Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velké dluhy z minulosti

Od: jaroslav* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den je mě 76 roků v 90 letech jsem si půjčil u KB větší častku Kč i když jistina půjčky ohodnocená krajským soudem několikrát přesahovala svoji cenou půjčku soud použil na vyrovnání věřitele tržní cenu 10%Měsíc po soudu mě KB znova zažalovala o úhradu dluhu - měl jsem jen holé ruce.Banka dluh prodala,Po 22 leteh ho koupila zpět a znovu mě zažalovala.Exekutor mě sebral peníze na pohřeb a část důchodu.Jeho nadlický cenou oceněný výkon zřemě asi do konce svého života neuhradím.Je možné že se předpokládá že když mě sebere peníze na léky a obžibvu že brzo zemřu a on se bude moci vrhnout na moje potomky s úhradou za svůj výkon a později dluhu KB . Dík za odpověď. J.

doplněno 15.08.18 12:29:

Na půjčku od státní KB byla potřeba v 90 letech jistina v mém případě udržovaný statek oceněný Krajským soudem na 2mil.Kč bez polí a luk.Půjčka měla hodnotu 1/3 jistiny.Negativní změna podmínek pro naplnění záměru a neochota banky upravit splátky mě donutila ke konkurznímu vyrovnání.Správce konkurzu použil tržní cenu na prodej statku.Nemohu dokázat že se pánové znali z tot.doby,předpokládám že ano.kupec dostal statek za hubičku a 6ha polí zadarmo.Mě zůstali jen holé rucea dluh k FÚ a KB.Paní soudkyně prohlásila že panu Ježkovi se privatizace zemědělství nepovedla a mě přesunula k dořešení na pobočky krajského později okresního soudu prakticky soudů o Vás bez Vás.Nabízíte že by pomohla insolvence ale jaká.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

4x

Budu reagovat jen na poslední část. Podle Vašeho popisu žádný majetek nemáte - mít nemůžete. V případě Vašeho úmrtí mohou dědicové Vaše dědictví (dluhy) odmítnout. Vymáhat jej pak od nich již není možné.

hodnocení

4x

@jaroslav - Je možné že se předpokládá že když mě sebere peníze na léky a obžibvu že brzo zemřu a on se bude moci vrhnout na moje potomky s úhradou za svůj výkon a později dluhu KB
Vaši potomci se mohou případného dědictví zřeknout či je odmítnout - tím je vyloučena možnost "vrhnutí se".

NOZ § 1484 Zřeknutí se dědického práva

(1) Dědického práva se lze předem zříci smlouvou se zůstavitelem; není-li jinak ujednáno, působí zřeknutí i proti potomkům. Kdo se zřekne dědického práva, zříká se tím i práva na povinný díl; kdo se však zřekne jen práva na povinný díl, nezříká se tím práva z dědické posloupnosti.

§ 1485

(1) Dědic má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout; smluvní dědic však jen, pokud to není dědickou smlouvou vyloučeno. Odmítá-li dědictví nepominutelný dědic, může dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu.

hodnocení

0x

Mě akorát zůstává rozum stát. Miliardy půjčené na různé H-systémy utopila KB v konzolidační agentuře, z ní to za pakatel koupily různé šmelinářské firmy a ty mají teď přednostní právo těžit z konkurzní podstaty a KB už to nezajímá.

Ale nějakého chudáka, co sotva leze, sedře stejná banka z kůže.

Zkuste si zjistit, jestli by vám vyšla insolvence.

ojohiletoc

Komerční banka v době vzniku kauz typu H-systém, má s dnešní Komerční bankou shodný pouze název.

Miliardy půjčovala KB, když jí vlastnil stát, stát si také následně tyto dluhy "umořil" v konsolidační bance. Dnešní vlastníci a banka s tím nemají nic společného.

Pán píše, že si půjčoval v 90. letech, takže ve stejné době, kdy banka odpouštěla stamiliony, ale neodpouštěla statisíce.

iz*
hodnocení

0x

Reaguji na doplnění otázky: »Správce konkurzu použil tržní cenu na prodej statku.« Jakou cenu byste chtěl použít, když ne tržní? Za vyšší než tržní by pravděpodobně neprodal a nižší by pro Vás byla nevýhodná...

doplněno 15.08.18 16:04:

@Clayman → v 90. letech nemusel (nevím, jak to tehdy chodilo) být před prodejem znalecký odhad nebo posudek?

Myslím, že zde jde o výši tržní ceny, kdy netušíme zda byla skutečná (nikdo by to za vyšší cenu nekoupil) nebo zda se pan Jaroslav domnívá, že byla podstřelená, aby kamarád nakoupil za hubičku větší majetek a jeho věřitelé v tom důsledku zůstali neuspokojeni.

A právě o tom posudku to může být. :)

jjirka
hodnocení

0x

Jenže tržní cena se dnes dosahuje dražbou, která je transparentní, elektronická, případně veřejná a jsou tvrdé postihy za pletichy,ale tenkrát byla tržní cena taková, kolik byl ochoten dát Franta, kterému jsem zavolal, že tady něco mám a dohodl jsem se s ním v hospodě.A banky byly rády, že se zbavily pohledávky,že mají čistý stůl.Vše je samozřejmě hypotetické, v ničem jsem nejel, ale tak to bylo .

sebod*

*smich**frajer**zed* Jiří, nemohu jinak. To je k tomu Tvému :" dražba je transparentní" atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]