Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu ohleně stav.spoření.Sjednala jsem ho min.měsíc synovi,s tím,že mi je garantováno,že peníze bude moct použít na cokoliv.Navíc to uvádí i Wustenrot na svých stránkách.Můj fin.poradce mi ale tvrdí,že jsem udělala velkou chybu,protože od r.2014 příjdu o stat.příspěvek a peníze od tohoto roku budu moci použít pouze účelově.Tvrdí mi to,i když jsem mu říkala co mi z Wusten.psali.Nutno podotknout,že fin.por.není žádný začátečník,nebo neznamec.Nevím tedy,zda mám toto stavebko rušit a jsem dost zmatená.Moc děkuji za vaše názory )
Zdravím. Váš finanční poradce je zřejmě naštvaný, že jste si stavebko neuzavřela u něj. Statní příspěvek zrušen není. O tomhle se pouze mluvilo a nyní to opět utichlo. To znamená, že v nejbližších cca 2 letech žádné změny nebudou.
Co se týče účelovosti, mluvilo se pouze o účelovosti STÁTNÍHO PŘÍSPĚVKU. Tzn., že byste musela doložit, že jste státní příspěvek použila na účely bydlení. Max. státní příspěvek je 2000 Kč, a to určitě do svého bydlení ročně investujete. Nicméně i toto není uzákoněno, čili zatím lze všechny peníze vč. státního příspěvku použít neúčelově.
Váš finanční poradce Vás tedy mystifikuje - i když není podle Vašich slov není neznalec, tak nezná základní parametry tak jednoduchého produktu, jako je stavební spoření. Nerušte jej (stavebno, finančního poradce klidně zrušte ).
Ještě doplním k mé druhé větě - mluvilo se pouze o snížení státního příspěvku (nikoli zrušení), a ani to nebylo uzákoněno.
doplněno 23.11.12 14:43:Jinak si myslím, že stavebko je jeden z nejlepších způsobů, jak dítěti našetřit na start do života. Za prvé je tam nadstandartní úrok a státní podpora a za druhé má syn "předpřipraven" nárok na úvěr, který pak bude moci (nemusí) čerpat - zjednodušeně řečeno.
Děkuji za Vaši odpověď,budu se muset smířit s tím,že ani vlastnímu fin.poradci nemohu věřit!
Neplatíte-li mu za finanční poradenství, nejde o finančního poradce. Je to prodejce, který se živí prodejem finančních produktů (žije z provizí za sjednané produkty).
Má-li klient štěstí, doporučí mu "poradce" takové finanční produkuty, ze kterých budou mít prospěch oba. Častěji se ale "poradce" snaží prodat ty produkty, ze kterých má nejvyšší provize.
Nic si z toho nedělejte, před měsícem také "jakýsi poradce" mému synovi špatně poradil ohledně úrazového pojištění. Takže z toho vyplývá, že si člověk musí sám sehnat informace z různých zdrojů a dát na zdravý selský rozum...
Limoško, zrovna dneska jsme se o tom doma bavili. Mnoho lidí teď hromadně rušilo stavební spoření, protože jim jejich "finanční poradci" nakecali kde co a vložili jim to třeba do jednorázového životního pojištění. Ti lidi na tom šíleně prodělali, jediný kdo vydělal, byl jejich finanční poradce. Z takových "finančních poradců" je mi na .
A nejhorší bude, až se budou podepisovat nová penzijní připojištění - z těch totiž NELZE VYSTOUPIT, tu smlouvu nelze zrušit. Už teď vidím, koli bude nešťastných lidí, kteří to podepíšou někde na ulici, ani nebudou vědět, co vlastně podepsali...
když máte takový přehled tak mi poradte, kam s penězma když mi dojelo stavebo nedávko, ale nerad bych je mrazil na dlouhou dobu protože nejsem malé dítě a nevím kdy je budu potřebovat.. četl jsem si ruzna fora a dost častý nazor na stavebko je že už to není vůbec zajímavý produkt.. že jsou lepší.. tak ja nevím.. těžké rozhodování
Honzo a to stavebko máte už zrušené? Není totiž od věci nechat tu smlouvu "přesluhovat", pak můžete prachy vybrat kdykoli a úrok je tam také zajímavý...
Je těžké Vám poradit konkrétní finanční produkt - mám málo informací. Ale je zřejmé, že požadujete velkou likviditu, tzn., že se kdykoli můžete k penězům dostat, nevím, jakou přestavu máte o úroku nebo o rizikovosti.
Bez rizika jsou spořicí účty, některé jsou bez výpovědní doby... Já jsem jednu dobu investovala i do podílových fondů, tam lze najít jak rizikové (můžete hodně vydělat i hodně prodělat), tak konzervativní...
smlouva by neměla být zrušená.. taky jsem uvažoval o spořících učtech... jo nejlepší by bylo mít ty peníze k dispozici pořád.. protože netuším v tuto chvili kdy je budu potřebovat hlavně na bydlení a nerad bych pak platil nějake sankce.. to by bylo pak vlej vylej..
dobrý podvečr,posím o radu, rodiče se nechali přemluvit pojištovacím agentem k založení stavebního spoření wustenrot, s tím jak je to výhodné,cílová částka na 150 tisíc,jsou oba v důchodu, stavebko ted udržují jen skrz poplatky,finance na spoření nemají,hodně je to zatěžuje maminka je dosova neštastná, je nějaká možnost aby se smlouvy zrušily dříve než v dané lhůtě 6 let,?co se stane když je produkt v mínusu?můžete mi kdyžtak odpovědět na uvedený email?děkuji předem,chtěla bych rodičům pomoci
U některých stavebních spořitelen (třeba u Raiffeisen stavební spořitelny) existuje možnost následné smlouvy, s tím, že peníze vyberete a na další smlouvu vložíte třeba 10 tis. z těch peněz. Samozřejmě přijdete o státní podporu.
Jiný způsob je klasická výpověď smlouvy, vypovědět to samozřejmě lze, ale rodiče přijdou o státní podporu, zpravidla i úroky a ještě by měli platit nějakou sankci.
Stavební spoření je stále výhodný produkt a pokud se mluví o tom, že peníze budete moci použít jen na bydlení nebo studium jde pouze o státní příspěvek a ne o naspořené peníze. Stavebko mám 16 let, vybrat peníze mohu po tříměsíční výpovědi kdykoli, pokud budu muset státní podporu využít na bydlení tak jde o tak malé peníze, že se nebojím, že by naše domácnost něco nutně nepotřebovala a nejde o státní podporu zpětně za celou dobu spoření ale od r. 2013.
doplněno 01.02.13 20:36:Míšo smlouvu můžete nechat kolik let chcete ale jen do výše sjednané cílové částky, většina smluv obsahuje, že pokud je cílová částka překročená je smlouva vypovězena a někdy je za to i pokuta. Ovšem nesetkala jsem se s tím, že by spořitelna nebyla ochotná cílovou částku i u smlouvy hodně staré navýšit a ve spoření pokračovat-vypovědět jí můžete pak už kdy chcete. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Děkuji. Už jsem jednou navyšovala a blížím se k té cílové částce a ráda bych dál pokračovala - taky si myslím, že po staru uzavřené smlouvy je nevýhodné rušit . Tříprocentní úrok už nikde není.
Asi Vás zklamu, ale navýšením cílové částky se v drtivé většině případů dostanete do podmínek platných v době navýšení. Což v praxi znamená, že výhodné staré spoření s úrokem 3% nebude již od roku, v kterém bylo provedeno navýšení platit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.