Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dědictví - na mě už prý nezbylo

Od: afroman* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, prosím o radu.

Jde o dům velký dům v centru vetšího města který jsem společně s otcem opravil.

Po otcově umrtí mamka prodala dům a koupila si byt.

Nedávno jsem se dozvěděl že dala sestrám každé 2 miliony kč.

Na mě už prý nezbylo.

Nemám se špatně ale přeci jen nemohu zkousnout to že na čem sem já s otcem dřel je vniveč a onu smetanu slízly ti co ani jednou nepomoholy.

Chci se optat zda mam nárok na něco i zpětně?

Děkuju za jakoukoliv odpověd

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Ten dům, který jste s otcem opravili, ten byl ve výlučném vlastnictví vaší matky? Jinak by přeci musel být předmětem dědického řízení po otci. Je pravda, že matka za svého života může svůj majetek - v tomto případě peníze - darovat podle svého uvážení. Ale protože se jedná o vysokou částku, mohl byste její započtení žádat při případném dědickém řízení po matce. A nebo ještě žádat od matky vložené finance do jejího výlučného majetku. Možná, že někdo mou odpověď upřesní a nebo doplní. Není to sice od matky spravedlivé a už vůbec - pokud jste se na opravě finančně a nebo jinak podílel - ale podle mého názoru je to možné darovat pouze podle svého uvážení.

afroman*
hodnocení

Majetek byl otce a matky.

Otec vždy říkal: Až tu s matkou nebudeme a prodá se to tak za to co jsi tu odvedl dostaneš 50% a sestry dostanou po 25% ale závět neudělal.

hodnocení

1x

afromane,

Liduška má pravdu. Jen doplním Vaše doplnění. Po smrti otce proběhlo dědické řízení a vy jste byl URČITĚ vyrozuměn a byl jste neopomutelným (hrozné slovo) dědicem. Podle práva by matka měla zdědit polovinu domku a vy se setrami druhou polovinu. Pokud to tak nebylo, je asi třeba zkoumat dědické řízení. Pokud matka prodala domek, může si nakládet s penězi jak chce. To opět píše Liduška správně. Vy můžete využít dědictví po matce (až jednou bude-li co dědit), započtením kolace, to jsou ty peníze co dostali sestry.

Z vlastní zkušenosti (2x), pokud půjdete do sporu, máte po příbuzných. Rozhodnete-le se nedat se, doporučuji navštívit právníka, ten pomůže s dohledáním všech listin jak v dědictví tak i na katastru.

Přeji jen spravedlnost a dobrý vztah v rodině.

dusatka*

Já s Vámi, Milane, souhlasím, až na konkrétní podíly, které uvádíte. Pokud domek vlastnil otec i matka v SJM, po smrti otce zůstala matce její polovina a druhá by se ze zákona dědila ROVNÝM DÍLEM mezi dědice, kterými jsou matka a děti.

A přesně se podepisuju pod Vaše poslední dva odstavce.

lidka*

A jestli se nemýlím, tak podle toho, co píšete, tak celý dům nějakým způsobem získala matka. Třeba otec na ní ještě za života svou polovinu převedl - daroval. A ještě mne napadá, že vy a sestry byste se museli dědického podílu zříct ve prospěch matky. Zkuste si to ověřit na katastru - tam by měli mít podklady, jak se s domem disponovalo a na základě čeho. Třeba by vám to lecos osvětlilo. A mohlo by se i předejít zbytečným dohadům mezi vámi a zbytkem rodiny. Já mám osobní zkušenost, že se rodinné vztahy narušily pro daleko menší částku. :(

Liduška má pravdu, proto je třeba studovat listinné důkazy.

dusatko, domnívám se že tvrdíme oba stejně, jen to možná špatně popisuji.

zkusím rekapitulaci.

domek vlastníci otec matka 50:50, dědictví, matka vlastní 1/2, to se nemění, díl po otci se rozdělí: na polovinu, jednu dostane matka, vlastní tedy 3/4 domu. zbylou část po otci podělí stejným dílem děti.

