Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlužím a nevím jak z toho ven

Od: oldajen25 odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, mám několik otázek a potřeboval bych poradit. Mám krátkodobou půjčku 36 tisic. U komeční banky dlužím 110 tisic ( 80 tis spotřebitelský úvěr, 30 tisic povolený debet na podnikatelským účtu). Jsem osvč a podnikám teprve půl roku. Banka mi zamítla restruktualizaci splátek (nejspíše z důvodu historie transakcí, kurzové sázení) a půjčku také nedostanu z důvodu, že nemohu doložit příjem. Čistý měsíční příjem mám 16 tisic a výdaje nejsou až tak velké (5tisic měsíční splátka bance, 2tis nájem), jenže nejsem schopen uhradit najednou tu krátkodobou půjčku 36 tisic a odložení splatnosti je příliž vysoké a než našetřím těch 36 tisic tak na tom hodně prodělam. Chci se zeptat, jestli má vůbec smysl chodit do komerční banky a žádat o sloučení půjček do jedný, což by mi v této sitauci pomohlo nejvíce, popřípadě nějaké půjčka která by mi pomohla uhradit tu krátkodobou půjčku, jinak když dám odložení splatnosti této půjčky, tak to vychází měsíčně cca 7 tisic a prakticky sem v pasti, jelikož mi z žádnýho měsíce nezbydou peníze a takhle to můžu odkládat třeba půl roku, než by se mi podařilo na to našetřit a zbytečně jim takto přeplácet je poměrně šílená představa. Nejlépe bych potřeboval tuto krátkodobou půjčku nahradit za jinou půjčku, která by byla dlouhodobá, něco jako úvěr u banky a se splácením bych neměl problém. + Ještě jedna informace - v žádným registru dlužníků nejsem a ani na mě nebyla uvalena exekuce. Za každou odpověď budu rád a předem děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

poiuztrewq
hodnocení

6x
Z duvodu viditelnych platebnich transakci - kurzove sazeni - nejsi a nemuzes byt pro zadnou instituci bonitni klient. I kdyby jsi mel prijem 50k mesicne. Je to narizeni CNB. Musis mit ted min. 3 mesicni bankovni vypis "cisty" bez hazardu a zkusit to jinde - idealne u nejake nebankovky. Jestlize nemuzes ale dolozit prijem mas smulu vsude. Hodne stesti
oldajen25
hodnocení

aha, děkuji za upřímnou odpověď. Takže to asi nejspíš ani nemá smysl tu banku kontaktovat a zjištovat možnosti ... hmm tak nejspíš asi nebude jiná možnost, než vše vyklopit rodičům, aby mi nějakým způsobem pomohli .. vlastně máma už to ví, té sem o tomto problému řekl a částečně mi půjčila, jenže sem udělal asi tu největší kravinu co sem mohl a znovu ty peníze prohrál, jelikož ty peníze co mi půjčila, tak nestačili .. Mám takový pocit, že když ji to teď všechno znovu řeknu, že už mi nebude vůbec věřit a navíc sme to tajili před tátou, ten až se to doví tak mě nejspíš asi něčim praští... a bohužel doví, jelikož máma nemá přístup k bankovnímu účtu, vše u nás v rodině zařizuje táta a máma už prakticky nemá co by mi půjčila ... táta to asi fakt nepochopí, pořád jen pracuje a snaží se ušetřit každou korunu. Já prakticky taky nerozhazuju, ale bohužel to sázení ve mě vyvolalo určitou závislost.

poiuztrewq
Doplnim, ze jestli podnikas teprve pul roku a uz ted dluzis cca 150k neni zrovna vizitkou zaruky. Jak je mozne ze nemuzes dolozit prijem? Navic jestli mas precerpany kontokorent... A tim sazenim jsi to zabil uplne... Radeji se neptam jaky jsi mel obrat na sazkovce... Banky vse vidi. Navic ted mas zaznam v BRKI se zamitnutou zadosti, ktera tam bude viditelna 1rok. Ta kratkodoba pujcka pocitam bude nejaka lichva na 30dni... Nevim od koho ji mas ale ta bude viditelna nejspis v NRKI. Postupne prodluzovani te srazi na uplne dno... Vse priznej doma nebo si pujc od kamaradu ci znamych...
oldajen25
hodnocení

