Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny přítomné,
můj dotaz zní:
Kdybych měla vlastní krámek, prostě obchod s nějakým zbožím, jak je to v případě, že bych chtěla prodávat výrobky od někoho, kdo ale nemá ŽL? Je to vůbec možné?
Chápu to tak, že já musím prokázat, odkud zboží mám, takže potřebuji fakturu. Tu mi ale někdo bez ŽL přeci nedá. Přitom ale kdokoli může prodávat svoje výrobky bez ŽL, pokud nepřesáhne určitou částku za rok, ne?
Vůbec se v tom nevyznám, tak budu ráda za jakékoli případné odpovědi a připomínky
Díky
Kolik by těch výrobků asi mělo být?
Vy s tím problém nebudete mít žádný. Fakturu Vám může vystavit i nepodnikající soused, případně s ním můžete uzavřít kupní smlouvu na cokoliv.
Problém ale může (a pravděpodobně i bude) mít ten výrobce. Za neoprávněné podnikání mu hrozí nemalá pokuta. Podle mne by v případě opakovaného prodeje nebo jednorázového prodeje většího počtu výrobků těžko prokázal, že je např. vyrobil pro vlastní potřebu, následně si to rozmyslel a prodal je.
Provozuje-li (vykonává-li) někdo činnost za účelem dosažení zisku, jde o podnikání, k němuž potřebuje živnostenské oprávnění.
@juicy - kolik lidí prodává třeba na Fleru a ŽL nemají, resp.ho tam aspoň nemají psaný
Což jsou dvě různé věci.
Můžete se podívat např. na ares, stačí zadat jméno.
V první řadě by ale asi bylo vhodné se zeptat přímo dotyčných, zda by s vámi vůbec spolupracovat chtěli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.