Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo bude zapsán jako otec

Od: peggy30* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,žádám o radu.Kdo bude uveden jako otec dítěte,které se m narodí v červnu, když jsem rozvedená od prosince?Slyšela jsem,že to bude bývalý manžel,jelikož se dítě narodí v nějaké ochranné lhůtě po rozvodu.Je to skutečně pravda?Myslela jsem si,že bude stačit nějaké prohlášení skutečného otce, že souhlasí se zápisem do RL,ale zřejmě jsem se zmýlila.Víte někdo,co dělat dál?díky za rady

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den, níže uvádím příslušné paragrafy zákona o rodině.
§ 51

(1) Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky.
...
§ 58

(1) Narodí-li se dítě v době mezi stoosmdesátým dnem od uzavření manželství a třístým dnem po tom, kdy manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, lze otcovství popřít jen tehdy, je-li vyloučeno, že by manžel matky mohl být otcem dítěte. Narodí-li se dítě do 300 dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství.

(2) Otcovství k dítěti narozenému v době mezi stoosmdesátým dnem a třístým dnem od umělého oplodňování vykonaného se souhlasem manžela matky nelze popřít. Otcovství však lze popřít, jestliže by se prokázalo, že matka dítěte otěhotněla jinak.

(3) Narodí-li se dítě před stoosmdesátým dnem od uzavření manželství, postačí k tomu, aby se manžel matky nepovažoval za otce, popře-li u soudu své otcovství. To však neplatí, jestliže manžel s matkou dítěte souložil v době, od níž neprošlo do narození dítěte méně než sto osmdesát a více než tři sta dní, nebo jestliže při uzavření manželství věděl, že je těhotná.

peggy30*
hodnocení

Můžete mi to,prosím,zjednodušit?Jestli tomu rozumím,tak naše prohlášení bude stačit.Ale bude skutečný otec zapsán hned nebo musí nejdřív bývalý manžel popřít otcovství a pak můžem žádat změnu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]