Příjem nemohu doložit, kvuli tomu, že podnikám krátce (nepodával sem ještě daňové přiznání), takže bych musel podnikat alespoň rok. Ta krátkodobá půjčka je od zaplo.cz, od nich sem si půjčil už tolikrát, že mi ten limit zvedli až na takto vysokou částku. Jenže tentokrát to zašlo už tak daleko a nějak se mi to "vymklo" z rukou... Jinak děkuji za info, ohledně toho, že mám nějaké ty záznamy o tom jsem vůbec nevěděl, že bych mohl mít, jelikož mi bylo oznámeno, že v případě úspěchu té žádosti o snížení splátek budu mít záznam 4 roky... a jak říkáš, to postupné prodlužování je fakt moc, prakticky bych byl rád, když ten měsíc vždycky nějak utáhnu, ale ani po určitý době se nedostanu do + ... jinak přiznat se bude fakt těžký, prakticky mámě můžu říct, že sem jí lhal a že sem do toho znovu spadl, ale táta todle fakt nepochopí navíc snim podnikám. Vlastně i důvod, že snim pracuji je ten, že sem neměl peníze a v ty předchozí práci jsem měl ještě nižší plat a doprava... Troufám, si říct, že práce co dělam teď je vlastně horší, než byla ta přechozí a nejspíš si najdu něco novýho, poté co mu todle vše řeknu a nějakým způsobem mi půjčí na ty dluhy ... jestli tedy půjčí

etana*
hodnocení

5x

1. naklusat na nejbližší psychiatrii a požádat o pomoc se závislostí

2. přiznat se rodičům, ale nic si od nich nepůjčovat- ani od nikoho jiného

3. sehnat si finančního poradce, který poradí s oddlužením

4. najít si pořádně placenou práci, ne na ruku, ale pěkně hlavní prac. poměr, vzít na vědomí, že pár let budeš makat jak barevnej za pár korun, které ti zbydou po splátce

5. vyhodit televizi s reklamami na zaplo, sázení a dovolené na splátky.

Vlastně bod 5. doporučuji hned po té psychiatrii.

Nežertuji, sám se z toho nevyhrabeš.

pohanka*

S tou televizí souhlas, ale omezit i počítač.

oldajen25
hodnocení

děkuji za radu, Ono je to spíš už takový, že je to prakticky všude, člověk to slyší v rádiu ve zprávách jakmile je to cokoliv co se týče sportu, tak moje první myšlenka je buď vzpomínka na to jak sem sázel a kolikrát sem znovu začal jen stim, že si vsadim já nvm třeba 100 kč jen tak pro zábavu a že budu sledovat zápasy, ale vždycky to přerostlo v něco víc co sem nedokázal kontrolovat. Pořád dokola si říkám, že je to nesmysl, že je to o náhodě a o štěstí, hlavně jakmile člověk prohraje nějaký peníze, tak by měl samozdjřemě přestat a třeba to zkusit jindy když už ... ale já sem bohužel ten typ co nepřestane dokud všechno neprohraje co jde .. možná i lepší, že mi v ty bance už nepujčí, to by ten dluh mohl přerůst přes hlavu. Hlavně sem tak nějak ztratil tu hodnotu těch peněz, dřív každá tisicovka byla pro mě tak moc, ale pak když sem prohrával celý výplaty tak sem si na to prakticky už zvykl ... škoda, že sem tomu nemohl nějak zabránit. Už jen na tom začátku sem to tam začal sázet po tisicovkách a přitom sem ani nevěděl pomalu na co sázim .. Ale nedá se nic dělat, jakmile to člověk v sobě má, tak je to asi nejspíš doživotní abstinence. Samozřejmě, že dříve, když sem si koupil pár losů na poště a chodil na tu poštu čimdál častěji, tak mi možná mohlo doklapnout, že mám nějaký sklonu k hazardu ... asi bych to nazval zaslepení a člověk nevidí vlastní chyby.

pohanka*

Jak všude? Já jsem si ještě ničeho ničeho nevšimla. A natož ještě koukat na nějaké zápasy. To je podle mne ztráta času.

