Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Velmi často se řeší spory, že někdo byť neprávem nebo omylem má blokaci na účtu nebo zabavený majetek. Musí prokázat, že to bylo neprávem a požadovat nápravu. Náprava (třeba odblokování účtu), bývá složitá a "neochotná". Postih za to vlastně žádný není, takže se vesele exekutoří dál. Náhrady za náklady s tímto spojené musíte opět prokázat a o ně se soudit. Nikdo vám nic nedá jen tak jako omluvu.
Takové nejčastější situace jsou u lidí po stěhování. Dále u ručitelů a spoludlužníků. Třeba můj kolega zjistil po dvou letech, že na jeho dávného kamaráda, kterému se kdysi u piva podepsal jako ručitel, padla exekuce a příkazy k úhradě... Kolega-ručitel měl zhruba rok a půl běhání po právnících a soudech, než se z tohoto nějak vykroutil. Prý to s právníkem postavili na obvinění podvodu - úmysl toho dávného kamaráda dokázali díky nějakému došetření prokázat.
Jinak by musel jako ručitel zaplatit cizí dluhy.
Prosím, vysvětlete mi Váš slovní obrat :" někdo se dostane svým NEPRÁVEM do exekuce..." Děkuji.
Exekuci předchází řada upomínek od věřitele, potom většinou od vymáhací agentury. Upozornění na to, že věc bude předána k soudu. Potom dostanete od soudu žalobu, po ní následuje usnesení o zaplacení. Pak teprve přichází na řadu exekutor. To celé je většinou víceletý proces, kdy dlužník dostane nejméně PĚT dopisů o tom, že neplatí. Tam všude má možnost reagovat na to, že někdo po něm chce peníze, které nedluží. To, že to necá dojít až k exekuci, je jeho hloupost. Vše se potom řeší daleko hůře.
Co může v takovém případě dělat? Žádat o zastavení exekuce a vysvětlovat a vysvětlovat Je třeba si uvědomit, že exekutor vykonává pouze to, k čemu ho zmocnil soud ! Takže ukončit exekuci může zase jenom soud!
Já jen dodám ještě info o tom, že si lze z účtu vybrat 1x za trvání exekuce dvojnásobek životního minima. Takže pokud na účtu ty peníze jsou, je to možnost jak nezůstat bez finančních prostředků úplně. Jinak samozřejmě exekutor na zablokování účt (v případě exekuce) právo má, pokud to dlužník nechal dojít až tak daleko..
Ano, exekutor má právo mj. zablokovat účet povinného.
Exekutor je povinen vymoci pro věřitele prostředky od dlužníka, který několik let nesplácel své závazky. Nejčastěji zvolí ten způsob, který nejrychleji povede ke splacení dluhu.
Také by mne zajímal obrat »dostat se svým neprávem do exekuce« → Mohou sice nastat různé situace, někdy (málokdy!) může dojít i k nějakému omylu, ale většina exekucí je vedena oprávněně → člověk se do exekuce nedostává neprávem, ale proto, že řadu let strkal hlavu do písku a vyhýbal se řešení svých závazků.
V případě zmíněného omylu je potřeba situaci řešit, bečekat, že když nic nedlužím, nemůže se mi nic stát → ani v takovém případě se nečinnost a nezájem nevyplácí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.