Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na tvorbu vlastního jazyka?

Od: itzairo* odpovědí: 13 změna:
Zdravím,
zabývám se tvorbou svého vlastního světa, s různými kulturami a jazyky. A potřeboval bych od Vás radu, jak začít s tvorbou vlastního jazyka. Myslím, že vím jak tvořit jazyk jako takový, ale nevím odkud začít, jak ho začít tvořit. Jestli mám napřed podstatná jména nebo něco jiného apod. Věřím, že se zde najdou nějací nadšenci do jazyků, kteří by mi poradili. (Uvědomuji si, že tvorba jazyku může trvat i roky.)
Předem děkuji. :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Já bych začala důkladným seznámením s alespoň několika existujícími jazyky → porovnáním, co mají společného a v čem se naopak liší.

Podívejte se např. na Tolkienovu průpravu

itzairo*
hodnocení

To udělám, díky. :)

hodnocení

2x

Máte nějaké představy o jazykovědě? Jak jazyky fungují? Mohou mít různou strukturu. Pokud bych už si nějaký chtěla vytvořit (jakože nejsem milovnice umělých jazyků), určitě bych si s tím vyhrála a vytvořila něco speciálního. :) Dále je vhodné si nastudovat něco o vztahu jazyka a myšlení (ale možná jste to už udělal).

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, pojďte někdy se mnou do hospody. Máme tam chlapa který už po necelých 15 pivech má svůj vlastní jazyk a převádí ho hned i do znakové řeči. To by byla inspirace.

fany
hodnocení

0x
K čemu je to dobré? Jazyků už je fakt dost!
itzairo*
hodnocení

Jak jsem již psal, vytvářím si svůj vlastní svět s různými kulturami. :) Svůj jazyk chci vymyslet, abych svůj svět obohatil. Tohle mi přijde jako dostatečná odpověď.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, volte třeba znakové písmo (znak = slovo) - bude se to lépe učit i pamatovat a nebudete řešit pravopis. Zdravím!

doplněno 10.07.18 00:31:

Já myslím, že ano. Když už budete mít vlastní jazyk, tak ho potřebujete vyjádřit i písmem (pokud to nebude civilizace plná negramotů) .

doplněno 10.07.18 06:42:

ildika - to přeci záleží na tom, jak složité znaky si zvolím, jak si je osvojím a jak rychle budu schopen je používat. To můžeme rovnou říci, že už samo vytvoření vlastního jazyka je nepohodlné (případně, že je to nesmysl). A tazatel návrh na znakové písmo uvítal.

itzairo*
hodnocení

Zdravím, to je velmi dobrý nápad. Děkuji! ;)

Znakové písmo je bohužel velice nepohodlné...

Bene, já jsem celé dětství strávila vymýšlením různých písem - s kamarádkou jsme si takto dopisovaly; pro všechny zvuky češtiny jsme měly vlastní znaky, zcela odlišné od latinky nebo jiných známých písemných soustav. Písma jsme často měnily. Od té doby vím, že není problém naučit se abecedu o +/- 30 znacích za půl hodiny. Více práce dá ji sestavit tak, aby byla krásná, originální a především praktická (pohodlná pro psaní). Celosvětová praxe každopádně ukazuje, že je mnohem ergonomičtější vymyslet (naučit se) nějakých těch 30 znaků, ze kterých pak lze složit všechna slova, než vymýšlet (učit se) celé tisíce znaků - zvlášť pro každé slovo... Vezměte si, že třeba v češtině je zhruba 250 000 slov. Pokud chce tazatel vytvořit skutečný jazyk, pěkně by se s tím "namordoval"... Myslím ale, že by nemuselo být od věci vymyslet zvláštní znaky pro některá často užívaná slova - ať je to zajímavější (a lépe to vystihuje danou kulturu). :) Popř. je lze vytvořit i pro určitá spojení zvuků. Možností je hodně...

hodnocení

0x

Zvířata ke komunikaci potřebují gesta a polohy těla a části těl. Člověk k dorozumění potřebuje řeč a písmo. Řeč doplňuje gesty a polohou těla. Ale i to mu nestačí, vymyslel smajlíky, vyjádření emocí, jako doplněk k písmu. Člověk má tak velkou potřebu se dorozumět, že vymyslel i umělý jazyk.

K čemu ti bude umělý jazyk, když není nikdo, s kým by ses jím dorozumíval? Budeš vymýšlet něco, co už vymyšleno bylo. Možná, že by stálo za to, použít jeden z umělých jazyků. A jestli předpokládáš, že jím ani s nikým nebudeš mluvit, podívej se na těsnopis. Dnes už se snad ani nepoužívá, ale existuje.

Já jsem praktický člověk. Kdybys čas, který chceš věnovat, věnoval učení jazyka, který je pro některé lidi cizí a nesrozumitelný, nebylo by to pro tebe přínosnější?

barakarbanova
hodnocení

0x
Ahoj, s kamarádkou také tvoříme vlastní jazyk, je to moc fajn. Abecedu už máme a pár slovíček také. Nevíte jak se dá udělat klávesnice s vlastním jazykem?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]