Buďto aktivně sportovat, nebo nyní chodit plavat, anebo chodit do práce a na brigádu.

sebod*

Jít do oddlužení se 140.000 dluhu? To si děláš p.del, ne?

oldajen25
hodnocení

Nejspíš máš pravdu, je to spíš tim, že to už mám v sobě, a teď si těchto věcí všímám víc, než když sem ještě nebyl závislý. Rád jezdím na kole, ale bohužel tak nějak nemám moc skim, měl sem jednoho dobrýho kamaráda, se kterým sem trávil většinu času, a třeba na pc sem neměl ani čas ..., ale našel si holku a teď se skoro nevýdáme. Též bych si měl najít holku a myslím si, že by to můj život hodně změnilo a to k lepšímu.

hodnocení

3x
Nejlepší máš si půjčit v rodině.
A HLAVNĚ!
Přestat sázet. Ne od pondělí. Teď hned, okamžitě.
Protože, jak na to koukám, ty jsi všechno prohrál.
oldajen25
hodnocení

Cenim si tvé rády. Při posledním sázení sem se rozhodl, že stim končim, podal sem žádost o smazání účtu .. co se nestalo, nabídli mi určitý bonus, stim, že tu žádost nechám stornovat ... dobře, řekl sem si, bonus si vemu a prakticky si ty peníze vyberu pryč a uteču a už nikdy nevsadim ..., ale po pár dnech mě to znovu nalákalo a prohrál sem další peníze... Je to fakt až neuvěřitelný, jak v jedny chvíli si je člověk fakt jistý, že na to už nikdy v životě nesáhne a třeba po týdnu ty chutě znovu příjdou ... Jinak se to semnou táhne asi tak rok, začlo to loni sázkou na ms v hokeji, tim, že jeden kolega v práci mě na to tak nějak nalákal (společnej tiket), pak sem začal sázet sám a bohužel v sobě našel tu vášen pro hraní ... možná to bylo způsobeno i nudou pak po čase sem v tom začal hledat něco víc, takový ty nesmysli, že by se tim dalo živit a tak ... a máš pravdu všechno sem prohrál, peníze co mi naspořili rodiče, a všechny své vydělané peníze za 1 rok + ty napučování jak sem zde uváděl...

pohanka*

Aha, tohle jsem přehlédla - tak opravdu, kde není vůle, musí pomoci léčba.

pohanka*
hodnocení

3x

Zvýšit příjmy. To je žalostně málo na dnešní dobu. Sice máte něco v plánu, tak to učinit, anebo sehnat na celé víkendy brigádu a pořádně makat.

Pokud bude někdo půjčovat, tak ne peníze do ruky! Ale sám si řekneš, že to chceš poslat na ten a ten účet, třeba si sednout spolu k počítači, a co je internetové bankovnictví snad víte.

Sám musíte chtít, ne jen si sypat popel na hlavu.

Zvýšit příjem, proč ne. To nikdy není na škodu.

Ale pokud nepřestane sázet, nestačí mu ani sto tisíc na měsíc.Takže přestat sázet a pokud to nezvládne sám, nezbývá, než jít na léčení.

poiuztrewq
hodnocení

3x
Ciste ze zvedavosti... jak jsi dopadl?
oldajen25
hodnocení

Zatím sem ještě nepodniknul žádný krok, každý den nad tím přemýšlím, jestli přece jen neni nějaké řešení, jak se vyhnout přiznání rodičům ... Ty teď byli týden na dovolený a nechtěl sem jim to kazit .. Tak nějak hledám vhodný moment, kdy jim to říct... Máma si myslím, že to nějak ještě přežije, ale až to řeknu tátovi, ten je na peníze hrozně háklivý, tak nějak pořád jen pracuje a šetří každou korunu, ale taky dost pije ..., takže mu to musím říct, až bude střížlivý, ale bojim se, že se pak ožere a bojim se co provede, už teď mi příjde, že ho ten "život" tak nějak moc nebaví a dost často řeší problémy pitím ... Ještě mám tak 10 dní než budu muset už nějaké věci platit a na který mít nebudu ..., možná bych měl lepší jim to říct hned než to oddalovat ... Kdybych s tátou nepracoval tak by to bylo asi snažší mu to říct. Jinak od té doby co sem tu psal o svém problému sem nevsadil ani korunu, ale samozdřejmě čim delší dobu nesázim, tak ta touha tam začíná být. Tak nějak, když se snažím přemýšlet o svém problému tak mi vždcyky v hlavě vyjede řešení abych aspoň na tu krátkodobou půjčku vydělal sázkama, což vím, že je blbost, ale kolikrát sem měl už takhle na hraně a tak nějak mě to z toho vždy vytáhlo ... ale když pak budu říkat rodičům, že sem prohrál i tu výplatu co mi teď přišla, tak sem jasnej adept na léčení. Jinak děkuju za optání, ale situace se zatím nezměnila.

