Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit co mám dělat. Pracovala jsem dva roky v úklidové firmě, vždy se smlouvou na dobu určitou. Letos v březnu jsem již nevydžela psychický nátlak ze všech stran a nervově jsem se zhroutila. Docházela jsem k praktickému lékaři, který mě následně objednal k psychiatrovi. K lékaři jsem docházela pravidelně dle domluvených schůzek. Po třech měsících mě lékař uschopnil,léky ještě pořád mám, ale doporučil mi okamžitou změnu zaměstnání, to mi samozřejmě i napsal. K 29.6.jsem byla uschopněna a zároveň jsem ke stejnému datu podala svému zaměstnavateli výpověď ze zdravotních důvodů a přiložila k tomu doporučení mého psychiatra.Žádost o přeřazení na jinou pozici jsem zaměstnavateli neposílala, protože jsem věděla, že jinou pracovní pozici než kterou jsem vykonávala (provozní referent) by pro mě neměl.
Po týdnu se mi zaměstnavatel ozval s tím, že mám ve výpovědi uvedené špatné datumy a že mi posílá opravenou výpověď. Když mi došla výpověď od zaměstnavatele nestačila jsem se divit. Celá výpověď byla přepsaná a na posledních řádcích bylo napsáno, že pracovní poměr se rozvazuje na žádost zaměstnance.
Nikde žádná zmínka o tom, že jsem podala výpověď ze zdravotních důvodů. Zaměstnavateli jsem výpověď nepodepsala, ale on mi nepodepsal ani tu mou, prý již nejsem v neschopnosti, tak mi nebude nic podepisovat.
Můžete mi prosím poradit co mám dělat. Někde jsem slyšela, že pokud je ve výpovědi uvedeno, že výpověď podal sám zaměstnanec, nemusí ho Úřad práce zaevidovat a na druhou stranu nevím proč bych měla přistoupit na sepsanou výpověď zaměstnavatele, když jsem výpověď sepsala podle všech náležitostí bez jakého koliv nároku na něco.
Moc děkuji za radu.
Dobrý den, paní Krejčová,
v dotazu sice používáte slovo výpověď, ale podle mých zkušeností toto slovo řada lidí nesprávně používá i pro žádost o rozvázání pracovního poměru dohodou.
Váš popis situace na mne působí dojmem, že Váš zaměstnavatel Vaši písemnost považoval za návrh dohody, s nímž nesouhlasil (to není jeho povinnost), zřejmě proto přišel se svým návrhem.
Jestli jste totiž napsala "výpověď k 29. 6." a neformulovala text jednoznačně, mohl to zaměstnavatel považovat za návrh rozvázání pracovního poměru dohodou (což není výpověď). Obzvláště, když jste přiložila doporučení k okamžité změně zaměstnání.
Doporučení ošetřujícího lékaře není pro zaměstnavatele závazné. Závazný by pro něj byl posudek "závodního" lékaře nebo kliniky pracovního lékařství, podle něhož byste nebyla zdravotně způsobilá vykonávat sjednaný druh práce.
* * * * * *
Dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít v případě, že s ní souhlasí obě strany. Zaměstnavatel ale nemusí přistoupit na návrh nebo žádost zaměstnance a naopak zaměstnanec není povinen přistoupit na návrh zaměstnavatele.
Jestli Vám jde o dohodu, na níž se nejste schopni se zaměstnavatelem dohodnout, je možné napsat nový návrh → upravený tak, aby vyhovoval oběma stranám.
Nebo byste musela dát jednoznačnou výpověď a odpracovat ještě celou výpovědní dobu.
* * * * * * *
Abychom se zbytečně nedohadovali, oč přesně šlo a jde: Mohla byste sem prosím vložit naskenované kopie obou výpovědí ve formátu JPG se znečitelněnými osobními údaji a informacemi o zaměstnavateli (nebo sem přepsat jejich přesné znění)?
* * * * *
K ÚP: Ukončení zaměstnání ze strany zaměstnance bez uvedení vážného důvodu (v tomto případě jde o zdravotní důvody) má za následek pouze krácení podpory v nezaměstnanosti. Na samotnou evidenci vliv nemá.
* * * * * * * *
Poznámka: Věta »Dávám výpověď ze zdravotních důvodů ke dni 29. června«, může navozovat dojem, že Vám nejde o výpověď, ale o rozvázání pracovního poměru dohodou → že chcete skončit 29. června, což by nebylo možné bez souhlasu zaměstnavatele. (Obrat "dát výpověď ke dni" je poněkud nešťastný, protože někdy umožňuje vícerý výklad.)
Jen pro upřesnění: Jaká data jsou v obu těch výpovědích"K jakámu datu podle nich má být ukončen pracovní poměr?
Ke kvalifikované radě bude asi třeba znát ječtě více informací, ale na to se vás asi zeptají znalejší rádcové než jsem já. Já snad jen uvedu jeden odkaz, třeba vám tam něco pomůže,.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.