Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občanský průkaz- podpis

Od: petr123* odpovědí: 8 změna:

Ahoj. Chtěl jsem se zeptat ohledně podpisu na občance.
Je nutné se podepisovat jako mám podpis na občance, nebo je to jedno?
Protože, když jsem se podepisoval na občance, podepsal jsem se normálně příjmením. Poslední dobou, co si jen tak vymýšlím, se mi povedl podpis, který bych používal raději. Je to možné?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Podepisujte se kde chcete jak chcete.
Pouze například v bance se musíte podepsat přesně podle podpisového vzoru.

hodnocení

3x

Je to jedno. Nanejvýš po vás můžou chtít ještě jeden doklad totožnosti.

Já když už musím do banky, tak ke kartě automaticky přikládám občanku, protože podpis podle vzoru stejně netrefím :)

hodnocení

3x

Já mám v jedné občance jméno za svobodna a podepsané jménem za "vdana", protože jsem na ten podpis zvyklá. Takže ta jména vůbec nesouhlasí a přesto to platí a nikdo se nad tím nepozastavoval. :-D Podepsat se můžete klidně i "kuří nohou".

A ta občanka je platná? Taky moc nerozumím tomu" v jedné občance" vy jich máte víc?

Ano, mám dvě, protože mám dvě státní příslušnosti. Jednu francouzskou a jednu českou. No a právě ta francouzská občanka, podle jejich zákonů, byla vystavena na mé dívčí jméno, protože jsem byla rozvedená. A tam se normálně rozvedená žena vrací ke svému dívčímu jménu. Takže českou občanku mám na jméno mého bývalého manžela a tu francouzskou na dívčí jméno. A právě u té jsem podepsaná úplně jinak, protože jsem to už měla za ta leta v ruce. :-D

Zrovna tak je to i pasem. Takže když jsem ještě cestvala, musela jsem dávat pozor, abych měla oba doklady stejné.

Tak to jsou zajímaví informace. Děkuji za vysvětlení.

Není zač. Jednou se mi stalo, že mi byla koupená letenka tady v Praze a na mé jméno, které znali, teda na jméno mého bývalého manžela. Ta letenka byla uložená na letišti a měla jsem si ji vyzvednout přímo před odletem, na místě. No a já jsem měla ty francouzské doklady a byl to průšvih, protože jméno nesouhlasilo. Už si napamatuji jak jsem to tenkrát vyřešila, ale odletěla jsem. Asi jsem měla obě občanky, ale ne český pas. Už fakt nevím. Ale od té doby jsem si to sakra pamatovala.

honzak
hodnocení

0x
To je jako s podpisem na platební kartě. Odmítám používat bezkontaktní platbu (vysvětlení proč by bylo nadlouho) ale u třech karet od různých bank mi během 2 let v ruznych obchodech prodavačka místo vložení do terminálu (chybně umísteného na straně prodejce a ne zákazníka) provedla neoprávněné použití platebního prostředku a přes výslovný nesouhlas kartu přiložila místo zasunutí a přestože platba proběhla čip tím odpálila(bezkontaktní i kontakní - dnes jsou spojené), že již nefungoval ani zasunutím např. v bankomatu požadavek na vydání karty nelze dát online tak mě 3x cesta do prahy + poplatek za kartu vyšli dohromady na 1500 a neměl jsem čas tam jezdit kvůli tomu jenom tak třeba půl roku a než mi vydali novou musel jsem po nahlášení chyby karty při zasunutí platit projetím magnetického proužku (bez zasunutí vadného čipu to nedovolí projetí pásku s platbou magnetickým páskem bych neměl v obchodě problém ale z bankomatu tak nevyberu) a je potřeba podepsat účtenku stejně jako vzor podpisu na kartě. Prodavačka která nemá žádné grafologické znalosti má vyhodnotit shodu a potvrdit v terminálu jenže jsem se nikdy "netrefil" dvakrát do stejného podpisu (napsaného v jiném roce protože nemám konzistentní podpis) a tvrdila že nesouhlasí tak jsem musel ukazovat ještě občanku (kde také nesouhlasí podpis s tim na žádné kartě) a na základě shody jména a přijmení a fotky v občance s tím vyraženého na kartě jsem prokázal, že je moje a neukradl jsem ji tak platbu provedla

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]