Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou žalobu podat

Od: jakouzalobu odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

pronajímal jsem si byt, ale pronajímatel mi nevrátil kauci. Argumentuje tím, že musel platit činnost, která je ze smlouvy zcela jasně jeho náklad a nemá tedy právo to po mně požadovat.

Mohu tedy podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, nebo musím podat jinou (jakou) žalobu? Myslel jsem, že bych do žaloby na vydání obohacení doložil veškeré důkazy svědčící v můj prospěch. Vzor takové žaloby mám. Pokud by tedy dlužník (pronajímatel) měl nějaké argumenty proč nechce peníze vyplatit, soud nařídí jednání, kam bych si sebou již pozval advokáta je tak?

Děkuji za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, vzhledem k tomu, že zde logicky neuvádíte zcela jasné a přesné informace, jestli je podání žaloby vůbec oprávněné a je šance u soudu na úspěch, tak bych Vám doporučil navštívit toho advokáte hned. S ním si o problému pohovoříte, ukážete mu veškeré dokumenty a on posoudí, jestli je to žalovatelné a tu žalobu může i přesně formulovat a podat (nebo Vám to rozmluví, protože žijete v omylu nebo jde o částku, pro kterou se soudit je luxus - soudit se není levné). Zdravím!

doplněno 23.07.18 20:55:

jakouzalobu - neřekl bych, že nikdo neví, ale spíše Vy odmítáte pochopit dobré rady .

hodnocení

1x

@jakouzalobu - pronajímatel mi nevrátil kauci. Argumentuje tím, že musel platit činnost, která je ze smlouvy zcela jasně jeho náklad
Předpokládám, že (stejně jako smlouvu) máte výše uvedené pronajímatelovo prohlášení písemně.

V tom případě vezměte tyhle a případně i další doklady a na advokáta se obraťte rovnou - často stačí výzva právního zástupce k tomu, aby se případný dlužník umoudřil. Aniž bych vás podceňovala - vzor žaloby ještě neznamená, že ji rovněž správně podáte.

iz*

Vzor žaloby hlavně neznamená, že jde o správný druh žaloby.

V případě vrácení jistoty (tzv. kauce) by podle tazatel neměl žalovat o vydání bezdůvodného obohacení, ale měl by by žádat vrácení jistoty.

iz*
hodnocení

1x

Také poradím obrátit se advokáta hned. Stáhnout odněkud vzor žaloby a teprve poté se zajímat, jakou žalobu bych měl vlastně podat, podle mne není postup, který by dával nějakou šanci na úspěch.

hodnocení

1x

@jakouzalobu - Dekuji. Takze nikdo nevi.

Není zač. Nikdo neví, protože nikdo nezná vaši smlouvu ani argumenty pronajímatele ani vzor žaloby, který jste si někde našel.

jakouzalobu
hodnocení

Dekuji. Takze nikdo nevi.
iz*

Máte pravdu, nevíte. Ale kdybyste si přečetl rady, porozuměl jim a neodmít(a)l je, věděl byste... (Nikdo tu vědomě neposkytne radu člověku, který je na nejlepší cestě si uškodit.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]