví na Vaši žádost po skončení zaměstnání.
Další možností je až do data nároku na řádný důchod dle § 289 ZDP (který Vy už nikdy mít nebudete, navždy Vám zůstane krácený dle § 31) vykonávat pouze nepojištěnou činnost - o tom psali rádcové výše. Od data nároku na řádný SD můžet dělat co chcete, pracovat na jakékoli pozici a za jakékoli příjmy a současně pobírat důchod.
Půl roku? To ještě vydržte, důchod by se Vám znatelně krátil.
Předčasný důchod nemusí být vždy výhodný, protože lidé, kteří ho pobírají, mají zkrácenou měsíční penzi po celou dobu pobírání starobního důchodu. Je lépe se poradit na Správě sociálního zabezpečení.
Při zvyšování důchodu se vychází z procentní výměry, která je vlastně krácená, tím se mu krátí výše důchodu napořád.
Já sama mám důchod krácený, ale bylo to z důvodů organizačních změn, takže mi náleželo tučné odstupné. Jinak bych na to nepřistoupila a šla přes Úřad práce.
chystáte se udělat pěknou hloupost -sice nevím jaký máte k tomu důvod-ale pak proVás tímto nevratným krokem zbyde jedině možnost pracovat na dohodu-bez příplatků/noční,svátky,bez stravenek.../a ještě za málo peněz...máme v práci taky takové dohodáře -jenže před tím to jinak nešlo a mají to tak nastaveno z té doby a už to jinak u nich nejde změnit..kolikrát uvažuji co je k tomu vede nechat sebou tak orat...takže ten půl rok vydržte a budete mít ůplně jiné možnosti -brát svůj důchod a pokud zdraví dovolí tak i pracovat ale za jiné peníze jak takzvaní dohodáři...pěkný den
No vidíte, a mně to zrovna jako hloupost nepřipadá. Třeba je tazatel v dosavadním zaměstnání tak přetížený nebo zoufalý, nebo ho chtějí propustit, a já třeba považuji předčasný důchod za skvělou věc. Krácení nebude tak výrazné, prakticky první valorizace mu to dorovná. A půl roku bude pobírat státní peníze, na které jiní, chtíce dočkat důchodového věku v práci v možná nenáviděném zaměstnání, což jim užírá zdraví, budou půl roku čekat - a třeba se ho ani v tom stresu dočkat nemusí.
...Krácení nebude tak výrazné, prakticky první valorizace mu to dorovná...
Není to pravda, menší důchod bude mít napořád. Viz výše
To bychom musli mít konkrétní číselné údaje. Jistě že krácený důchod bude napořád, ale když by se valorizovalo třeba 4 nebo i jen 3 procenty, tak půlroční krácení (dejme tomu tři devadesátky po 0,9 % z vpočtového základu = 2,7 %) je pořád nižší než ta valorizace. V tom smyslu jsem uvedla to dorovnání.
Jít to půl roku dříve není zase až takové krácení. Jste nahlášen na Úřadě práce a vyčerpal jste již všechnu podporu v nezaměstnanosti? Pokud ne, tak se tam hned v pondělí přihlašte a máte vše vyřešené.
Jste psychicky, nebo fyzicka zdeptaný, nemůžete již dlouho sehnat nic pořádného? Potom ano, klidně běžte. Důchod se Vám o pár stokurun zkrátí, ale ten klid za to stojí. Je lepší pobírat půl roku předčasný důchod, než se nervovat.
Budete brát třeba půl roku předčasný důchod 14 -15 tisíc. Odhaduji, nevíme, kolik kolik Vám ho vypočítají. 14 000 krát 6 se rovná 84 000 Kč. Pokud přijdete krácením o 500 korun, tak 84 000 děleno 500 se rovná 168 měsíců. A to je 14 let.
Jen tak zhruba, bajvočko, bez valorizace budete v mínusu až po 14 letech. I když se Vám bude i předčasný důchod valorizovat, tak ta 500 o kterou tedy přijdete, bude dělat při valorizaci asi kolik? Pár jednotek korun, možná do 20 korun.
Valorizace je připravena a jak se o ní předběžně mluví, tak nejvíce bude přidáváno na základní částce - tedy všem, stejná částka, kdežto procentní by neměla být až taková darda. Vysvětlují to tím, že výpočet důchodu má být solidární /myslím ale, že je dostatečně solidární již v dnešní době/.
Dojděte si na OSSZ, kam spadáte a tam si nechte Předběžně důchod spočítat. Ještě o něj nežádejte.
Pracovnice Vám podle výpočtu poradí, kdy odejít přesně, abyste byl krácen co nejméně. Vyplatí se to.
Já sama jsem toho příkladem a vyřešila jsem si to právě takhle. Proto vím, o čem píši.
Tratila jsem kousek přes 400 korun.
Přesně tohle jsem měla na mysli ve svém příspěvu o valorizaci. Sama uvažuji velmi vážně o odchodu do předčasného důchodu 2,5 roku předem. Jednak se v práci potýkám s velikým stresem a časovou náročností, jednak se na mě pomalu začíná věšet moje 80tiletá maminka, mám 1,5ročního vnoučka a jsem uštvaná jak zvíře. Ty peníze už mi za to opravdu nestojí. Nechci jednou litovat toho, že jsem nebyla s maminkou co to šlo, než mi odejde, že jsem neviděla vyrůstat vnoučka, že jsem neměla smysl večer s manželem ani promluvit, že jsem nestrávila čas na procházkách s báječným psem, za peníze si tohle všechno prostě nekoupím. Dala jsem práci všechno, co jsem mohla, a teď už nemůžu ani nechci.
první valorizace nic nedorovná, pořád bude mít méně než kdyby půl roku v práci vydržela. Šest měsíců, copak se to nedá vydržet? Spousta lidí pracuje i po dosažení důchodového věku, jedině snad že by paní chtěla hlídat vnoučata...ale i v tomto případě je lepší vydržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.