Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od pracovní smlouvy

Od: lily* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, od září hledám novou práci ve školství. Na začátku července jsem podepsala pracovní smlouvu, která bude trvat až od 27.8.2018, ale naskytla se mi lepší pracovní příležitost a chtěla bych tedy od pracovní smlouvy odstoupit a podepsat pracovní smlouvu na jiném místě. Poraďte mi prosím jak mám teď postupovat. Stačí dát pouze řediteli, u kterého mám již pracovní smlouvu podepsanou vědět, že od 27.8. nenastoupím nebo musím podstoupit ještě jiné kroky? Již podepsaná pracovní smlouva obsahuje klasicky 3 měsíční zkušební lhůtu.

Děkuji!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Lily, já bych to neřešila odstoupením od smlouvy, ale písemnou dohodou se zaměstnavatelem.

Kdyby zaměstnavatel nechtěl na můj návrh přistoupit, nastoupila bych k němu a hned první pracovní den pracovní poměr zrušila ve zkušební době.

hodnocení

0x

Odstoupení zaměstnance od pracovní smlouvy zákoník práce neřeší, pouze možnost pro zaměstnavatele:

§ 33

(1) Pracovní poměr na základě pracovní smlouvy vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.
(2) Jestliže zaměstnanec ve sjednaný den nenastoupí do práce, aniž by mu v tom bránila překážka v práci, nebo do týdne neuvědomí zaměstnavatele o této překážce, může zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupit.

Podle občanského zákoníku lze od uzavřené smlouvy odstoupit v případě vážných důvodů - v případě pracovního poměru však jedině než vznikne pracovní poměr = než nastoupíte do práce.

Odstoupíte-li od smlouvy bez vážného důvodu, může po vás druhá strana nárokovat náhradu škody - a předpokládám, že "lepší pracovní příležitost" by případným soudem za vážný důvod pro odstoupení považována nebyla.

Měla byste tedy za ředitelem zajít a pokusit se dohodnout - ale počítejte jednak s tím, že vám nemusí vyjít vstříc, jednak s možnými sankcemi, pokud nenastoupíte. Připravte si žádost o odstoupení písemně a nechte si na jednom paré potvrdit ne/souhlas.

kolemdouci

"Již podepsaná pracovní smlouva obsahuje klasicky 3 měsíční zkušební lhůtu."

Oznami ze nenastoupi, nebo nastoupi 1. den a oznami ze dalsi den uz neprijde. O tom je prece zkusebni lhuta? Zadny souhlas nebo dohodu s druhou stranou nepotrebuje.

@kolemdouci - To může udělat vždycky, kdyby se zaměstnavatel dohodnout nechtěl - ale já dávám přednost slušnému jednání.

kolemdouci
Co je neslušného na tom oznámit, že nenastoupím do práce nebo další den nepřijdu když jsem ve zkušební době? Neslušnost by byla pouze nedat o sobě vědět. Paragrafy které jste tam kopírovala s tím nemají nic společného.
lily*
hodnocení

Však já bych slušně jednala. Slušně bych dala řediteli vědět, že do práce z nějakého důvodu nenastoupím. Nemám v plánu se jakkoliv dohadovat.

@kolemdouci - Když víc než měsíc předem vím, že to místo nechci, proč zbytečně komplikovat druhému práci?

lily*
hodnocení

Poradíte ještě někdo, prosím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]