Nejste přihlášen/a.
Skoro každý z nás vlastní u některé z našich bank bezkontaktní platební kartu. Výhoda při placení je, že zpravidla do částky 500 Kč v ČR nemusíme zadávat PIN.
V případě, že dojde ke ztrátě/odcizení katy, tak může pachatel kartu znaužít a vesele tak platit v obchodech platby do 499 Kč a to opakovaně. Záleží, výhradně na každé bance, jak si nastaví systém, kdy i při placení těchto nižších plateb je vyžádán PIN.
Případů zneužití karty je vcelku dost, ať už ztrátou nebo odcizení třeba z kabelky partou kapsářů. Než to majitel karty zjistí ( třeba za 3 hodiny) a kartu zablokuje, tak dokaží pachatelé kartu zneužít v řádu několik tisíc korun.
Příklad:
jihlavskadrbna.cz/...
Zde je škoda, téměř 10 000 Kč, zajímalo by mě, o jakou jde banku.
Od nahlášení času trvalé blokace karty - ručí za další transakce vždy banka. Současně u nás platí zákon, kdy u neatorizovaných transakcí je stanovena spoluúčast klienta ve výši 50 EUR. Platí to pro transakce neautor. tj. bez zadání PIN a případy, kdy klient závažně neporušil podmínky a ochranu karty.
Osobně jsem provedl následující test s platební kartou od ČSOB a. s. - VISA Infinite. ( ČSOB Premium)
Od dne 18.6.2018 do 21.7.2018 jsem platitl u různých obchodníků s následující parametry plateb:
Test začal dne 18.6.2018 a skončil dne 14.7.2018
Před počátkem testu jsem tj. dne 17.6.2018 jsem kartu použil v bankomatu ( výběr peněz) a zaplatil ten den u obchodníka se zadáním kódu PIN, abych zcela vynuloval čítač bezkontaktních transakcí a měl tedy jistotu.
Od počátku testy jsem platil výhradně do částky 500 Kč bezkontaktně bez zadání kódu PIN, v žádném případě jsem nepoužil bankomat a platby schválně nikdy nepřesáhly 500 Kč, neprováděl výběr hotovosti na České poště, který je u ČSOB vždy 1× pro všechny zdarma.
jednalo se o on-line či offline platby ( není rozhodující)
Celkem jsem provedl 22. drobných plateb s tím, že při dosažení úhrnné částky 1 336,25 Kč a následné platbě vyšší částky terminál požadoval PIN.
Transakci jsem záměrně stornoval a zaplatil hotově. Následně zaplatil jako 23. platbu schválně ( čekal na zadání PIN) částku 25 Kč, který již požadovala PIN.
Terminál napsal blokování-zamítnuto - vložte PIN. ( trasakce následně proběhla logicky v online-ověření)
Souhrn testu:
Za období od 18.6.2018 do 21.7.2018 uhrazeno kartou 1 361,25 Kč.( poslední platby 35 Kč chtěla PIN)
Z toho mi plyne, že banka ČSOB má pravděpodobně nastaven souhrrný limit ve výši 1 350 Kč. Napadlo mě, že je v současné době odpovědnost uživatele karty při neutorizované transakci ( bez PIN) v současné době snížen nově na 50 EUR. ( z toho mi vychází 50 EUR x kurz 27 Kč = 1 350 Kč)
Banka ČSOB resp. (aspoň u této karta) mě velmi potěšila. Bylo by zajímavé vyzkoušet i jiné banky.
Již v minulosti server mesec.cz testoval platby a tehdy zjistil, že jsou banky, které buď žádný limit nemají nebo velmi vysoký. Článek je z 12.9.2016.
mesec.cz/... ... tky-tisic/
Je řada bank, dle testu serveru, které dopadly velice špatně jako třeba: polská Mbank, Expobank, Equbank, nic moc to má i Air bank. Těžko říci, zda je to ještě aktuální.
Chci se prosím zeptat, zda máte osobní zkušenost, zda vám nebo někomu známému byla zneužita bezkontaktní karta, o jakou banku se jednalo, kolik bylo zneužito a jak se ke ztrátě postavila daná banka?
Uhradila celou ztrátu nebo tam byla spoluúčast klienta?
Mělo význam případné pojištění karty?
Myslíte, že opravdu má ČSOB nastaven limit schválně takový, že u částky přesahující 50 EUR ( 1 350 Kč), kdy to jde vždy tzv. na vrub banky, chce karta zadat PIN kvůli ověření uživatele, aby to tzv. ČSOB nemusela platit ze svého? Připomínám, že spolúčast klienta byla zákonem snížena z 150 EUR na 50 EUR.
Těším se na vaše příspěvky
Nečetl jsem to, je to dlouhý, ale z vlastní zkušenosti uvádím, že jsem si rizika vědom a takovou kartu vnímám, jako by to byla hotovost a taky se tak k ní chovám. (Nebylo by jednoduché se jí zmocnit.) Proti mobilním čtečkám např. v metru funguje mít dvě karty těsně u sebe, v případě načtení se ozvou se obě a to je pro 99.9% takových kapsářů neřešitelný problém.
Mám osobní zkušenost se zneužitím karty přes internet u ČSOB, kde mi bylo po měsíci vráceno 10tisíc. Kartu si okopírovali na poště, kam jsem chodil jedině vybírat. Peníze byly blokovány a banka prý už s tím nemohla nic udělat, jen se dívat, jako jsou odesílány. Bezhotovostní platby kartou u ČSOB do 500 Kč, dělám také a skoro každá třetí platba chce PIN kód, i když částka je pár stovek, nebo desetikorun( i u první platby toho dne). U spořky to chce PIN kód jen, když částka přesáhne právě těch 499 Kč!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.