oldajen25
hodnocení

Tak sem vše řekl rodičům a pomohli mi uhradit ty nejdůležitější platby stim, že musim zrušit účet u sazkový společnosti. Máma byla hodně zklamaná poté co sem jí kdysi slíbil, že už sázet nebudu a teď sem jí musel říct, že v tom zase lítám, takže už mi nevěřila, ani teď mi nevěří, když sem přišel do pokoje, tak sem měl zamknutý šuplík, který nikdy nezamykam, takže mi prohledávala věci, ale chápu to, chce mít jistotu, že už sázet nebudu. Táta to snaší taky dost těžko a dostal sem podmínku, že jestli ještě jednou něco vsadim, tak že půjdu z baráku. Takže teď dlužím bance 80 tisic a rodičům 110 tisic. Rodiče vážně dělají vše pro to, abych už nevsadil, např. že mi budou kontrolovat účet každý měsíc a že musím omezit čas na pc. Moc si toho vážim, že mi pomohli a nechci je znovu zklamat. Rovnou sem zrušil i profily u těch nebankovních půjček aby mě to nelákalo a aby mi už neposílali, že mi nabízí 100% slevu na další půjčku zdarma ... Věřim, že si získám zpět důvěru rodičů a už hlavně kvuli sobě v tědle nesmyslech nebudu pokračovat.

rv*

Držím palce, ať to zvládneš. Byla by škoda si takto ničit život.

hodnocení

1x

V první řadě se zbavit závislosti na sázení. Vůli zřejmě nemáte, takže vyhledat odbornou pomoc. Pak si najít rozumné zaměstnání, protože podnikání Vám očividně nejde. Následně se pokusit přesvědčit příbuzné, že už jste v pořádku a poprosit je o finanční výpomoc, což bude asi problém a v případě Vaší matky bych s Vámi vyrazil dveře. A hlavně se nesnažit likvidovat půjčky dalšími půjčkami. To je cesta do pekel.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

to mi jako chce nekdo rict ze pokud treba prosazim 5 litru mesicne tak mi nikde nedaji pujcku? ne zebych ji potreboval ale to je nejake divne ne?

pro tazatele, vybijet jednu pujcku druhou pujckou je jista cesta do pekel

hodnocení

1x

@jurajjuraj - pokud treba prosazim 5 litru mesicne tak mi nikde nedaji pujcku?
Nemusejí - ze zákona vyplvá povinnost prověření úvěruschopnosti žadatele a to víceméně jakkoli:

Z. č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru

§ 86 Posouzení úvěruschopnosti spotřebitele

(1) Poskytovatel před uzavřením smlouvy o spotřebitelském úvěru nebo změnou závazku z takové smlouvy spočívající ve významném navýšení celkové výše spotřebitelského úvěru posoudí úvěruschopnost spotřebitele na základě nezbytných, spolehlivých, dostatečných a přiměřených informací získaných od spotřebitele, a pokud je to nezbytné, z databáze umožňující posouzení úvěruschopnosti spotřebitele nebo i z jiných zdrojů. Poskytovatel poskytne spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud z výsledku posouzení úvěruschopnosti spotřebitele vyplývá, že nejsou důvodné pochybnosti o schopnosti spotřebitele spotřebitelský úvěr splácet.

(2) Poskytovatel při posouzení úvěruschopnosti spotřebitele posuzuje zejména schopnost spotřebitele splácet sjednané pravidelné splátky spotřebitelského úvěru, a to na základě porovnání příjmů a výdajů spotřebitele a způsobu plnění dosavadních dluhů. Hodnotu majetku přitom zohledňuje tehdy, jestliže ze smlouvy o spotřebitelském úvěru vyplývá, že spotřebitelský úvěr má být částečně nebo úplně splacen výnosem z prodeje majetku spotřebitele, nikoli pravidelnými splátkami, nebo jestliže z finanční situace spotřebitele vyplývá, že bude schopen splácet spotřebitelský úvěr bez ohledu na své příjmy.

jurajjuraj*

tak to by me nenapadlo ze kontrolujou i tohle, zas na druhou stranu, pokud sazim online tak jasne, jde to z uctu, ale pokud sazim treba v trafice tak nezjisti nic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]