Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostenský list - vyplatí se?

Od: joshep odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

bylo mi nabídnuta jiná práce, kde ale nechtějí tzv.stálého zaměstnance, ale jednalo by se o výpomoc nárazově - asi 10 až 12 dní měsíčně. K tomuto účelu bych si ale musel zařídit živnostenský list. Chtěl jsem se zeptat, zda nemá někdo nějaké zkušenosti, co všechno to obnáší oproti standartnímu HPP poměru a zda se to vůbec vyplatí (kolik cca bych musel platit na pojištěních, jak je to s dovolenou, nemocenskou, účetnictvím + příp.další povinnosti a poplatky.) Obecně co jsem slyšel, tak to úplně nejvýhodnější není.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem J.Chalupa

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Obecně i když nevyděláš ani korunu tak pojistné 50 k ročně, bez dovolené, bez odstupného, bez nemocenské (bez svého pojištění dostaneš prakticky prd). Jestli se ti to vyplatí si musíš spočítat.

hodnocení

0x

Nepíšete nic bližšího o práci - ale zavání mi to švarcsystémem. Samozřejmě se ovšem při nedostatku informací můžu mýlit - to musíte vědět vy.

Vykonává-li fyzická osoba v rámci České republiky osobně práce v podřízenosti subjektu, pro něhož práce vykonává, jeho jménem a dle jeho pokynů, tj. vykonává slovy zákoníku práce tzv. závislou práci, je povinna ji vykonávat v pracovněprávním vztahu jako zaměstnanec na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnost. Pokud fyzická osoba vykonává závislou práci v jiném než pracovněprávním vztahu, zpravidla jako OSVČ, např. na základě smlouvy o dílo, smlouvy o poskytování služeb či jiné občanskoprávní smlouvy, jedná se o tzv. Švarc systém.

pravniprostor.cz/...

Švarc systém příklad

Asistentka pracuje ve společnosti jako OSVČ na základě živnostenského oprávnění. Do práce chodí každý pracovní den, pracuje 8 hodin denně, od firmy má k dispozici pracoviště, počítač i telefon. Úkoly plní na základě příkazů nadřízeného managera. Každý měsíc vystavuje fakturu firmě administrativní služby. Toto je asi klasický příklad Švarc systému.

poradna-prace.cz/...

iz*
hodnocení

0x

I mně to závání švarc systémem → takže ne, nevyplatí. Pokuta za porušování zákoníku práce by hrozila "zaměstnavateli" i Vám.

Výše pojistného zjistíte na OSSZ a u své zdravotní pojišťovny.

Vedení účetnictví by bylo na Vás → buď to zvládnete sám, nebo si na účetnictví někoho zaplatíte.

Jako OSVČ nemáte nárok na dovolenou a pokud byste se navíc nepřihlásil k dobrovolnému nemocenskému pojištění, ani na nemocenské. I v případě, že byste si nemocenské pojištění dobrovolně platil, byste prvních 14 dnů nemoci neměl nárok na nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]