Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamyšlení

Od: lukyyn5* odpovědí: 3 změna:
Zdravim, měl bych strašně zajímavou otazku co se týka oboru psychologie človeka,může člověk kterej nemá nutné školy k tomu aby tuhle věc mohl praktikovat? . Moje dětství bylo takové všelijaké, hodně mě ponaučilo do života o tom jak to chodí čemu se vyhýbat a tak dale.. Mam pocit že koukam na svět úplně jinak než moji kamaradi a lidé co jsou kolem mě. Mám spoustu kamarádů a přátel kterým jsem dělal mezi něma tkv. prostředníka a nebo kamaráda který dokáže pomoci/poradit? ať už když se jednalo
vztahu nebo dalších problémů. Pokaždé, když jsem nad tim přemýšlel jak jim pomoci nebo poradit. Mám jednu kamarádku se kterou si říkam úplně všechno jak o mě tak s ní probirám problem se kterým se mi svěřil/la moje přítel/ky ně kterou třeba ani nezná. Několikrát jsem ji říkal že mě baví probrat s lidmi jejich problémy a poradit jim jak s tím naložit ona mi potvrdila že jsem v tom dobrej, často jsme si z toho dělali srandu že si spolu založíme poradnu a budeme pomahat nebo radit lidem. Četl jsem psychyku člověka, protože mě tenhle obor nevim jak a proč ale zaujal snad ze všeho nejvíc. Letos se ta kamarádka hlásí na vysokou školu a rikala mě jake obory má vybrané co by mohla v vystudovat a v budoucnu dělat. Neuvěříte tomu ale vrátil bych 8 a 9 třídu dal si přihlášku na školu kterou má ona teď za sebou po ní bych se hlásil na psychologii.
Napadlo mě, zkusit zavolat nějakýmu poradci a optat se ho, jestli by člověk jako já, ktereho baví komunikace a práce s lidmi kteří potřebují poradit a pomoci aby věci co je tíží a brání v tom aby spokojeni a žili na plno. Když se povede poradit tak aby bylo vše jak má být, tak mám radost,hřeje mě na srdci a mam věc která mě naplňuje abych byl šťastný i ja, který dokáže pomoci druhým. Poslední dobou, se bavím s jednim klukem/chlapem v práci a on se mi svěřil s jedním problémem. Dalo by se říct, že tohle mě nakoplo úplně nejvíc ze všech věcí, protože jsem zjistil proč hledá ve všem jenom ne, nepujde to nebo že to je zbytečné. Toho člověka jsem začal vnímat vic a víc abych ho poznal jaký je.. Ať už jak se chová v praci nebo jak se chová mimo práci. Poznal jsem na něm že se boji, kdyby začal něco dělat ze to bude horší a zbytečné. Je to hodný chlap který by si zasloužil kdyby ho někdo popostrčil aby udělal krok ke štěstí. Po několika hodinovém rozhovoru co jsme spolu měli a vymysleli co by pro něj bylo nejlepší aby byl spokojený mi řekl ,,tobě je tak málo a radíš člověku který ma rodinu? Jsi nějaká poradna nebo co?.. Celkem mě to vzalo ale v hlavě mi furt zůstalo, jestli bych v budoucnu nemohl dělat nějakého poradce nebo psychologa i přes to že nemam na to určitě školy ktere by jsi měl mit. Je to zajímavé ale jak už jsem zmiňoval že mě to baví komunikovat s lidmi a zároveň poradit a pomoci s jejich problémem nebo problémy. Mám z toho pak dobrý pocit a zároveň radost že umim pomoci..
Prosím jen o to aby jste se zdrželi nějakých zbytečných a hloupých komentářů a zamysleli se nad tímhle tématem co jsem tu napsal. Nakopl k tomuhle textu/tématu co přidávám od kterého čekám odpověď na moji otázku jestli to jsou jenom vysněné sny a nebo něco na čem se dá zapracovat a do budoucna se tomu věnovat na plno.
Chtěl bych poděkovat předem za odpovědi a žádám o radu či názor na toto téma.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Psycholog by měl lidem poskytnout zpětnou vazbu, tzv. "nastavit zrcadlo", případně jim nabídnout jiný úhel pohledu. K řešení problému by každý člověk měl dospět sám. (Psycholog/poradce by neměl nikomu radit, co má dělat.)

Psycholog/poradce/terapeut musí mít stejně jako např. lékař odpovídající vzdělání. Komunikovat s lidmi můžete i jinde (jinak), nemusí jít o poradenství, psychologii ani koučování, pro něž nemáte vzdělání. Nebo můžete obor, který Vás tak zaujal, vystudovat.

Seznamte se také s profesní etikou. Žádný psycholog ani poradce či terapeut nesmí problémy svých klientů "probírat s kamarády" ani s nikým jiným. Nikoho sice nejmenujete, ale kdyby to, co píšete v dotazu, probíráte s kamarádkou apod., udělal psycholog/poradce, nejednal by eticky.

doplněno 12.07.18 06:21:

Komunikovat s lidmi lze mnoha způsoby na mnoha místech. Jestli nechcete (proč vlastně?) vystudovat obor, který Vás zajímá, a kterému byste se rád věnoval, budete si muset najít jiný způsob komunikace s lidmi, případně jinou práci mezi lidmi.

(Pro poradenství i koučování musíte mít vzdělání, nijak obejít to nelze.)

lukyyn5*
hodnocení

Samozřejmě ze urcité věci by byli jinak než jsou napsane tady, zajímá mě jestli abych mohl něco takového dělat, by se dalo obejit nebo musim mit vystudovano v oboru. Ano, řekl jste to naprosto přesně ze by si k tomu měl člověk dojít sam. Co jste tim myslel, o ty komunikaci jinde?

vendy*
hodnocení

2x
Jakýkoliv poradce či psycholog by měl svoji práci zakládat na teoretických i praktických
zkušenostech,které získal během studia a života. Je sice pěkné, že Vám to s lidmi jde a jste komunikativní a snažíte se pomoct druhým lidem, ale věřte, že takových lidí s pohnutým osudem je mnoho. Vy sám byste se svěřil do péče někoho, kdo nemá ani žádné osvědčení nebo diplom a živnost postavenou na tom, že poradil pár kamarádům? Hezky se to mluví a radí kamarádům, když nenesete žádnou odpovědnost, ale hůře cizím lidem s vážnými problémy, kdy mnohdy i psychika souvisí s fyzickou stránkou. Ne nadarmo lidé studují tento obor na VŠ. Pokud si myslíte, že máte na VŠ, tak bych do toho šla bez ohledu na věk. Nikdy přece není pozdě :). A pokud ne, tak pomáhat druhým je radost a můžete zkusit práci v dobrovolnickém centru nebo se jinak aktivně podílet na pomoci druhým.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]