Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koncesionářský poplatek

Od: rizzlah* odpovědí: 28 změna:

Zdravím, prosím vás, pořizuji si TV, televizi nesleduji snad 7 let,

ale chci ji využívat pouze jako zobrazovací zařízení, resp. monitor

DVD, BD disky atd.

Musím platit koncesionářský poplatek? pokud nehodlám využívat tuner a chci ji pouze jako zobraz. zařízení

pro jiné zařízení? ( počítač, multimediální přehrávač )

Zajímá mě to, protože, pokud se nepletu je to poplatek za využívání služeb č televizu nebo rozhlasu, které bych nevyužíval..

Díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Pokud přístroj umožňuje příjem TV. Platit musíte.

hodnocení

4x

Koncesionářský poplatek musíš platit pokud vlastníš přístroj, který příjem programů ČT umožňuje.

Takže bohužel ho budeš muset platit.

axurige

Já jen dodám, že to není tak pravda. Platit se musí i za televizi, které příjem ČT neumožnuje.

Stačí aby naplnila

Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

Takže dle zákona stačí, aby měla např. pouze analogový tuner, protože i takto se někde ve světě vysílá a je tedy technicky způsobilá. *smich*

iz*
hodnocení

4x

Tvoří-li s Vámi vlastník bytu společnou domácnost, ... Koncesionářský poplatek platí domácnost, která vlastní přístroj schopný přijímat TV signál. Pozor, v případě nových přístrojů je nutné platit i poplatek za rozhlas, protože nové televizory umožňují i příjem rozhlasového vysílání.

doplněno 10.07.18 01:39:

@Rizzlah, přečtěte si zákon a bude Vám to jasné.

Majitel bytu není členem Vaší domácnosti. On platí poplatek za televizor ve své domácnosti. Vy budte muset platit za svůj přístroj.

Pokud byste ale měl několik přístrojů → jeden v obýváku, další v ložnici a třetí třeba na chatě, platil byste jenom jeden poplatek.

rizzlah*
hodnocení

Díky, je to postavené na hlavu, ale zákon je zákon, vymontovat z televize tuner asi nemá smysl, většinou to ani není možné.

doplněno 09.07.18 19:48:

Chtěl bych se ještě zeptat, vlastník bytu vlastní TV a poplatek platí, má dům se třemi byty a jeden mi pronajímá,

musím tedy platit poplatek za svůj byt? nebo stačí že už ho platí vlastník, na kterého je byt napsaný.

nee
hodnocení

0x
V tom pripade platit nemusite, stači jeden platič :)
rizzlah*
hodnocení

I když bydlím v jiném bytu než vlastník?

Je to nájemník, který má dům se třemi byty a každý má vlastní elektroměr hádám,

Bydlí v jednom z těch tří bytů, já zase v jiném, i v tomto případě poplatek platít nemusím?

Nejedná se o sdílenou domácnost

iz*

@Rizzlah, platit musíte → odpověď, na kterou reagujete, je chybná.

jjirka
hodnocení

0x

Zjednoduším Vám to: poplatek musí platit každý odběratel el.energie, ledaže by na poště čestným prohlášením, že TV a rozhlasový přijímač nevlastní se tímto povinnosti zprostil.Myslím že na to mají formulář.

Jakmile někdo z domácnosti, tedy skupiny společně žijících a hospodařících lidí, rozhlasový a televizní poplatek odvádí, ostatní už neplatí. Nezáleží na počtu vlastněných a používaných přijímačů, za jednu domácnost se platí vždycky jen jednou. Jestli máte ještě další byt nebo chalupu, stejně platíte pouze jeden poplatek. Pokud by Česká televize (ČT) nebo Český rozhlas (ČRo) vyzývaly k úhradě poplatků i dalšího člena vaší domácnosti, stačí, když jim sdělí, kdo z domácnosti už platí.

hodnocení

0x
Doplním @ivzez a @jjirka
U nás na Slovensku platí i ti, kteří NEMAJÍ ani TV, ani RADIO! Stačí, když mají zavedenou elektriku!
.
Sadzba úhrady pre fyzickú osobu je 4,64 eura mesačne. Platiteľom koncesií sú fyzické osoby, ktoré sú v evidencii odberateľov elektriny v byte alebo v rodinnom dome. Koncesie platí aj zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov. Ak má troch až deväť zamestnancov, platí 4,64 eura.
.

