Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může to být borelioza

Od: elen odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, prosím o radu, do nohy mě štíplo hovado a přes noc se objevil takovýto flek... Myslíte že by mohlo jít o boreliozu nebo jen zbytečně plaším? Děkuji za odpověď
Může to být borelioza
Může to být borelioza #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tohle na boreliozu nevypadá, ale moc to nevypadá ani na kousnutí ovádem (hovadem). Skvrna, způsobená boreliozou se objevuje až po několika dněch a má dost charakteristický vzhled (průměr až 5 cm) a nemyslím, že by jí šířily ovádi (ale to nevím určitě). Pupenec od ováda bývá větší, se světlejším středem a není tak ostře ohraničené.

hodnocení

4x
U mne se borelioza po klíštěti projevila velkým červeným flekem s tmavšími okraji a světlejším středem, okolo místa vpichu. S průměrem do 5 cm.
Nevím ale za jak dlouho, hodovalo pod lopatkou.
.
Řekl bych, že Váš případ je obyčejná reakce kůže na zásah hmyzem. Sledujte pár dní, zda opuch a začervenání mizne. Na doktora je ještě dost času.
.
Koukám, že jsme se s kolegou sešli. Moc se diagnóza neliší...

hodnocení

2x

Dle mne zbytečně plašíte... Ovádi jsou doslova hovada a kousnutí po nich bývá bolestivé a nepěkné... tohle je ještě krása. Borelioza vypadá jako narýsovaná kružnice... tedy tmavý okraj se světlým středem a viditelným místem vpichu.

Ovšem pozor, může se stát, že první flek rychle zmizí (cca za den či dva) a po nějaké době přijde únava, podivná bolest končetin a flek se objeví znovu a může jich být více (klidně po celém těle). Tohle se zrovna stalo dceři a ještě dobírá ATB s podezřením na boreliozu.

hodnocení

2x
Může to být alergie. Namažte to Fenistil gelem a počkejte, co to udělá.
Místo Fenistil gelu můžete použít Tea tree oil, Alpu gel nebo je dobrý gel po slunění Lilian a thajský olejníček. V nejhorším skončíte u lékaře a předepíše Vám léky proti alergii.

"Může to být alergie."

...ale je to obyčejný kousanec, jakých jsem měl letos už desítky. Nepropadejte panice. Tím fenistilem a Alpou nic nezkazíte, ale moc to asi nepomůže. Pokud to moc svědí, rozžmoulejte list "jitrocelu kopinatého" (úzké dlouhé listy) a přilepte ho náplastí na pupenec. Ale nečekejte zázrak. Hlavně to nedrbejte!

hodnocení

0x

Borelióza se projevuje skvrnou, ohraničenou tmavým okrajem. :)

google.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma borelióza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]