Nejste přihlášen/a.
ted jsem se dozvěděl,že pokud bude trvat na tom,že mi předal zálohu,mohu na něj podat trestní oznámení pro pokus o podvod pry je nějaký paragrf.Je to pravda?Ja žádnou zálohu nepřevzal.Pro informaci,dílo bylo před dokončením,a chtěli jsme doplatit cenu za dílo,což odmítl s tím,že jsem dostal údajnou zálohu,a ostatní je jiný příběh
Takže - v hotovosti byla zaplacena záloha na materiál a na tuto platbu je doklad (faktura). Tu investor uznává? Nespletl si jen náhodou důvod platby?
Tu zálohu na práci vám skutečně zaplatil a jenom nemá "papír" nebo jste opravdu nic nedostal?
@berivo - Právě proto se ptám, nedostal jsem žádnou zálohu,na práci.
On je rozdíl mezi "nedostal jsem" a "já nemám žádný papír, on nemá žádný papír".
Pokud jste si bezpečně jist, že investor nemá jak prokázat, co zaplatil, můžete být v klidu, protože případné důkazní břemeno je na něm. Ale pozor - nemusí to být vždycky "papír".
Zdravím, pravděpodobně s podnikáním začínáš, tak že neboj na to si časem zvykneš. To je běžná věc. Většinou máme statisícové nedobytné pohledávky.
Hned na začátku každé práce si s investorem stanovit přesná pravidla. Jakmile složím na stavbě materiál, tak musí být zaplacen .Když montáž trvá několik dní, tak průběžná fakturace s tím, že investor si nechá nějakou pozastávku, kterou složí ( v mém případě) po topné a tlakové zkoušce a předání protokolů. Práci musím napočítat tak, že i když není ta pozastávka proplacena , tak nejsem finančně škodný, ale je to spíše psychický efekt pro investora. Před dokončením práce musím mít většinu peněz proplacenou. Při jakýchkoli pochybnostech okamžitě ukončit práci. S investorem se nekamarádit a udržovat ho neustále v mírném stresu.
Z pohledu zákona - když není žádný doklad , tak nemáš co přiznávat.
Žalovat nemůžete , jelikož by vás to vyšlo dráž než jakou budete mít ztrátu a výsledek je nejistý.
Správně by se měla vystavit faktura , odvést z ní daň státu a vymáhat peníze po investorovi. Ale je to hloupost. Tak že na vše zapomenout a hlavně se z toho ponaučit. Jó nejdražší jsou životní zkušenosti.
rict chytrakovi ze je treba neco dodelat a kdyz tam vlezu tak rozflakat co sem udelal a muze jit do haje
To bych nedělal.
Pokud se jedná o věci pevně spojené s nemovitostí, jako např. podlaha, zdi, rozvody elektřiny, vody, topení atd..., tak se taková věc stává součástí nemovitosti její montáží.
Tedy pokud to rozflákám, tak ničím cizí nemovitost, se všemi trestněprávními účinky. Takže nakonec můžeš místo peněz dostat ještě zápis do rejstříku trestů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.