Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemohli mě pominout při vyřízení pozůstalosti

Od: petrkucera odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Před 10 měsíci mi zemřel otec, teoreticky nemajetný. Bydlel u bratra, na něhož dům krátce před smrtí přepsal (zjistil jsem z katastru). Oficiálně tak vlastnil jen auto (konto v bance neměl, všechny peníze za důchod + nemohoucnost, tj. cca 25 tis. měsíčně, mu chodily složenkou - žádnou našetřenou částku či jiný majetek však bratr po jeho smrti nepřiznal). Dosud mě ohledně pozůstalosti nikdo nekontaktoval. Nemohl jsem být pominut? Žádný zákonný důvod pro příp. vydědění nebyl. Pohřeb (resp. zpopelnění) zařizoval bratr. Mohu se někam obrátit pro informace, v jakém stavu dědické řízení je? (vůbec netuším, kde zjistím notáře, který to má či měl na starosti)... Děkuji moc za radu. Petr

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

@petrkucera - Dosud mě ohledně pozůstalosti nikdo nekontaktoval.
Notář nejprve kontaktuje toho, kdo vypravil a zaplatil pohřeb - tedy vašeho bratra. Pokud otec vlastnil pouze vozidlo, mohl být uplatněn

Z. č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních

§ 154 Pozůstalost s majetkem bez hodnoty nebo nepatrné hodnoty

(1) Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby.

V praxi bývá obvyklé, že po zastavení dědického řízení notář žádné další úkony ke zjišťování dědiců neprovádí a tedy ani nezve k dědickému řízení, nejedná-li se o dědice závětního.

Pokud se cítíte pominut a nechcete se ptát bratra, obraťte se přímo na notáře, který dědictví projednává či projednával. Kontakt lze zjistit dotazem na okresní soud dle posledního bydliště zemřelého.

hodnocení

3x

Mohli. Pár takových případů znám.

hodnocení

2x

Zavoláte bratrovi a zeptáte se. Když nebude sdílný a nebude vám chtít nic dát, najmete si právníka a budete řešit spor. Kde není poptávka, není důvod řešit ... Třeba má váš bratr od otce vaše písemné vydědění. On totiž dědit by chtěl každý, ale starat se o nemohoucího nechce nikdo. Nezaslouží si váš bratr úctu a díky za dochování otce? Nezaslouží si za pro vás nepředstavitelné potíže odměnu a klid?

Jen doplním, že pokud by tazatele otec vydědil, notář by si jej také pozval a vydědění mu oznámil.

pokud by znali jeho adresu...

majsterjoe*

Notář a nedokázal by si zjistit něčí adresu? Ale no tak. Leda že by byl dotyčný bez domova a žil někde na samotě v boudě v lese.

Notář není všemocný... Na třetím soudu bez přítomnosti obžalovaných se zjistilo, že půl roku sedí v jiném okrese v kriminálu. Obhájce ani soudce to nevěděl. Řekla to jejich sestra z publika... A notář že má pravomoc větší než PČR?
majsterjoe*

to docela koukám, notář pochopitelně nemá větší pravomoci než PČR, ale za to má více možností.

pohanka*
hodnocení

2x

Jak správně některé příspěvky uvádějí, tak to lze a nic se od notáře nedozvíte.

Já jsem toho důkazem, mohu to potvrdit.

Ale protože jsem s pozůstalou osobou byla v kontaktu, tak mi to od ní bylo sděleno. Nic nezbylo. A tudíž se ani potomkům nedává nic vědět. /Šetří se náklady - papír, obálky, poštovné./

Vždycky se to dá zaonačit, aby na účtě, nebo v pozůstalosti nic nebylo, a zvláště, pokud byl otec nemohoucí, tak o všem rozhodovala rodina, u které bydlel.

Okresní soud vyrozumí notáře podle bydliště, kde zesnulý naposledy bydlel. Notář kontaktuje dědice a vypravovatele pohřbu.

Takže můžete začít třeba u toho okresního soudu.

Já osobně bych nejprve došla na matriku /kam spadal bydlištěm otec/ a tam bych se optala, kde poslat žádost o informace.

Je dobré mít sebou úmrtní list otce a Váš rodný list, kde je otec uveden.

hodnocení

1x

Doba za kterou se začne dědictví vyřizovat (notář Vás vyzve ke schůzce písemně) je někdy dosti dlouhá. Někdy to trvá 2-3 měsíce, někdy i o hodně déle (hlavně ve větších městech). Jak zjistit jméno notáře:

Dědictví bude vyřizovat notář, který je místně příslušný podle trvalého bydliště Vašeho otce, takže nejsnazší co můžete udělat, je zkontaktovat příslušné notáře a zjistit, který dědictví řeší nebo si zavolejte na příslušný okresní soud a zjistěte tuto informaci tam.

:)

bezplatnapravniporadna.cz/...

dedic
hodnocení

1x

Otec byl nemohoucí a vlastnil auto. Pravděpodobně starší auto a také mohl dostat na něj příspěvek od sociálky. Při nedodržení podmínek se příspěvek vrací. Ale to je jedno.

Notář odhadl auto, od této částky odpočetl výdaje za pohřeb a vyšla nula nebo minimální částka, která do dědictví nejde.

Kde nic není, tak ani smrt nebere.

vernon
hodnocení

0x
Pokud tvůj otec nic kromě domu a auta neměl, co chceš zdědit? Případné dluhy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]