To ale potom znamená,že ten ,kdo není v evidenci odběratelů elektřiny(vyrábí si a spotřebovává elektřinu výhradně ze své vlastní-větrné,vodní,solární popř.jaderné *smich*elektrárny )nemusí platit koncesionářské poplatky?

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud máte i jenom počítač, tak poplatek platíte.

I z počítače lze program sledovat.

Platit z každé domácnosti, domu, kam je zavedena elektřina, tak tu byl pokus již několik let nazad, ale neprošlo jim to.

Na počet bytů vlastníka domu se nehledí, každá domácnost platí sama za sebe i poplatky za TV+R.

rizzlah*
hodnocení

Na to jsem se ptal, při sledování televize online, není třeba platit ( stream ), s TV kartou v počítači už je to jiná písnička.

Ale s*ere mě že ten poplatek musím platit, i když nechci televizi vůbec sledovat, to by měla být nějaká možnost volby nebo zákazu, je to postavené na hlavu.

au1
Moznost mate. Podepsat na poste cestne prohlaseni, ze nevlastnite zarizeni k prijmu TV signalu. (a nemit doma televizor ;) )
rizzlah*
hodnocení

pointa příspěvku

Zdravím, prosím vás, pořizuji si TV, televizi nesleduji snad 7 let,

ale chci ji využívat pouze jako zobrazovací zařízení, resp. monitor

DVD, BD disky atd.

jjirka

Kdo u Vás platí el.energii?Vy, nebo někdo jiný v domácnosti?

iz*

@Pohanka,

poplatek by přicházel v úvahu pouze u PC s TV kartou. U normálního PC ne, protože vysílání streamované přes internet koncesionářskému poplatku nepodléhá.

ondr

Není to pravda...

Počítač, tak jak je definován, navzdory tomu, že na něm lze sledovat iVysílaní nelze za zařízení uzpůsobilé pro příjem televizního a rádiového vysílaní považovat. Tedy neplatí se za něj.

Platilo by se za něj pouze v případě, že je jeho součástí TV tuner, který je jeho neoodělitelnou součástí. Pokud je oddělitelnou součástí, platí se za tento tuner samostatně.

IPTV koncesionářskému poplatku, tak jak je definováno nepodlehá.

au1

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

nikdo*
hodnocení

0x

Pokud máte vlastní domácnost, potom by jste ze zákona platit měl. Pokud ale vlastník nemovitosti má jen jeden elektroměr, a elektřinu vám "nějak" rozpočítává, je pramalá naděje, že se přijde na to, že neplatíte.

Trochu upřesním jen tu fámu s elektroměrem-v Čechách(na Slovensku to bude jinak). Placení není odvozeno od elektroměru, ale od vlastnictví přístroje homologovaného pro příjem TV nebo rozhlasu.
ČT spolupracovala s dodavateli(?nebo distributory?) elektřiny, a ti ji práskali odběratele, a předpokládalo se, že když odebíráte elektřinu, že máte i TV. No a ČT si jen porovnala databáze a vypadli ji odběratelé el. kteří nejsou koncesionáři. A pak se snažili vydírat. Někdo se nechal, jiný podepsal to prohlášení na poště.

Znám jednoho, co zarytě posílá vše zpět, s poznámkou adresát na uvedené adrese nebydlí. Zatím mu to už asi 15let vychází. Nemorální? V normální společnosti ano. Pokud se týče ČT, není žádná rána unfair. Ale to už jsme u mého názoru, a o něm to není.

axurige

Dodavatel elektřiny je ze zákona povinen na výzvu ČT předat všechny odběratele. Nejde tedy o nějakou spolupráci.

Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě 5), považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.

Pokud ČT zašle výzvu a obeslaný nereaguje, stáva se dle zákona poplatníkem a jen čekáš, kdy na tebe přijde řada a ČT podá žalobu. Automaticky přirážka dle zákona 10tis kč + náklady. Každý rok ČT podává žalobu na tisíce lidí.

iz*

nejde o "práskání". O spolupráci ale jde i v případě, že je na základě zákona.

ondr
hodnocení

0x

Ten koncesionářský poplatek je sice řádově pár desetikorun ... 135 za telku + 45 za rozhlas ... bez ohledu na počet příjmačů... Platit se musí bez ohledu na to, zdali TV sleduji nebo ne .. v mém případě, kdy využívám IPTV přes internet a tuner v TV tedy vůbec nepotřebuji ztrácí poplatek smysl- i tak ho zaplatit musím- a ještě musím zaplatit za službu samotnou- to už spravedlivé je.

