Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedodrzeni prace prescas

Od: tomtomm odpovědí: 20 změna:
Dobry den, kdyz nebudu delat 8h tydne prescas ...co mi hrozi?Jen vytikaci dopisy a vypoved bez odstupneho?Jsem ve vypovedni lhute ...nasel jsem si lepsi praci ...ale sidi me najednou na premiich a praci prescas tedy urcite delat nechci.Dekuji za rady.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek66
hodnocení

0x

Nepíšeš jestli jsi THP nebo dělník..podle toho se to taky určuje. THP nemají nárok na proplácení přesčasů, ale vyžadují se od nich x hodin zadarmo v roce. Dělník musí dostat zaplaceno. To, že tě krátí na premiích je docela běžný a státem řízený bič v rukou zaměstnavatelů..s tím nic neuděláš:)

bfds
To, že THP pracovník musí dělat přesčasy zadarmo, není obecně rozhodně pravda.
krtek66

každej běžně vychcanej zaměstnavatel ti napíše do smlouvy, že mzda/plat (zas se tu pojďme rypat ve slovíčkách) zahrnuje i případnou práci přes čas...

bfds
To není rozhodně běžné, mně se to nikdo nepokusil nikdy podstrcit a ani bych to neodepsala. Takže nepište, že THP pracovníci musí dělat přesčasy zadarmo, není to pravda.

@krtek - každej běžně vychcanej zaměstnavatel ti napíše do smlouvy, že mzda/plat (zas se tu pojďme rypat ve slovíčkách) zahrnuje i případnou práci přes čas...
Pak záleží na výši odměny za práci - vzhledem k tomu, že se jedná o dohodu, nemusí to "každej běžně vychcanej" zaměstnanec podepsat. Ostatně i v tomto případě je rozsah přesčasové práce omezen:

ZP § 114

(3) Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší, je-li mzda sjednána (§ 113) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné takto sjednat, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné sjednat nejvýše v rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok a u vedoucích zaměstnanců (§ 11) v mezích celkového rozsahu práce přesčas (§ 93 odst. 4).

krtek66

bfds: ještě jsem nezažil firmu, kde by THP dostávaly zaplacený přesčasy. I když budu v práci sedět 10hodin denně, tak do výkazu napíšu 8ky. To, že si za přesčasy vezmu náhradní volno nebo půjdu z práce dřív to je běžný. Ale nikdy ne peníze navíc. Viz. paragraf jedubabicky.

@krtek66 - V každé firmě jsem měla a mám přesčasy zaplacené. Zřejmě bude záležet na výběru ;)

bfds
Krtek66: Ale ten paragraf platí, pokud něco takového podepíšete, jinak ne. Jestli vy děláte přesčasy zadarmo, tak vaše věc (asi vám ta práce nebo plat stojí za to), všichni takhle ale nefungují.

tomtomm
hodnocení

Jsem elektrikar - delnik.Mohu tedy odmitnout je delat?
jenda2*

Píšete, že jste ve výpovědní lhůtě. Proč tedy řešíte nařizované přesčasy? Naprosto s úsměvem jen sdělte, že přesčasy neděláte a tečka. Nakonec by vám ani nezaplatili, když uvádíte šizení ve mzdě. Přesčasy jsou vyjímečná událost, nikoli standard. Tedy pokud nechcete.

hodnocení

0x
Odmítnout práci přes čas byste mohl ve dvou případech. Bylo by to víc než 8 hodin za týden (V tom případě byste musel s prací přes čas souhlasit), nebo byste měl od začátku roku na přesčasech odpracováno více než 150 hodin (zase byste se mohl se zaměstnavatelem dohodnout).
Je to paragraf 93 zákoníku práce. V ostatních případech může být odmítnutí práce přesčas hodnoceno stejně jako normální nepřítomnost v pracovní době.
jenda2*

Za práci je mzda. Pokud je šizen na mzdě, není žádný důvod dělat přesčasy. Pokud platí zákon, tak pro obě strany. V tomto případě zaměstnavatel okrádá zaměstnance a navíc je zde výpovědní doba. Není žádný důvod se podivným požadavkem zaměstnavatele zabývat. Buď je zákon pro všechny nebo pro nikoho.

majsterjoe*

@jenda2 ano, máš pravdu, ale nikdo si nemůže dodržování zákonů takto vynucovat. Bohužel může to být právě on kdo na to doplatí.

jenda2*

Jak asi na to může doplatit, když odmítne přesčas? Je ve výpovědi, tak mu každý může skočit na šos. Ani jsem se nikde nesetkal s tím, že by někoho ve výpovědi nutili do přesčasů. Ani z firmy, odkud jsem odešel po nezaplacení 1200 hodin přesčasů to ani nezkoušeli. Ten člověk tak jako tak dostane základ, tak proč dělat ještě většího blázna?