Že to myslíme oba stejně?

dusatka*

Je to trochu jinak: domek vlastníci otec matka 50:50, dědictví, matka vlastní 1/2, to se nemění, díl po otci se rozdělí: stejným dílem mezi matku a každé z dětí. T.j. čím více dětí si člověk s manželkou /manželem pořídí, tím méně po něm může zdědit ;))

§ 473

(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

Ale tenhle případ je nějaký zamotaný. Chtělo by to více informací.

afroman*
hodnocení

Vyrozuměn jsem nebyl ani sem netušil že jde o dědictví když je mamka na živu.

Pokud je to jak říkate že mamka má 75% a já 9,33% a sestra starší má 9,33% a sestra mladší má 9,33% nebylo by potřeba našeho nebo alespon mého souhlasu k prodeji oné nemovytosti?

Jak už sem psal já osobně se mám dobře a nebudu dělat zle žiju jako většina lidí u nás a nepotřebuju miliony ke štěstí jen se podle toho co zjistím zařídím do budoucna.

Děkuju za odpovědi všem.

doplněno 14.01.10 19:01:

chyba chtěl sem napsat 8,33% pro každého ze sourozenců.

afromane, sice se to píše na zlomky ale to nevadí, hlavně že si rozumíme. Ale nemohu s Vámi souhlasit, páč vycházíme z toho, že domek byl v dědictví, ale to by Vás musel notář oslovit. Je možno, že domek ani nebyl napsán na otce?

Jestliže máte zájem, dojděte na katastr nemovitostí, nahlídněte do knihy příslušného domku a tam zjistíte kdy a jak ho kdo vlastnil.

Každopádně se Vám může vymstít starost tím, že přijdete o příbuzné. A to je (někdy) hrozné!

lidka*

Projednání dědictví muselo proběhnout po smrti otce. Kdy se jednalo o jeho polovinu domu. Určitě se projednával i jiný movitý majetek - to prostě nechápu a je potřeba si to ověřit. Už pro svůj klid, jak to vlastně bylo. Je zřejmé, že vás to trápí, tak je dobré to vědět. Započtení daru by přicházelo v úvahu po smrti matky, pokud by po ní zůstal např. ten byt. To znamená vyšší hodnota dědictví a v tom případě by bylo možné započíst dar hotovosti vašim sestrám a byt byste eventuelně mohl dědit vy. Když by matka byt např. darovala za svého života zase někomu a nebo ho prodala a peníze utratila, nebylo by už možné dar sestrám započítat. Kdyby byl dům ve vlastnictví pouze matky, nebyl by součástí dědictví a o jeho prodeji by rozhodovala výlučně vaše matka. Mohla ho koupit před svatbou, nebo dědit po svých rodičích, případně restituovat. Ovšem když byli manželé, jistě nějaký společný majetek měli a dědické řízení by mělo proběhnout a to i s vaší účastí. A nebylo by možné se na toto všechno matky zeptat?

lidus*
hodnocení

0x

Nebyl náhodou termín neopomenutelný dědic zrušen? Rodinné vztahy jsou děsná věc, zvláště jak se týkají peněz, znám to osobně.

Liduško, doufám že tomu tak není, ale v mnoha novelách jsem mohl překouknout. Domnívám se že nikoliv, viz:

sagit.cz/...

epravo.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě se tu neřešila další eventualita,je to prostě mnoho nevyjasněných otázek,prostě při prodeji domu se musel vyjádřit každý z dědiců-spolumajitelů,tedy i ty,afromane.Pokud jsi souhlasil s prodejem i svého dědického podílu a nehlásil ses o svůj podíl peněz,proč teď brečíš?Jak se říká,brečíš dobře,ale na jiném hrobě.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]