Jde mi spíše o smysl toho celého ... koupím televizi, vybuduji si na své náklady infrastrukturu pro příjem vysílání z toho všeho odvedu nemalou daň, když to zprovozním tak jsou tam stejně jen reklamy - tak nakonec přejdu k IPTV nebo kabelovce kde jdou přetočit ... a nakonec musím ještě zaplatit nějaký koncesionářský poplatek - za nic... nehledě na to, že to je pro ČT ... na kterou jsem se já osobně upřímně snad posledních 10let nedíval ... *bzum*

smysl se hold občas ztrácí v nedohlednu ..

doplněno 10.07.18 14:25:

Ikdyž, jak jsem to tak teď napsal.. tak zas tak málo to není. 1620Kč + 540Kč ... 2160Kč - za NIC není nejméně .. to bych raději ty peníze dal Providerovi, který by za ně budoval lepší vysílače a pokládal optiku ...

rizzlah*
hodnocení

S tím mám právě taky problém, TV nesleduji dobrých 7+ let, od té doby co mám průměrný internet.

Mám BD přehrávač + NAS kde mám filmy a chci si pořídit TV na sledování, 21 monitor mám přeci jen k počítači.

No a nechci využívat tuner, rádio etc.. ale i tak za to budu muset platit, to mě prostě štve, tohle někdo nedomyslel.

Smysl zde nehledejte, jelikož zde žádný není. Tohle se správně nazývá zlodějina za bílého dne.

ondr

Postavené na hlavu .. ale asi neřešitelné .. taky mám Telku prakticky jen připojenou k NASce kvůli tomu, že je větší než monitor ... Řešením je koupit místo telky, tak velký monitor .. pokud chcete nějakou 43,49,55 tak takové monitory se dělají a cena je s telkou srovnatelná- ale nemají ten tuner. ... Jediné řešení? z telky tuner vymontovat nelze a dokazování, že tuner nemá, by bylo asi dost složité.

Pokud mám televizi musím platit koncesionářský poplatek, za počítač se koncesionářský poplatek neplatí, lze na nic sice sledovat iVysílaní, ale tak jak jej definuje zákon, se za příjmač požadovat nedá. Za mobil se od roku 2010 také koncesionářský poplatek nehradí. Monitor, projektor apod se za příjmač tak jaj je definuje zákon nepovažují.

Lze, tedy uplatnit jednoduché pravidlo - kdo telku má platí, ten kdo ji nemá, neplatí. - bohužel, celý zákon je sepsán tak polovačitě a je v něm tolko změn, že jeho interpretace je poměrně problematická...

Problém nastává u autorádia- to bych také vlastnit nesměl, ty novější dokáží příjmat i DVB-T... na co naopak zákon nepomýšlí vůbec jsou právě IPTV, T-Mobile TV, O2TV, KUKI TV apod... ty jsou v šedé zoně- platit za ně tedy KP není povinné. - poplatku u těchto služeb se naštěsti aktivně brání právě provideři a operátoři, službu by to totiž značně zdražilo .. právě koncesionářský poplatek by totiž tvořil více než 1/2 z ceny této služby.. což by ji udělalo zákaznicky značně nevýhodnou.

hodnocení

0x

Koncesionářské poplatky jsou podvod na lidi! Být vámi, koncesionářské poplatky bych nikdy neplatil, už z principu. Dříve jsem se kvůli tomu soudil, jelikož jsem věděl co je za oponou. Dnes jsou zákony nastaveny již benevolentněji, takže výběr zda platit či ne je na Vás.

ondr

Je to jako platit za noviny, které nečteme ...

Je to zvláštní, česká televize, je zřízená zákonem, placena státem, kmitočty dostala přiřazené (ostatní je musí, za opravdu obrovské sumy odkupovat) a ještě za ni musí platit lidé- bez rozdílu. *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]