Dodržování zákonů se musí vynucovat nebo se rozloučit. Jiná cesta není. Jinak to je takové, jak se tady popisuje.

hodnocení

0x

@jenda2 - Za práci je mzda. Pokud je šizen na mzdě, není žádný důvod dělat přesčasy.
Tazatel není "šizen na mzdě" - dle svého vyjádření je "šizen na prémiích", což je dost podstatný rozdíl. Mzda/plat atd. přísluší za práci, tedy se jedná o nárok, který je zaměstnavatel povinen uspokojit, jestliže zaměstnanec splní stanovené podmínky

ZP § 109

(1) Za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda, plat nebo odměna z dohody za podmínek stanovených tímto zákonem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak

zatímco prémie, bonusy a pod. jsou nenároková složka, o jejímž ne/poskytnutí rozhoduje zaměstnavatela je pouze na jeho uvážení, zda budou přiznány.

jenda2*
Skvele, to pisete zname veci a jeste mu poradte, at se necha jeste vice ponizovat. Nesmysl. To nikde v Evrope neexistuje. Bez ohledu na vypoved ma narok na premie podle odvedene prace e ne podle vaseho uvazeni. Jste divny.
výtka
Upozornění od administrátora 18. 07. 2018 20:56:01
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

jenda2*
Tady dochazi k mateni. Premie jako soucast mzdy podminene vykonem je narokova slozka na rozdil od odmen za mimoradne usili. Ujasnete si pojmy a pak se vyjadrete. Nesmyslne rady rozhodne nedavam.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnanec je povinen odpracovat všechny naplánované pracovní směny, nemůže odmítnout ani nařízenou práci přesčas. (Zmíněných → viz odpověď Theofila ← 8 hodin týdně se míní průměrně.)

Jak vypadá to šizení na prémiích?

Je poměrně časté, že zaměstnanec ve výpovědní době už nepracuje tak kvalitně, jako dříve. Ke snížení či nepřiznání prémií může mít zaměstnavatel objektivní důvod.

Prémie, odměny apod. jsou nenárokovou složkou mzdy a jejich přiznání závisí na zaměstnavateli. Zaměstnanci by pro jejich přiznání měli splnit určitá kritéria. Odměny i prémie náleží za nadstandardní pracovní výkon, nikoliv "za chození do práce".

doplněno 18.07.18 22:01:

Nárokové jsou pouze mzda (plat) a zákonné příplatky za práci přesčas, v noci, o víkendu nebo ve svátek. Mzda náleží na stoprocentní pracovní výkon.

O prémiích, odměnách apod. se hovoří také jako o pobídkových složkách...

hodnocení

0x

Pracovat přesčas jste povinen jen za předpokladu, že vám to zaměstnavatel nařídí. I tak má ale práce přesčas své limity - nařízená práce přesčas nesmí činit víc než 8 hodin v týdnu a více než 150 hodin v roce (větší rozsah je možný jen po dohodě se zaměstnancem).

Pokud práci přesčas nařízenou nemáte, tak samozřejmě přesčas pracovat nemusíte. Co se týče prémií a toho, jestli je zaměstnavatel povinen vám je vyplatit - tam záleží, jestli jsou nárokové nebo nenárokové a v případě, že jsou nárokové, tak za splnění jakých podmínek mají být vypláceny.

iz*

Prací přesčas se míní práce nařízená zaměstnavatelem nebo práce vykonávaná se souhlasem (vědomím) zaměstnavatele. Pokud by někdo v práci zůstával déle, protože svou práci nestíhá v pracovní době, nešlo by o práci přesčas, přestože o tom zaměstnavatel věděl.

(Věta, že tazatel "nemusí vykonávat práci přesčas, pokud ji nemá nařízenu" je podle mne nadbytečná.)

"Nařízená práce přesčas nesmí činit víc než 8 hodin v týdnu." Zaměstnanec může některý týden odpracovat přesčas více hodin, jiný týden méně nebo žádné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]