Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výstupní prohlídka zaměstnance

Od: vendula* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem- bohužel jsem ani v nařízení a zákoně o specifických zdravotnických službácj nevyčetla, zda i zaměstnanec, který u nás pracoval jen 4 dny, musí zase podstoupit výstupní prohlídku. Je v kategorii práce- 3. Vím jinak že musí. Ale musí i po takto krátké době? 4 dnů? 16.7.2018 donesl nástupní prohlídku- vše v pořádku a 19.7.2018 ukončil pracovní poměr. MOc děkuji za odpověď, S pozdravem Vendula

doplněno 15.08.18 07:20:

Děkuji všem, již máme vyřešeno :) Naštěstí již bývalý zaměstnanec podepsal příslušné dokumenty alespoň zpětně formou prohlášení-na výstup prostě nešel... .

Je smutné, že zákon nemyslí i na nepoctivce. Pokud Vám zaměstnanec skončí ze dne na den a už nepřijde, je to pro zaměstnavatele velký problém i když vše dělá poctivě a dle právních předpisů... díky a všem přeji hezký den :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vyhl. č. 79/2013 Sb.

§ 13

(2) Výstupní prohlídka se provádí

a) při ukončení pracovněprávního nebo obdobného vztahu vždy, pokud

1. zaměstnanec vykonával práci zařazenou podle zákona o ochraně veřejného zdraví v kategorii druhé rizikové, třetí nebo čtvrté,

Jestliže je v závazném předpisu uvedeno "vždy", znamená to vždy. Mimoto bych jako zaměstnavatel chtěla být krytá.

zákon neuvádí jestli odpovědnost leží na straně zaměstnance nebo zaměstnavatele?

Ne.

Ale zaměstnavatel by měl umět doložit, že zaměstnanci tuto povinnost uložil a že ji zaměstnanec nesplnil. Nikdy nevíte, s čím může bývalý zaměstanec přijít.

hodnocení

0x

Ano, ale druhou věcí je to, jak ho k tomu chcete donutit. Pokud bych byl tím zaměstnancem, tak osobně bych se na to vyflákl.

hodnocení

0x

Dobrý den, také jsem u jednoho zaměstnavatele pracoval, myslím ve 2, a on věděl, že za měsíc končím, pověděl, že musím na výstupní prohlídku, ať si tam zajdu. Odvětil jsem, že pokud na ni nebudu písemně poslán, nikam nepůjdu (stálo by mě to dost peněz za dojíždění a tak...). Žádný příkaz jsem neobdržel a pracovní poměr zatím skončil, na prohlídce jsem nebyl. Pak pověděl, že mi papíry k tomu pošle poštou. Odvětil jsem, že klidně, ale že už nejsem zaměstnanec a jejich příkazy nejsem povinen plnit, že si měli vzpomenout, dokud jsem byl zaměstnancem přece, a hotovo. Bylo vyřízené a toto se stane s největší pravděpodobností i Vám.

olinl
hodnocení

0x
vendula:Tvůj nadřízený nebo ten, kdo podepisuje tvou výpověď tě chce pouze "finančně potrestat" či zbytečně "buzerovat", protože ze zákona může. Nikdo tě nedonutí k "závodnímu" lékaři na výstup. prohlídku jít, ale musíš mít již podepsanou "výpověď" ze strany zaměstnavatele k určenému dni a prohlídku oddalovat. Mě dal při ukončení pracovního poměru šéf velké významné firmy v Čechách podepsat prohlášení, že z časových důvodů(náhlé ukončení pracovního poměru) není možné podstoupit výstupní prohlídku a beru na zřetel všechny důsledky nepodstoupení této výstupní lék. prohlídky. Podepsal jsem prohlášení a to bylo vše. Byli jsme takto již předem dohodnuti právě kvůli oblíbenému "papírování" z jeho strany a mojí finanční a časové stránky. Podle slov bývalého šéfa je to pro obě strany nejrychlejší řešení.
etana*

Nesmysl. Zaměstnavatel jen tak z plezíru nebude utrácet peníze za výstupní prohlídku ( musí ji zaplatit) a popravdě, odcházející zaměstnanec přestává být pro něj jakkoli zajímavý, má jiné starosti než se starat o buzerování nějakého pro něj mrtvého. Je to za určitých podmínek jeho povinnost, výstupní prohlídku zařídit a jinak ohrožuje svoji firmu perzekucemi ze strany státní správy. Tak si nevymýšlejte, že jste se dohodli s nějakým vašim zaměstnavatelem není relevantní.

Zaměstnavatel sice nebude platit výstupní prohlídku jen tak z plezíru, ale až se mu jednoho dne stane, že se zaměstnanec vrátí s tím, že si u něj uhnal nemoc z povolání, tak by ještě rád byl, kdyby měl potvrzení z výstupní prohlídky. Při případném soudním sporu (a nejen v otázce nemoci z povolání) je zaměstnavatel ten, který tahá za kratší provaz a nebude-li mít dostatečné silné argumenty, soud se postaví na stranu zaměstnance a bývalého zaměstnavatele čeká pravidelná platba náhrad za nemoc z povolání.

vendula*
hodnocení

Děkuji za odpověď, též jsem si to myslela. Jen jsem si nebyla jistá i po tak krátké době. Bohužel se stalo to, že jsem byla na dovolené a kolegyně co mě zastupovala mu bohužel formulář na výstup nedala. Teď už ho asi těžko donutím... Pokud by člověk tušil, že po 4 dnech práce se zaměstnáním sekne, tak mu ty papíry nachystám předem...Toto se nám stalo poprvé :( A komunikovat s pánem již nelze :( Škoda, že zákon nemyslí i na tyto flákače...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]