Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčil jsem peníze

Od: goran* odpovědí: 15 změna:
PORADÍTE? v 07 / 2004 jsem ( dnes už to vím - bohužel ) půjčil peníze. Půjčil jsem je své známé, prý ji zachráním podnikání, říkala. Měla je vrátit 30. 9. 2004 a šlo o 500 000,- Kč. Dnes mi nebere telefony.
Půjčku jsme sepsali smlouvou o půjčce s 15% p.a. a se sjednanou smluvní pokutou 1% za každý kalendářní den. Vím, že je to dnes hrozně moc a jsem nakloněn rozumné dohodě. Dotyčná dle internetu dále podniká a to dokonce s DPH.
Sepsaná je : 1) SMLOUVA O PŮJČCE 2) SMĚNKA bez protestu ( bianko ), 3) směnečné vyplňovací prohlášení.
Nejraději bych to prodal ale nevím komu. Uvítal bych, kdyby se toho někdo ujal a vyřešil to ( samozřejmě za provizi. Děkuji i za případné rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x
Jestliže máte směnku, mělo by to být bez problémů. Doporučil bych se obrátit na právníka, zejména, jste-li ochoten platit za vyřízení záležitosti.
Hezký den.
goran*
hodnocení

dobrý den, děkuji za radu.právě to se mi moc nechce, je to zdlouhavé a asi by to bylo i drahé. už se mi nechce do toho strkat další peníze, navíc nemám jistotu, že exekutor ( u kterého to asi skončí ) bude úspěšný.
al bunda*

Opět bych řekl, ať s tím zajdete za právníkem pro radu. Pořád z toho můžete dostat alespoň část Vašich peněz. Je dokonce možné, že od Vás směnku právník odkoupí, nebo Vám poradí, kdo by to udělal. V každém případě, jestliže máte směnku, máte možnost dlužníkovi způsobit solidní problém. Máte dvě možnosti. Dostat alespoň část svých peněz, nebo přijít o půl milionu. Volba je na Vás. Pochybuji, že by Vám kdokoli při prodeji směnky dal celou částku. Popřemýšlejte o tom.
Hezký den.

goran*
hodnocení

Zajít si právníkovi o radu, to udělat můžu. Rád bych se poradil s nějakým dobrým právníkem ( v tomto oboru nemám přehled ). Pokud byste i v tomto dovedl poradit a nebo poradit, kdo by to mohl odkoupit, nezůstal bych v případě úspěchu nic dlužný.

Ještě se Vás zeptám : co s tou smluvní pokutou? Vím, že je vysoká ale to právě měl být " strašák " pro dlužníka.

8976*
hodnocení

0x
těmito problémovými případy případy se zabývají některé firmy, pozor však na vybírání zálohy předem, pokud jste z ol. kraje kontaktujte mail : iseko@seznam.cz, provize činí 20 % z vymožené částky od dlužníka. Navštivte právnickou kancelář a poptejte se na poplatky v tomto vašem konkrétním případě. V každém případě počítejte s tím že vymáhání takovýchto dluhů je během na dlouhou trať, takže se obrńte trpělivostí a přeji Vám štěstí ...

marie55*
hodnocení

0x

Přeji dobrý den,

v těchto případech je to skutečně běh na dlouhou trať. Je poměrně dost firem, které jsou slušné a dobře zaběhnuté a tyto pohledávky odkupují. Jinak, jelikož máte vše potřebné, podejte k soudu žalobu, vaši dlužníci by měli poměrně dost rychle obdržet platební příkaz k úhradě a pak následuje možnost exekuce, případně návrh na konkurs její firmy. Myslím, že na platební příkaz od soudu již budou reagovat, jinak je to z jejich strany dost velký hazard. Dále se vyplatí poptat a sehnat ještě někoho komu dluží a podat hromadnou žalobu. Předpokládám, že nejste sám, koho využili.

Z kterého jste města? Měla bych dobrý kontakt na úspěšnou firmu z Brna a pracují po celé republice.

