Nejste přihlášen/a.
Ve školství prachy obecně nejsou a je jedno, jestli jde o školu státní, nebo soukromou, byť v žádném případě nevěřím tomu, že si učitel v soukromé škole vydělá polovinu toho, co ve škole státní, jak píšeš. Otázkou je, pro člověk s vystudovanými dvěma jazyky pracuje ve školství?! Proč nejde pracovat do překladatelské agentury, proč si neudělá svojí? Proč si na tlumočení neudělá živnost? Proč nezkusí místo delegáta pro nějakou cestovku? Proč nenabídne své služby nějaké francouzské nebo španělské firmě působící na českém trhu? Filozofická fakulta je dnes člověku při hledání práce užitečná asi jako mrtvému zimník, ale pokud budu mít opravdu vystudované dva jazyky, najdu slušně placenou práci během jednoho odpoledne!
jobs.cz/...
Jetli jí překlad jedné strany trvá "hodinu, dvě", pak v tý škole marnila čas a měla by jít ke kase do supermarketu. Já třeba angličtinu vystudovanou nemám, ale jednu normostranu do 30 minut fakt zvládnu...
Z višně spad ten, kdo tvrdí, že 30 čistého má učitelka. Nemá. Nedávno jsem chtěla jít na malý úvazek a po přepočítání jsem se stěží dostala na 22 čistého. I s odměnami, slibovanými, ale nenárokovými.
Jezevče, normostranu za 30 minut dělá kde kdo, ale když se na ty překlady pak podívám, tak je mi špatně.
No a konečně něco pro tazatele: soukromě učím "naplno", za určitých podmínek se to dělat dá. Maminka si jen musí umět říct, co chce. A přesto - nechtít to hned. Já se už 4 roky piplám a nyní to konečně vypadá, že bych mohla vydělávat aspoň přibližně to, co bych chtěla (řekněme že něco málo pod částku, kterou bych měla ve škole). Ale je pravdou, že takhle malilinkaté podnikání není práce, to musí být Váš život, jinak se člověk zblázní. Není to jako přijít do fabriky, makat 8 hodin a jít domů. Makám 10-12, 5 nebo 6 dní v týdnu, plno studentů už je se mnou 3 a víc let, mám mezi lidmi nějaké jméno, studenti jsou vděční, moji práci oceňují a váží si jí, takže si můžu klást podmínky jako třeba maximální počet rušených hodin a můžu si vybírat studenty. Toť ve zkratce k soukromému učení "naplno". Jinou možností je vybírat firemní výuku v jazykovkách, ale jen skupinové kurzy, ty nebývají rušeny. Jsou i lokace, kde se najde úvazek na celý den v jedné firmě, ale to jen větší města a je to pro lepší lektory.
Ještě jsem si vzpomněla, že se ŠJ a FJ může maminka chtít větší sazbu než za angličtinu. Já bych to tedy určitě zkusila, jestli je schopná dělat sama na sebe.
Nedávno jsem dostala poptávku na překlad, který měl být dle zadavatele "nejen překladem, ale přímým ekvivalentem původního textu v textu cílovém včetně stylu a celkového vyznění textu". Úplně jsem znejistěla, jestli to, co dělám, je správně, protože já takhle překládám KAŽDÝ text! Pak to nemá trvat věčnost, že
Ono se to někdy dá udělat snáze, ale pak přijdou 3 výrazy během jedné stránky, z nichž každý dohledávám, přemítám, luštím stohy textů, abych našla přesně ten jeden správný... a na to je několik desítek minut málo.
Jednak záleží na lokalitě, jednak i na to, co paní kromě FJ a ŠJ může nabídnout. Jen znalost jazyků asi stačit nebude.
Vy se pohoršujete nad tím, že "v zahraničních firmách působících v ČR chtěli angličtinu a ne jazyk země, ze které firma pocházela" - to není "česká práce", ale jednotný "firemní jazyk". Na každou pozici není nutno znát řeč země, ale je jen potřeba se umět s kolegy domluvit. Vidím to u Rakušáků, kteří tu mají pobočku a podobný požadavek.
Není pravda, že by soukromé školy neplatily suplování nebo přesčasy → platí. Nebo vyučujícím kompenzují práci "navíc" jinak. (Možná, že maminka měla při hledání nového zaměstnání "smůlu", že narazila na školu, kde majitel "šetří" na nesprávném místě.)
V některých soukromých školách jsou oproti státním školám platy o něco nižší, ale nejsou poloviční. Majitelé těchto škol argumentují tím, že s učiteli na rozdíl od veřejných škol uzavírají pracovní poměr na dobu neurčitou, takže jim dávají větší jistotu.
"Práci zadarmo" nedělají učitelé v žádných školách. Jde o práci, která je součástí jejich pracovní náplně, a která je zahrnuta v jejich platu. Pracovní úvazek učitele činí 40 hodin, z toho přímá vyučovací povinnost činí jen něco málo přes polovinu úvazku. (Všichni učitelé musejí vykonávat další související práce.)
Práce ve školství má svá specifika, největší šance najít práci ve školství je v době od ± dubna do ± poloviny června → tj. v době, kdy se připravují a sjednávají úvazky na příští školní rok. Další → už o něco nižší šance bývá před koncem prvního pololetí (prosinec - leden). V průběhu školního roku pak jen nárazově → v případě dlouhodobé nemoci některého učitele, odchodu některé učitelky na mateřskou dovolenou apod.
Nevýhodou je maminčin věk, spousta zaměstnavatelů dává přednost zaměstnancům tak do 35 let, občas do 40. Možná by nebylo od věci zkusit radu @Naufrago a pokusit se sehnat soukromé hodiny.
Jestli má maminka praxi v cestovním ruchu, mohla by si složit průvodcovské zkoušky a zkusit se živit jako průvodkyně. Jezdí k nám dost cizinců, kteří dávají přednost starším zkušeným průvodcům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.