Nejste přihlášen/a.
Ahoj, přečetl jsem tady dotaz o výživném a napadla mě jedna věc. Žijeme spolu s přítelkyní na psí knížku asi 10 let. Máme dvě děti. Bydlíme v mém bytě. Vše platím já, přítelkyně z mateřské platila jídlo a věci dětem.
Čistě hypoteticky. Kdyby se něco stalo a šli jsme od sebe. Nemůže po mně zpětně chtít zaplatit výživné za celou tu dobu? Jak bych doložil, že jsem se o děti staral, platil nájem, jídlo, benzín, léky všechno já a že je tedy neživila jenom ona z mateřské?
Pokud žijete s přítelkyní ve společné domácnosti a hospodaříte spolu, tak se vycháhzí z toho, že se ohledně výživy svých dětí s přítelkyní domluvíte a není potřeba nikomu přiznávat žádné výživné. Vy zajišťujete střechu nad hlavou, přítelkyně zase péči o děti.
Výživné se přiznává zpravidla nejdřív od data, kdy zrušíte společnou domácnost, to jest zejména když se jeden z vás odstěhuje ze společné domácnosti.
@vyzivne - Nemůže po mně zpětně chtít zaplatit výživné za celou tu dobu?
Teoreticky může - až 3 roky.
NOZ § 922
(1) Výživné lze přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne.
Záleží na tom, zda a v jakém rozsahu by soud přijal vaše případné důkazy.
Jak bych doložil, že jsem se o děti staral, platil nájem, jídlo, benzín, léky všechno já a že je tedy neživila jenom ona z mateřské?
Těžko - možná výpisem z účtu za nájem, ale ten platíte za byt, který je výhradně vaším vlastnictvím a že tam partnerka s dětmi žije "zadarmo" je čistě vaše věc. Péči o děti možná svědecky, ale byla-li paní na mateřské = doma, bude zase větší díl na ní, viz
§ 913
(2) Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.
Pokud byste se po případném rozchodu na výchově a výživném spolu dohodli, není nutno ani řešit soudně (ale písemná dohoda s ověřenými podpisy je jen doporučena) - v opačném případě by byl nutný návrh na úpravu poměrů nezletilých dětí - tedy (zjednodušeně) komu mají být svěřeny do výchovy a kdo a kolik bude platit výživné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.