Budete-li mít zájem, ozvěte se mi meilem, nakontaktuji Vás.

goran*
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za Vaší odpověď a projevený zájem

pošlete mi Váš mail, ozvu se Vám.

marie55*

Fajn, už jsem jim o tom předběžně nastínila situaci, souhlasí, jen by bylo dobré začít co nejdříve, jelikož nastává pomalu, ale jistě doba dovolených a to se vše jen zbytečně protahuje.

můj e-mail

Marie.Sheila@seznam.cz

marie55*

Zdravím,

Pro sys. : Děkuji za dobře míněnou radu či výtku, příště použiju poštu.

Krásný zbytek májového dne přeji

byznysak
hodnocení

0x
V te pujcce vidim velky problem a to doba splatnosti. Na soud musite v kazdym pripade nebo smenka do 3let propadne a penize uz neuvidite. V pripade smenek plati urcite promlceci lhuty. Vymahacske firmy prilis nedoporucuju.
goran*
hodnocení

Asi máte pravdu, soud bude nejjistější i když je to záležitost pomalá a drahá. Nezávislý právník mi ale tvrdí, že je dost času, protože na směnce není datum splatnosti ( je bianko ). Na smlouvě však datum splatnosti je a to 30. 9. 2004.

V každém případě Vám děkuji za příspěvek.

byznysak
Vas pravnik je peknej idiot. Casumocnemate. Promlcecidobausmenek, kterenemaji datum splatnostijsou3roky. Smenkakteranemadobusplatnosti ma svyvyhody a nevyhody. Tusim, ale zejstepsal, zeVamosobamelavratitpenizenekdyvroce 2004. Taknevimjakjste se na tom dohodli, ale pokudneninasmencesplatnostplati, zedluznikmusizaplatitceloucastkuvdobekdy ho vyzvete. Jestlizejste ho ktomuvyzvalvroce 2004 mate jeste par mesicuna to, abysmenkuuznalsoud a nebylapromlcena. Pokudpujdeteksoudupo3letechsoudsmenkuneuzna a Vyprijdeteovsechnyprachy. Vymahanipenez je nadlouhoutrat a vetsinoubezvysledne, ale tasmenkabudemithodnotuazvdobe, kdyjiuznasoud. Ted by jinikdoaninekoupil. Jinakvymahacskyfirmysouzlodeji. A smenkuod Vas nikdonekoupidraznezza50tisic. Mel jsteradsiinvestovat. Dneska by jste mel 10xtolik. Vkazdympripadenevestehlavu. Jedinamoznost je nechatuznatsmenkusoudem (prodlouzitpromlcecilhutu) a pak se danecodelat.

hawatt*
hodnocení

0x
Dobrý den - předem upozorňuji, že právník jsem a tato odpověď nebude drahá ;)
1) U místně příslušného krajského soudu je potřeba podat NÁVRH NA SMĚNEČNÝ PLATEBNÍ ROZKAZ a to ve dvou vyhotoveních. K tomu je potřeba na výzvu soudu zaplatit na účet soudu 4% z žalované částky, tj. 20.000,- Kč
2) Součástí tohoto návrhu musí být originál směnky(doporučuji proto podat osobně a na kopii návrhu si nechat orazit, že přílohou je směnka). - předpokládám, že je směnka vyplněna opravdu přesně tak, jak ukládá zákon směnečný a šekový, protože kdyby ne, pak tento návrh zamítnou.
3) Když byste chtěl tento návrh podat přes právníka pak náklady spojené s vymáháním Vaší pohledávky - včetně peněz za právníka - nese žalovana, tedy Vaše známá.
Myslím, že stojí za to za právníkem skočit. Už proto, že jí může napsat dopis, ve kterém bude jasně vyčísleno, na kolik jí to přijde, když nezaplatí hned a to může být dostatečným impulsem k okamžitému zaplacení.
goran*
hodnocení

:)moc vám děkuji za rozumnou radu. právě dnes jsem posílal výzvu dlužnici k zaplacení. celou věc jsem už konzultoval s právníkem a budeme to společně řešit tak, jak jste uvedl.

vše je vyplněno a podepsáno správně ( včetně směnky ) - to už jsem si zjistil. navíc dlužnice nemá žádný argument proti.pokud ještě mohu poprosit o jednu radu. jak se díváte na výši smluvní pokuty ( 1% ) denně. nehrajou tam roli tzv. dobré mravy?

hawatt*
jestliže to není ve směnce, pak bych chtěl pouze tzv. směnečný peníz a 6% úrok ročně... jinak by to zavánělo dokonce lichvou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]